Elismerések a Város Napján

November 6-án, a Királynapon városi kitüntetések átadására került sor. Kitüntető oklevelet kapott: Concordia-Barátság Énekegyesület, Dvorák László, Karner Péter, Kaltenecker Lajos. Pro Communitate kitüntetést vehetett át a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és D. Keveházi László. Kőszeg Városért kitüntetést kapott Kovács István.

A 150 éves Concordia Barátság Énekegyesület részére "Kőszeg Önkormányzatának Kitüntető oklevele" Díjat adományoz:
A jelenlegi kórus az 1859-ben alapított Concordia és az 1962-ben alakult Barátság kórusok 1985-ben történt egyesítésével jött létre. Az 1987-es közgyűlésén az énekkar az egyesületi formát választotta. A kórus célja és feladata Kőszeg város kóruséneklést szerető polgárainak összefogása, a közel 150 éves múltra visszatekintő kőszegi kórushagyományok ápolása, értékeinek megőrzése és gyarapítása, valamint Kőszeg város képviselete hazai és külföldi kórushangversenyeken, dalostalálkozókon, közreműködés a városi ünnepélyeken, rendezvényeken.

A kórus 1980 óta minden karácsonykor megható hangulatú hangversennyel kíván békés, boldog ünnepeket a város lakóinak.
Több alkalommal képviselték Kőszeget az olasz, osztrák, német partner-és testvérvárosokban.

A kórus széles, változatos repertoárral rendelkezik, több kortárs zeneszerző írt művet nekik ajánlva.
2009-ben, az idén elkészítették az együttes CD-jét, és a kórus történetét feldolgozó kiadványt.

A kórus karnagya Dr. Schrott Géza, és Bertáné Horváth Ágota.
Elnöke: Bertáné Horváth Ágota.



Dvorák László részére "Kőszeg Önkormányzatának Kitüntető oklevele" Díjat adományoz:
1989 óta segíti munkájával a Kőszeg Együttes megszűnése után feleségével együtt szervezett Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tevékenységét.
1995 óta a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes Közhasznú Alapítvány elnöke.
Társadalmi megbízását több mint tíz éve látja el.
Felesége a csoport művészeti vezetője, Dvorák László pedig az alapítványon keresztül a csoport "menedzsere".
Szabadidejének nagy részét a csoport érdekében végzett tevékenység teszi ki. Szervez fellépést, rendezvényt, disznóölést, betlehemezést, ünnepséget a közösség tagjainak. Ha kell, konferál, ha kell, videózik, ha kell, énekel és mindig minden helyzetben vidámságával, és barátságával próbál híveket szerezni a nemzeti értékek, hagyományok és népszokások ügyének.



Kaltenecker Lajos részére "Kőszeg Önkormányzatának Kitüntető oklevele" Díjat adományoz:
Kaltenecker Lajos olyan vállalkozó, aki Kőszeg város fejlődését számtalan sok társadalmi munkában elvégzett tevékenységgel szolgálta.
Nevéhez fűződik 1974-75-ben a Gimnázium teniszpályájának, sportpályájának tervezése és kivitelezése.
1978-79-ben elkészítette a tekepályát.
1980-1998-ig megtervezte a korcsolyapályát, és a kivitelezés is neki köszönhető. Nevéhez kötődik a Chernel-lesiklópálya kialakítása, a síugrósánc és az öltözők építése kivitelezése.
Az egykori állami nevelőotthonban edzőtermeket alakított ki az ökölvívóknak, a hozzátartozó fürdőkkel, öltözőkkel együtt.
1998-2008-ig befejezte az Óház-kilátó építését.
Neki köszönhető a Gyepü2 védelmi övezet (Szálasi bunker) kutatása, kiépítése, és karbantartása.
Kőszegen három bormúzeum, a tűzoltólaktanya klubhelységének kialakítása is jelzi, munkája önzetlen, és töretlen.
A Kőszegért Egyesület elnöke. Gyűjti a városi és térségi művészek munkáit. Mára már tekintélyes festménygyűjteménnyel rendelkezik, mely Kőszeg város iránti szeretetének is bizonyítéka.






















