Dohányzásmentes Világnap

május 31.

A 2007-es évet a dohányzás ellenesség évének nyilvánították. Az idei Dohányzásmentes Világnap felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mindenkinek joga van dohányfüstmentes környezetben élni és megvédeni magát, illetve a felnövekvő generációt a dohányfüst ártalmaitól.

Dohányzásmentes Világnap
2007. május 31.


A dohányzás a világon ma is tíz felnőttből egyet megöl. 2030 - ban várhatóan hatból egyet, évente összesen több, mint tízmillió halálesetet okoz majd a dohányzás.
A dohányosok átlagosan 8 évvel élnek rövidebb ideig, mint a nemdohányzók. A középkorúaknál bekövetkező halálesetek esetén ez akár 22 elvesztett életévet is jelenthet.

A rendszeresen dohányzók fele végül a dohányzás következtében fog meghalni.

Mi a helyzet az Európai Régióban?

 1,2 millió haláleset a dohányzás következtében.
 A dohányzók részaránya Nyugat-Európában 34%, Kelet-Európában 47%.
 A dohányzó fiatalok aránya egyre nagyobb számú: 15 - 18 éves korban 30%.
 A dohányzó nők aránya Nyugat-Európában 25%, Kelet-Európában 20%.

Mi a helyzet Magyarországon?

 Évente 2400 szál/fő a cigarettafogyasztás (1.600 szál/fő az EU - ban).
 A lakosság 65%-a "passzív dohányos" – napi 270 percen át szívja a dohányfüstöt.
 Évente 28.000 ember hal meg a dohányzás következtében.
 Az összes rák okozta halálozás a legmagasabb Európában.
 A dohányzás okozta halandóság kétszer akkora, mint az alkohol, a kábítószer, a baleset, az erőszakos halál, az öngyilkosság, és az AIDS okozta halálozás.
 A 11. osztályos fiúk 30%-a, a lányok 27 %-a naponta dohányzik.
 A fiatalok egyre fiatalabb korban szoknak rá a dohányzásra.

A 2007-es évet a dohányzás ellenesség évének nyilvánították. Az idei Dohányzásmentes Világnap felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mindenkinek joga van dohányfüstmentes környezetben élni és megvédeni magát, illetve a felnövekvő generációt a dohányfüst ártalmaitól.

A dohányzás szinte az összes szervet károsítja, számos betegség kiváltó oka, amelyek közül több halált okoz: egyik rizikófaktora a koszorúér betegségnek. Összefüggésben áll a hirtelen szívhalál összes típusával, mind a férfiak, mind a nők körében.


A környezeti dohányfüst mérgező gázok és szilárd részecskék elegye, mely két részből áll: az égő cigarettából a környezetbe kerülő másodlagos dohányfüstből és a dohányos által kilélegzett dohányfüstből. A dohánytermékből származó füst 2/3-át a dohányos nem szívja be, hanem az a környezetbe kerül.
A dohányfüst több, mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz, melyek közül 100-nál több mérgező, 10 emberben is bizonyítottan rákkeltő.
A dohányfüstben lévő egészségkárosító anyagoknak nincs biztonságos szintje: nincs olyan kis mennyiségük, aminek belégzése ne lenne ártalmas.

Vizsgálatok szerint 8 aktív dohányzás miatt meghalt egyénre egy passzív dohányzás miatt meghalt jut. Eszerint, az évi 28.000 aktív dohányzás miatt elhunyttal számolva, a passzív dohányzás évi 3500 áldozatot követel Magyarországon.

Az Európai Unió egészségügyi főbiztosa sürgeti, hogy 2009-től az unió valamennyi országában rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat a nyilvános, zárt közterületeken, ideértve a munkahelyek mellett a vendéglátó helyeket, az éttermeket és a bárokat is. A 27 tagországból eddig négyben – Írország, Olaszország, Svédország, és Málta - már bevezették ezt a tilalmat, további ötben – Nagy-Britannia, Franciaország, Finnország, Észtország és Litvánia – pedig a közeljövőben teszik ezt. A dohányzás ilyen széleskörű korlátozásával az emberek döntő többsége egyetért: egy friss felmérés alapján 80 %-uk gondolja úgy, hogy ez helyes törekvés.

