Civil főzőverseny eredményei

Összesen 23 ételt kóstolt a zsűri. A minden zsűritagtól maximális pontot kapott csapatok és ételeik kaptak Fődíjat: Cáki Kulturális Egyesület – sütőtök krémleves hagymás szalonnával és pirított tökmaggal; Hajnalcsillag Néptáncegyüttes – vargányás krumplifőzelék; Szenc Önkormányzata (SK) – körömpörkölt.

Az Orsolya-napi Civil Főzőverseny zsűrije:
Kovács Ferenc Vas megyei Közgyűlés elnöke
Huber László polgármester
Rácz Zoltán szakács-oktató
Wӓchter Gyuláné háziasszony

Összesen 23 ételt kóstolt a zsűri. A minden zsűritagtól maximális pontot kapott csapatok és ételeik kaptak Fődíjat:
Cáki Kulturális Egyesület – sütőtök krémleves hagymás szalonnával és pirított tökmaggal
Hajnalcsillag Néptáncegyüttes – vargányás krumplifőzelék
Szenc Önkormányzata (SK) – körömpörkölt

További díjazottak:
Balog Iskola SZM – tárkonyos, vargányás raguleves – „Savanyú étellel, édes élet”-díj
Borbarát Hölgyek Egyesülete – babgulyás házikenyérrel – „Kenyeres pajtások”-díj
Szenc Önkormányzata (SK) – csülkös pacal - „Felvidéki magyaros”-díj
Nemescsó Önkormányzata – marhapörkölt zsemlegombóccal – „Marha-jó-gombócos”-díj
Cáki Kulturális Egyesület – korhelyleves – „Hegyaljai orvosság”-díj
Kőszeg Város Fúvószenekara – csülkös baboskáposzta – „Nyálképző”-díj
Balog Iskola SZM – csülkös baboskáposzta – „Réti füvek üzenete”-díj
Kőszegi Ifjúsági Tűzoltók – flekken cicegén – „Tüzes húsok”-díj
Genius Rock&Roll Klub – csülkös babgulyás – „Táncos csülkök”-díj
Örmény Kisebbség (Karine Tovmaszjan) – joghurtos zöldségleves – „Gyomorgyógyító”-díj

különdíj:
Örmény Kisebbség (Karine Tovmaszjan) – céklás-szilvás-sajtos előétel

Receptek a Főzőversenyből:

Székelykáposzta Concordia-Barátság Énekegyesület
Hozzávalók: sertéslapocka csülök zsír fokhagyma hagyma pirospaprika őrölt kömény
paprika paradicsom savanyú káposzta tejföl liszt
Elkészítés: A húst kockákra vágom. A zsírban a zúzott fokhagymát és a felaprított hagymát megpirítjuk. A pirospaprikát rászórjuk, kevés vízzel felöntjük, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a húst, és fehéredésig sütjük. Sóval és köménymaggal megszórjuk, beletesszük a paprikát, a paradicsomot. Fedő alatt kis lángon félpuhára pároljuk (kb. 30 perc).

A káposztát közben kimossuk, levét kinyomkodjuk. A káposztát a félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük, és amikor a hús és a káposzta megpuhult, tejfölös habarással behabarjuk, és még egyszer felforraljuk. Ha kell, utána ízesítjük.


Gulyás Concordia-Barátság Énekegyesület
Hozzávalók : marhalábszár/-felsál, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, evőkanál olaj
édesnemes pirospaprika, sárga- és fehérrépa vegyesen, burgonya, őrölt köménymag
Elkészítés:
A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felaprózzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és vékony csíkokra szeljük.
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, egy kevés sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében csaknem puhára pároljuk (kb. 1 óra). Közben meghámozzuk a répaféléket és a burgonyát, a répaféléket karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, majd valamennyit a húshoz adjuk, és annyi vízzel eresztjük fel, amennyi levest akarunk készíteni (kb. 1,2 liter). A köménymaggal fűszerezzük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vajpuhára főzzük. Végül ízlés szerint utánasózzuk, és (frissen) őrölt borssal illatosítjuk. Tetejét hegyes zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük, külön tányérkán pedig csípős cseresznyepaprikát kínálhatunk hozzá.