Karner Péter részére "Kőszeg Önkormányzatának Kitüntető oklevele" Díjat adományoz:
1949. február 11-én született Kőszegen, abban a házban, ahol jelenleg is él. A család férfi tagjai generációk óta pékek voltak, így mikor szakmát kellett választani, ő is ezt a szakmát választotta. E munka nehézsége ellenére mindig becsülettel dolgozott, jó humorának és közvetlenségének köszönhetően mindig jól kijött a munkatársaival, és meglátta munkája szép oldalát.
Gyerekkorában sokféle sportot kipróbált, síelt, korcsolyázott, focizott, tornászott, de amikor a birkózással megismerkedett, rájött, számára ez az igazi. Ez a sport a fizikai erőn kívül rendkívüli ügyességet, kombinációs készséget, gyorsaságot, koncentrációt, kitartást igényel. Megtanítja a rendszerességet, a vereség elviselését és a győzelem örömét. Kőszegen ez a sport abban az időben szinte ismeretlen volt. 1972-ben, amikor volt edzője kérésére megalapította az első birkózó csoportot, lelkesen, szakértelemmel, fáradhatatlanul oktatta városunk fiataljait a birkózásra. Az általa nevelt fiúk egyre több éremmel tértek haza a versenyekről.
Tanítványai között voltak magyar bajnokok, nemzetközi versenyeken eredményes versenyzők, sőt még az olimpiára is kikerült egy kőszegi születésű birkózó Dvorák László személyében. Az, hogy Kőszegen a birkózás a mai napig a város sportpalettáját színesíti, első sorban neki köszönhetjük.
Most, hogy nyugdíjba készül, még mindig nagy türelemmel foglalkozik hetente háromszor az edzésre járó fiúkkal, akik között nagyon sok régi tanítványának gyermeke is megtalálható.
Közvetlen családja 1972-ben kötött házassága óta egyre gyarapszik. 60.születésnapján felesége, két lánya két veje, kettő leány és három fiú unokája fogja kívánni a nagypapának, hogy "Isten éltessen sokáig"!.

















D. Keveházi László
Nyugalmazott evangélikus lelkész részére
"PRO COMMUNITATE Díjat" adományoz
1928. május 23-án, Budapesten született lelkész családban. Középiskoláit Cegléden, Békéscsabán végezte, majd a Nagyváradi Hadapród Iskolában tanult három évet. A háború miatt ezzel az iskolával Németországba került, majd fél évig Franciaországban volt hadifogoly. Hazajövetel után érettségizett Budapesten, majd egy évig kémia-fizika szakos hallgató volt az egyetemen. Ezután következett életében az a fordulat, hogy Isten szolgálatára szánta magát. Először a Nagytarcsai Külmisszió Intézetben tanult két évig, majd öt évig (Sopronban és Budapesten) a Teológia Akadémián.
1955-től: békécsabai segédlelkész, majd gerendási lelkész lett. Innen kerül Pilisre, ahol feleségével (aki lelkésznő) 37 évig szolgáltak. Közben 16 évig a Pest megyei Egyházmegye esperese volt. '989-ben került a Hittudományi Egyetemre egyháztörténeti előadóként, és 1997-ig Kőszegről is bejárva itt tanított. A kőszegi és környékbeli gyülekezetekben 10 évig helyettes lelkészként dolgozott, már nyugdíjasan. 2005-ben kapta meg a teológia díszdoktori címet. Több egyháztörténeti jellegű könyve, sok ilyen irányú és egyéb írása jelent meg. 14. éve élnek Kőszegen, felesége itt van itthon, de már ő is kőszeginek vallja magát. Kőszegen már nem csak az evangélikus gyülekezet helyettesítő lelkészi feladatait vállalta, hanem aktívan bekapcsolódott a város közéletébe is. A mai napig a fiatalokat meghazudtoló fizikai, szellemi frissességgel dolgozik. A számítógép használatában teljesen otthon van, a neki küldött e-mail-ekre gyorsan reagál. Telefonon, vagy mobilon mindig elérhető. Ezek a tudások a közéleti tevékenységek szervezésekor nagyon fontosak. Szellemi, lelki segítségben mindenkinek rendelkezésre áll. Laci bácsi köztiszteletnek örvend, szelídsége, empátiás képessége átlagon felüli. Bölcs gondolatai megszívlelendők. Kőszeg város ünnepségeinek közkedvelt szónoka. Civil szervezetek is szívesen tart előadást. Veleszületett kiváló előadói készséggel rendelkezik. Beszédei jól érthetőek és mindig értéket közvetítenek. Mély gondolatokról, emberi gyengeségekről, történelmünkben elkövetett bűnökről is indulatok gerjesztése nélkül tud beszélni. Előadásait hallgatva az ember feltöltődik, megbékél, megtalálja a helyes utat az élet nagy dolgaiban. A civil összefogás híve, mert véleménye szerint a közösség érdekeit egységben jobban lehet szolgálni. A Kőszegi Polgári Kaszinó vezetőségi tagja. A Kőszegi Történeti és Kulturális Egyesület alapító tagja. Megírta a Kőszegi Evangélikus Gyülekezet Történetét. Jelenleg a "Nyugat-dunántúli egyházkerület története" című könyvön dolgozik.