Magyarország vezeti Európában a dohányzással összefüggő halálozási listát. A tüdőrák okozta halálozás tekintetében világelsők vagyunk. Hazánk a dohányzásmentesség tekintetében lemaradt az Európai Unió tagállamaitól. Két éve ugyan módosították a "nemdohányzók védelméről…." megalkotott 1999-es jogszabályt, ez azonban a megelőző előírásokhoz képest nem hozott további lényeges korlátozásokat. Még érvényben van az a szabály is, hogy hazánkban 2009-ig az EU elvárásnál kisebb lehessen a dohánytermékek forgalmi-adó tartalma. Ezért tartható alacsonyan a cigaretta ára, holott bebizonyították: az ár 10 százalékos emelkedése 4 százalékkal fogja vissza a keresletet.

A dohányosok többsége szeretne leszokni a dohányzásról, mert tudatában vannak a dohányzás egészségkárosító hatásainak és azoknak az előnyöknek, melyek a dohányzás abbahagyásával járnak.

A dohányzás abbahagyásának azonnali és hosszú távú jótékony hatásai

 20 percen belül:
az emelkedett vérnyomás és pulzusszám csökken
a végtagok hőmérséklete normalizálódik

 8 órán belül:
a vér oxigén szintje normalizálódik
a vér szénmonoxid szintje a normális szintre csökken

 24 órán belül:
csökken a szívroham, a szívinfarktus veszélye

 48 órán belül:
javul az íz érzékelés és a szaglás


 72 órán belül:
oldódik a hörgőgörcs
könnyebb lesz a légzés
javul a teljesítőképesség

 2 hét és 3 hónap között:
javul a vérkeringés
javul a tüdő teljesítőképessége
könnyebb lesz a járás, lépcsőn járás, futás

 1 és 9 hónap között:
csökken a köhögés, fulladás, váladékürítés
csökken a légúti fertőzés veszélye
mérséklődik a fáradékonyság

 1 éven belül:
a szívkoszorúér betegségek kialakulásának kockázata a felére csökken

 5 év múlva:
a tüdőrák halálozási ráta a felére csökken
az agyvérzés kockázata ugyanakkora lesz, mint egy nemdohányzónál

Hazánkban ma már több, mint 100 tüdőgondozóban van lehetőség különböző, dohányzásról való leszokást segítő programok igénybevételére.



ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete Egészségfejlesztési Osztály
Összeállította: Dr. Reiner Vera regionális tisztiorvos,



A Nyugat-dunántúli Régióban működő dohányzásról való leszokást segítő rendelések

Vas megye
Tüdőbeteg-gondozó Intézet Vasút Eü. Kht.
9700 Szombathely 9700 Szombathely
Petőfi S. u. 43. Garai J. u. 5.
Tel: 94/311-268 Tel: 94/509-450

Városi Tüdőgondozó Városi Tüdőgondozó
9500 Celldömölk 9600 Sárvár
Kossuth L. u. 3. Rákóczi F. u. 21
Tel:95/420-168 Tel:95/320-104

Győr – Moson – Sopron megye
Megyei Tüdőgondozó Kardinex rendelő
9024 Győr 9024 Győr
Zrínyi u. 13. Zrínyi u. 13.
Tel: 96/418-244/1736mellék Tel: 96/418-244/1736mellék

Városi Tüdőgondozó Karolina KH Kardiológia
9300 Csorna 9200 Mosonmagyaróvár
Soproni ú. 64. Régivámház tér 2.
Tel: 96/590-552 Tel: 96/574-600

Kistérségi ÁNTSZ
9200 Mosonmagyaróvár
Sallai I. u. 20.
Tel: 96/ 216-066




Zala megye
Megyei Tüdőgondozó Gyógyító Centrum
8900 Zalaegerszeg 8800 Nagykanizsa
Külső Kórház Király u. 29.
Tel: 92/501-500 Tel: 93/310-966

Városi Tüdőgondozó Városi Tüdőgondozó
8360 Keszthely 8960 Lenti
Georgikon u. 5. Kossuth u. 12.
Tel: 83/312-742 Tel: 92/351-010

Városi Tüdőgondozó Városi Tüdőgondozó
8868 Letenye 8790 Zalaszentgrót
Kárpáti u. 3. Dózsa Gy. u. 9.
Tel: 83/343-040 Tel: 83/360-218
Kedves Fiatal Barátunk!


