Élménybeszámoló a Kazinczy-verseny dunántúli döntőjéről

Az alábbiakban Gödölle Eszter 8. osztályos tanuló élménybeszámolóját olvashatják a Kazinczy-verseny dunántúli döntőjéről.

A Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd területi fordulója után első helyezettként részt vehettem a dunántúli döntőn, melyet Balatonbogláron rendeztek.
A sok gyakorlást és felkészülést követően elérkezett április 14-e, az indulás napja. Felkészítő tanárom és kísérőm, dr. Bíró Zoltánné Erzsi néni már várt az állomáson, hogy vonatra szállhassunk. Nagyon kíváncsi és izgatott voltam, hiszen nem tudtam, miben is lesz részem: először vettem részt ilyen megmérettetésen. Az út alatt rengeteget beszélgettünk, így hamar múlt az idő.
A boglári állomáson már vártak bennünket és kisbusszal vittek a kollégiumba. A szállás nagyon tetszett. A szobatársaim kellemes társnak bizonyultak a beszélgetésekben és sétákban. Bármilyen hihetetlen, de ilyen rövid idő alatt is köttetnek szoros barátságok.
Este volt a megnyitó, ahol a polgármester és a Somogy Megyei Önkormányzat főosztályvezetője köszöntött minket.
Másnap a verseny első fordulóján a szabadon választott szövegek felolvasására került sor. Mindnyájan izgultunk, de nagyon ügyesen jutottunk túl az első részen. Délután kirándulni mentünk. Buzsákon gyönyörű hímzéseket láttunk, Niklán megnéztük a Berzsenyi Dániel Emlékmúzeumot, Somogyváron pedig a bencés apátságot, melyet Szt. László király alapított. Vacsora után a Balaton Vox énekkar műsorát tekinthettük meg, majd kellemesen elfáradva feküdtünk le.
A harmadik és egyben utolsó napon a verseny második fordulójához, a kötelező szövegek felolvasásához érkeztünk. Most izgultunk még csak igazán!
Délben, a verseny után dr. Grétsy László professzor, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökének előadását hallgathattuk "Európainak lenni – magyarnak maradni" címmel. Mindnyájan különös érdeklődéssel hallgattuk.
Dr. Bencédy József, a bizottság elnöke köszöntőt mondott a záróünnepségen és értékelte a versenyt. Megkaptuk az okleveleket és a Kazinczy-jelvényt, melyre ha ránézek, mindig eszembe fog jutni a balatonboglári döntő, a társaim, a barátságok és a kellemesen eltöltött három nap, mely felejthetetlen élményt nyújtott.
Köszönöm Erzsi néninek a felkészülés során nyújtott sok-sok segítséget és a támogatást.

Gödölle Eszter
8.a
Bersek József Általános Iskola
és Kőszeg Város Néptánciskolája

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.