A 20 éves Hajnalcsillag Néptáncegyüttes részére
PRO COMMUNITATE Díjat adományoz:

A kőszegi Hajnalcsillag Néptánc együttes 1989 óta működik városunkban. A csoport egykori magját adó, akkor még kisiskolás gyerekek a Kőszeg Együttes utánpótlás csoportjában kezdtek táncolni. 1988-ban megszűnt a Kőszeg Együttes. Szerencsére az utánpótlást már akkor is vezető Dvorákné Kővári Anikó úgy gondolta, hogy kár lenne a kis csoportot feloszlatni, és megpróbálta a szinte lehetetlent, tapasztalatok nélkül, kevés segítséggel olyan tánccsoportot létrehozni, amely 1-2 év múlva már színpadi produkciókkal szórakoztathatja a közönséget. Az idő bebizonyította, sikerült.
A néptánccsoport nagy hangsúlyt fektet az eredeti hagyományokon alapuló, tiszta forrásból eredő néptáncok, néphagyományok ápolására. Olyan, a hazájukat szertő, annak értékeit ismerő fiatalokat nevel, akik az élet más területein is kamatoztatni tudják a csoportban szerzett ismereteiket.
A Hajnalcsillag néptánc együttes mára 3 csoportban működik kb.70 fővel, és a tánc mellett népi éneket is tanulnak az együttes tagjai.
A 20 éves születésnapját ünneplő együttes kimagasló kulturális színfoltja városunknak, melyre méltán büszkék lehetünk.

Kovács István
a Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht. Vezetője részére "Kőszeg Városért" Díjat adományoz:
Kovács István 1959. június 20-án Celldömölkön született. Körmenden a Kölcsey Ferenc Gépészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem gépészmérnöki karán végzett. Ezt követően a répcelaki nagymező MTSZ-ben kezdett dolgozni műszaki vezetőként, majd üzemvezetőként. 1990-ben felsőfokú külkereskedelmi végzettséget szerzett. 2006-ban környezetgazdálkodási szakmérnöki vizsgát tett.
1993. április 01-től a Kőszegi Városgondnokság igazgatója, majd 2005. február 01-től a Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója.
Munkáját a kezdetektől az aktivitás és innováció jellemzi. Munkaterületén a fejlesztéseket, az új technológiák megvalósítását tartja szem előtt.
Kovács István irányításával a legjelentősebb beruházások a hulladékgazdálkodás területén történtek: a kistérségi hulladéklerakó létrehozása, a hulladékudvar kialakítása, a városban a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése, komposztáló telep létrehozása, a rekultiváció sikeres lebonyolítása.
Emellett a városüzemeltetés komplex feladatát szervezetten, maximális hozzáállással végzi.
A város civil szervezeteinek, közösségeinek rendezvényeit támogatja. A rászorulókra is odafigyel, minden lehetőséget kihasználva segíti a hozzá forduló embereket.
Munkáját a segítőkészség, a problémákra megoldást keresés, a hatékonyság jellemzi.
Tevékenységével elősegítette a város fejlődését, hozzájárult az itt élők életminőségének javításához, sokat tett a város tisztaságáért, a kulturált városi környezet kialakításáért. Önzetlen és fáradhatatlan munkájával példaértékűen járult hozzá Kőszeg város értékeihez méltó környezeti fejlődéséhez.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.