Az idei Dohányzásmentes Világnapon ismét felhívjuk a figyelmedet a dohányzás veszélyeire, valamint a dohányfüstmentes környezet fontosságára. Szeretnénk, ha néhány perc erejéig elgondolkodnál néhány fontos, dohányzást érintő kérdésről.

Erre azt mondod, felesleges, hiszen a cigi csak egy jó buli!
Mi azt mondjuk: a cigi az a szabadon árusított kábítószer, amely minden második használóját meggyilkolja! Igen, a nikotin, a cigaretta "hatóanyaga" egy kábítószer, amihez hozzá lehet szokni. Ráadásul a nikotinnal együtt halálos mérgek kerülnek a szervezetedbe.

Azt mondod, a betegségek, a káros következmények nem érdekelnek, hisz még olyan fiatal vagy!
Mi azt mondjuk: már a kicsi gyerekek is betegek lehetnek, ha a családban, a lakásban valaki dohányzik. Sokat fáj a fülük, köhögnek, gyakrabban lesznek asztmások, többet hiányoznak az óvodából, iskolából.
Igaz, hogy még fiatal vagy, de ha dohányzol, gyorsabban elfáradsz a tesiórán, nem bírod a versenyt a sportban. Nagyon hamar ráncosodni kezd a bőröd, a szád, a fogínyed gyulladt, sorvadt lesz. Ki akar megcsókolni, ha bűzös a leheleted? Még néhány év és itt a családalapítás ideje. Szeretnétek kisbabát, de nem sikerül. Lehet, hogy azért mert dohányzol? Ha sikerül, és úton van a baba, akkor esély van arra, hogy koraszülött lesz. A férfiasságoddal még nincs semmi bajod, de 40 éves korodra legfeljebb csak emlékezhetsz rá. A lányokat pedig a tükör ébreszti rá korán arra, hogy "elfüstölték" a szépségüket. És az igazi betegségekről még szó sem esett…!

Azt mondod, a magánügyed, hogy dohányzol!
Mi meg azt mondjuk: az egyik legnagyobb baj a cigivel, hogy nem csak magadat mérgezed, hanem másoknak is adsz belőle, még ha nem is kérik. Vannak olyan összetevői a cigarettafüstnek, amelyek nagyobb koncentrációban találhatók a környezeti füstben, mint abban, amit leszívsz. Ez a füst egyaránt károsítja a környezetedben élők a tüdejét.
Tudod-e pontosan mennyibe kerül a szüleidnek, hogy Te dohányzol? Számold csak ki, és gondolj bele, mire költhetnétek ezt a pénzt.
Nézz csak körül az utcán! Csikk hever mindenfelé. A buszmegállóban, a járdán, a parkokban, otthon a hamutálban vagy a szemetesben ott bűzölög a sok cigarettacsikk. Sok kis csikk sokra megy, a háztartási szemét jelentős része csikk.
Ugye Te is hallottad már a hírekben: ágyban dohányzott, elaludt és leégett…! A tűzesetek miatti halálozások ötödrésze égő cigaretta miatt történik, tehát a dohányzás balesetveszélyes.

A dohányfüstmentes tiszta környezet természetes és normális. Csak így védheted meg magad, és a környezetedben élőket a dohányzás és a passzív dohányzás ártalmaitól.

Gondolkodjunk mindannyian így, hogy együtt megvalósíthassunk egy dohányfüstmentes világot!