Pásztortarhonya Concordia-Barátság Énekegyesület
Hozzávalók: sertéslapocka felkockázva, tarhonya, füstölt húsos szalonna apróra vágva, evőkanál zsír
füstölt szárazkolbász feldarabolva, vöröshagyma durvára kockázva, fokhagyma zúzva, aprítva, paradicsom vagy paradicsompüré, zöldpaprika felszeletelve (csípős is lehet), burgonya kis kockára vágva, pirospaprika, őrölt kömény, só, bors, piros arany, 1 erőleves kocka

Elkészítés: A szalonnát kevés zsiradékban kisütöm, majd benne előbb a vöröshagymát megpirítom, utána a fokhagymát is beledinsztelem. A húst hozzáadom, fehéredésig forgatom, majd megszórom pirospaprikával, beleteszem a zöldpaprikát és a paradicsomot. Sózom, borsozom, őrölt köménnyel meghintem, majd saját levében a húst takarékon puhára párolom, végül zsírjára sütöm. A párolási idő alatt a füstölt kolbász darabkákat is beleteszem, és kevés száraz borral is meglocsolom. Ha a folyadék elpárologna, szükség szerint pótolom, de általában elég a hús és a hozzáadott zöldségek leve.
Közben egy másik edényben kevés zsiradékon a tarhonyát (gáztűzhelynél lángelosztóval) folytonos keveréssel pirosra pirítom (kb. 10 perc). A mikróban kb. 1 liter vizet forralok, melyben a leveskockát is feloldom.

Amikor a hús zsírjára sült, hozzáadom a pirított tarhonyát, felöntöm a levessel, beleteszem a burgonyát, és takarékon kb. 20 perc alatt készre főzöm (néha finoman alákevergetek, nehogy lekapjon).

Kovászos uborkával vagy káposztasalátával nagyon ízletes egytálétel.




Szalonnás-hagymás sütőtök krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal
Cáki Kulturális Egyesület
• 500 g sütőtök (közepes méretű)
• 100 g burgonya (1 nagyobb v. 2 kisebb)
• 2 közepes fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 80 g szeletelt szalonna
• 2-3 ek olívaolaj
• 1-2 dl száraz fehérbor
• 2 zöldségleves kocka (vagy húsleves , vagy ami van otthon, de marhahúsleves kocka NE!! legyen)
• 2-3 ek tökmag
• 150 ml tejszín
• só
• bors
• frissen őrölt szerecsendió
• tökmagolaj
elkészítés
1. A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk.
2. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk.
3. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, vagy felkockázzuk
4. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
5. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük.
6. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.
7. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig.
8. Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.
9. Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.
10. A levest bot mixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
11. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
12. Frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk.
13. Tálaláskor a tányér aljára szedünk a hagymás szalonnát,rámerjük a levest és megszórjuk a pirított tökmaggal, meglocsoljuk tökmagolajjal



Káposztás –babos korhelyleves – Cáki Kulturális Egyesület
Hozzávalók:
800 g füstölt sertéshús (oldalas, tarja, csülök)
400 g bab (lehet konzerv is, akkor természetesen nem kell beáztatni)
500 g savanyú káposzta
200 g paprikás kolbász
2 közepes hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kk. szárított borsikafű
60 g liszt
6 dl tejföl
1 kis csokor kapor
babérlevél, só, bors, citromlé


A füstölt húst és a babot külön-külön tálban, egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük a füstölt húst, 2,5 dl vízben puhára főzzük, levéből kiemeljük. A füstölt léhez adjuk a leszűrt babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt és a hagymákat egészben, 2 babérlevelet, a fokhagymát és a borsika füvet, az egészet puhára főzzük. A hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet eltávolítjuk, a levesből kiemelt kolbászt karikára, a füstölt húst kisebb kockára vágjuk. A lisztet simára keverjük a 4 dl tejföllel, behabarjuk vele a levest, 5 percig forraljuk, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, citromlével vagy a káposzta levével savanyítjuk. Visszatesszük a levesbe a kolbászt és a füstölt húst, éppen csak összeforraljuk. Néhány kaporszállal díszítjük, és a maradék tejföllel tálaljuk.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.