Üdvözlettel:
ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézet
Egészségfejlesztési Osztály munkatársai
Összeállította: Antiné Tóth Szilvia egészségfejlesztő-metálhigiénikus

Dohányzásmentes Világnap
2007. május 31.


A dohányzás a világon ma is tíz felnőttből egyet megöl. 2030 - ban várhatóan hatból egyet, évente összesen több, mint tízmillió halálesetet okoz majd a dohányzás.
A dohányosok átlagosan 8 évvel élnek rövidebb ideig, mint a nemdohányzók. A középkorúaknál bekövetkező halálesetek esetén ez akár 22 elvesztett életévet is jelenthet.

A rendszeresen dohányzók fele végül a dohányzás következtében fog meghalni.

Mi a helyzet az Európai Régióban?

 1,2 millió haláleset a dohányzás következtében.
 A dohányzók részaránya Nyugat-Európában 34%, Kelet-Európában 47%.
 A dohányzó fiatalok aránya egyre nagyobb számú: 15 - 18 éves korban 30%.
 A dohányzó nők aránya Nyugat-Európában 25%, Kelet-Európában 20%.

Mi a helyzet Magyarországon?

 Évente 2400 szál/fő a cigarettafogyasztás (1.600 szál/fő az EU - ban).
 A lakosság 65%-a "passzív dohányos" – napi 270 percen át szívja a dohányfüstöt.
 Évente 28.000 ember hal meg a dohányzás következtében.
 Az összes rák okozta halálozás a legmagasabb Európában.
 A dohányzás okozta halandóság kétszer akkora, mint az alkohol, a kábítószer, a baleset, az erőszakos halál, az öngyilkosság, és az AIDS okozta halálozás.
 A 11. osztályos fiúk 30%-a, a lányok 27 %-a naponta dohányzik.
 A fiatalok egyre fiatalabb korban szoknak rá a dohányzásra.

A 2007-es évet a dohányzás ellenesség évének nyilvánították. Az idei Dohányzásmentes Világnap felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mindenkinek joga van dohányfüstmentes környezetben élni és megvédeni magát, illetve a felnövekvő generációt a dohányfüst ártalmaitól.

A dohányzás szinte az összes szervet károsítja, számos betegség kiváltó oka, amelyek közül több halált okoz: egyik rizikófaktora a koszorúér betegségnek. Összefüggésben áll a hirtelen szívhalál összes típusával, mind a férfiak, mind a nők körében.


A környezeti dohányfüst mérgező gázok és szilárd részecskék elegye, mely két részből áll: az égő cigarettából a környezetbe kerülő másodlagos dohányfüstből és a dohányos által kilélegzett dohányfüstből. A dohánytermékből származó füst 2/3-át a dohányos nem szívja be, hanem az a környezetbe kerül.
A dohányfüst több, mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz, melyek közül 100-nál több mérgező, 10 emberben is bizonyítottan rákkeltő.
A dohányfüstben lévő egészségkárosító anyagoknak nincs biztonságos szintje: nincs olyan kis mennyiségük, aminek belégzése ne lenne ártalmas.

Vizsgálatok szerint 8 aktív dohányzás miatt meghalt egyénre egy passzív dohányzás miatt meghalt jut. Eszerint, az évi 28.000 aktív dohányzás miatt elhunyttal számolva, a passzív dohányzás évi 3500 áldozatot követel Magyarországon.

Az Európai Unió egészségügyi főbiztosa sürgeti, hogy 2009-től az unió valamennyi országában rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat a nyilvános, zárt közterületeken, ideértve a munkahelyek mellett a vendéglátó helyeket, az éttermeket és a bárokat is. A 27 tagországból eddig négyben – Írország, Olaszország, Svédország, és Málta - már bevezették ezt a tilalmat, további ötben – Nagy-Britannia, Franciaország, Finnország, Észtország és Litvánia – pedig a közeljövőben teszik ezt. A dohányzás ilyen széleskörű korlátozásával az emberek döntő többsége egyetért: egy friss felmérés alapján 80 %-uk gondolja úgy, hogy ez helyes törekvés.

Magyarország vezeti Európában a dohányzással összefüggő halálozási listát. A tüdőrák okozta halálozás tekintetében világelsők vagyunk. Hazánk a dohányzásmentesség tekintetében lemaradt az Európai Unió tagállamaitól. Két éve ugyan módosították a "nemdohányzók védelméről…." megalkotott 1999-es jogszabályt, ez azonban a megelőző előírásokhoz képest nem hozott további lényeges korlátozásokat. Még érvényben van az a szabály is, hogy hazánkban 2009-ig az EU elvárásnál kisebb lehessen a dohánytermékek forgalmi-adó tartalma. Ezért tartható alacsonyan a cigaretta ára, holott bebizonyították: az ár 10 százalékos emelkedése 4 százalékkal fogja vissza a keresletet.

A dohányosok többsége szeretne leszokni a dohányzásról, mert tudatában vannak a dohányzás egészségkárosító hatásainak és azoknak az előnyöknek, melyek a dohányzás abbahagyásával járnak.

A dohányzás abbahagyásának azonnali és hosszú távú jótékony hatásai

 20 percen belül:
az emelkedett vérnyomás és pulzusszám csökken
a végtagok hőmérséklete normalizálódik

 8 órán belül:
a vér oxigén szintje normalizálódik
a vér szénmonoxid szintje a normális szintre csökken

 24 órán belül:
csökken a szívroham, a szívinfarktus veszélye

 48 órán belül:
javul az íz érzékelés és a szaglás


 72 órán belül:
oldódik a hörgőgörcs
könnyebb lesz a légzés
javul a teljesítőképesség

 2 hét és 3 hónap között:
javul a vérkeringés
javul a tüdő teljesítőképessége
könnyebb lesz a járás, lépcsőn járás, futás

 1 és 9 hónap között:
csökken a köhögés, fulladás, váladékürítés
csökken a légúti fertőzés veszélye
mérséklődik a fáradékonyság

 1 éven belül:
a szívkoszorúér betegségek kialakulásának kockázata a felére csökken

 5 év múlva:
a tüdőrák halálozási ráta a felére csökken
az agyvérzés kockázata ugyanakkora lesz, mint egy nemdohányzónál

Hazánkban ma már több, mint 100 tüdőgondozóban van lehetőség különböző, dohányzásról való leszokást segítő programok igénybevételére.



ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete Egészségfejlesztési Osztály
Összeállította: Dr. Reiner Vera regionális tisztiorvos,



A Nyugat-dunántúli Régióban működő dohányzásról való leszokást segítő rendelések

Vas megye
Tüdőbeteg-gondozó Intézet Vasút Eü. Kht.
9700 Szombathely 9700 Szombathely
Petőfi S. u. 43. Garai J. u. 5.
Tel: 94/311-268 Tel: 94/509-450

Városi Tüdőgondozó Városi Tüdőgondozó
9500 Celldömölk 9600 Sárvár
Kossuth L. u. 3. Rákóczi F. u. 21
Tel:95/420-168 Tel:95/320-104

Győr – Moson – Sopron megye
Megyei Tüdőgondozó Kardinex rendelő
9024 Győr 9024 Győr
Zrínyi u. 13. Zrínyi u. 13.
Tel: 96/418-244/1736mellék Tel: 96/418-244/1736mellék

Városi Tüdőgondozó Karolina KH Kardiológia
9300 Csorna 9200 Mosonmagyaróvár
Soproni ú. 64. Régivámház tér 2.
Tel: 96/590-552 Tel: 96/574-600

Kistérségi ÁNTSZ
9200 Mosonmagyaróvár
Sallai I. u. 20.
Tel: 96/ 216-066




Zala megye
Megyei Tüdőgondozó Gyógyító Centrum
8900 Zalaegerszeg 8800 Nagykanizsa
Külső Kórház Király u. 29.
Tel: 92/501-500 Tel: 93/310-966

Városi Tüdőgondozó Városi Tüdőgondozó
8360 Keszthely 8960 Lenti
Georgikon u. 5. Kossuth u. 12.
Tel: 83/312-742 Tel: 92/351-010

Városi Tüdőgondozó Városi Tüdőgondozó
8868 Letenye 8790 Zalaszentgrót
Kárpáti u. 3. Dózsa Gy. u. 9.
Tel: 83/343-040 Tel: 83/360-218
Kedves Fiatal Barátunk!


Az idei Dohányzásmentes Világnapon ismét felhívjuk a figyelmedet a dohányzás veszélyeire, valamint a dohányfüstmentes környezet fontosságára. Szeretnénk, ha néhány perc erejéig elgondolkodnál néhány fontos, dohányzást érintő kérdésről.

Erre azt mondod, felesleges, hiszen a cigi csak egy jó buli!
Mi azt mondjuk: a cigi az a szabadon árusított kábítószer, amely minden második használóját meggyilkolja! Igen, a nikotin, a cigaretta "hatóanyaga" egy kábítószer, amihez hozzá lehet szokni. Ráadásul a nikotinnal együtt halálos mérgek kerülnek a szervezetedbe.

Azt mondod, a betegségek, a káros következmények nem érdekelnek, hisz még olyan fiatal vagy!
Mi azt mondjuk: már a kicsi gyerekek is betegek lehetnek, ha a családban, a lakásban valaki dohányzik. Sokat fáj a fülük, köhögnek, gyakrabban lesznek asztmások, többet hiányoznak az óvodából, iskolából.
Igaz, hogy még fiatal vagy, de ha dohányzol, gyorsabban elfáradsz a tesiórán, nem bírod a versenyt a sportban. Nagyon hamar ráncosodni kezd a bőröd, a szád, a fogínyed gyulladt, sorvadt lesz. Ki akar megcsókolni, ha bűzös a leheleted? Még néhány év és itt a családalapítás ideje. Szeretnétek kisbabát, de nem sikerül. Lehet, hogy azért mert dohányzol? Ha sikerül, és úton van a baba, akkor esély van arra, hogy koraszülött lesz. A férfiasságoddal még nincs semmi bajod, de 40 éves korodra legfeljebb csak emlékezhetsz rá. A lányokat pedig a tükör ébreszti rá korán arra, hogy "elfüstölték" a szépségüket. És az igazi betegségekről még szó sem esett…!

Azt mondod, a magánügyed, hogy dohányzol!
Mi meg azt mondjuk: az egyik legnagyobb baj a cigivel, hogy nem csak magadat mérgezed, hanem másoknak is adsz belőle, még ha nem is kérik. Vannak olyan összetevői a cigarettafüstnek, amelyek nagyobb koncentrációban találhatók a környezeti füstben, mint abban, amit leszívsz. Ez a füst egyaránt károsítja a környezetedben élők a tüdejét.
Tudod-e pontosan mennyibe kerül a szüleidnek, hogy Te dohányzol? Számold csak ki, és gondolj bele, mire költhetnétek ezt a pénzt.
Nézz csak körül az utcán! Csikk hever mindenfelé. A buszmegállóban, a járdán, a parkokban, otthon a hamutálban vagy a szemetesben ott bűzölög a sok cigarettacsikk. Sok kis csikk sokra megy, a háztartási szemét jelentős része csikk.
Ugye Te is hallottad már a hírekben: ágyban dohányzott, elaludt és leégett…! A tűzesetek miatti halálozások ötödrésze égő cigaretta miatt történik, tehát a dohányzás balesetveszélyes.

A dohányfüstmentes tiszta környezet természetes és normális. Csak így védheted meg magad, és a környezetedben élőket a dohányzás és a passzív dohányzás ártalmaitól.

Gondolkodjunk mindannyian így, hogy együtt megvalósíthassunk egy dohányfüstmentes világot!


Üdvözlettel:
ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézet
Egészségfejlesztési Osztály munkatársai
Összeállította: Antiné Tóth Szilvia egészségfejlesztő-metálhigiénikus

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.