Kőszegi a Himalájai expedícióban

Tánczos Norbert révén egy kőszegi is részese lehet a Gorak Shep-i (Himalája) csillagászati expedíciónak. A sajtótájékoztatóra szeptember 03-án 9.00 órakor kerül sor a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.

Csillagászat 5600 m tengerfeletti magasságban
Expedíció Gorak Shep 2010

Az expedíció alapterve

Az expedíció fő célja, hogy különféle csillagászati észleléseket végezhessünk el 5300-5600 m magasságokban.

A hely kiválasztása mellett a szélsőséges magasság adta körülmények és a fényszennyeződés hiánya szólt.

A szélsőséges magasság több kísérleti lehetőséget nyújt a nappali és esti csillagászati műszerek tesztelésére, ill. határ teljesítményük kipróbálásához. A teszteket azután a kisebb, ill. közepes csillagászati távcsövek további minőségi fejlesztésében használnánk fel.

A fényszennyeződés a modern korunk egyik nagy és kellemetlen „mellékterméke”, amelyet főleg a csillagászattal szokás kapcsolatba hozni. Sokunknak talán úgy tűnik, hogy az egyre növekedő városi fényáradat egy természetes folyamat, amelyet az életvitelünk termel és el kell fogadnunk. Azonban a valóság teljesen más.

Az expedíció egyik célja az is, hogy megmutassa a hétköznapi embereknek, hogy miről is maradunk le az által, hogy egyre több és több fényforrással szennyezzük be a csillagos egünket.

A nagy minoségű és egyedülálló esti és nappali felvételek ideális anyagként szolgálhatnak majd a széles közönség megszólításában, ill. e téma iránt tanúsított hozzáállásuk megváltoztatásában.

A képanyaggal a fiatalabb generációt is meg lehet majd szólítani és segíteni e nyomasztó probléma megértésében, ill. az igazi jellegének a feltárásában. Az ilyen és hasonló tevékenységgel pedig hozzá segíthetünk ahhoz, hogy egyre többen érezzék a ragyogó csillagos esték igényét és egyre többen kívánkozzanak felnézni a csillagokkal kitüzdelt égboltra és ezt képesek legyenek megtenni a saját kertjükből vagy akár (nagy)városukból.

A Tejút fénylő sávjának egy-egy fényszennyeződéstől mentes felvétele, ill. más égitestek tiszta képei, amelyeket az említett magasságokban készítenénk el, elvarázsolják még a legszigorúbb fényképészt, de a nem szakavatott érdeklődőt is.
A Napunk megfigyelése egyre elterjedtebb műfajjá alakul át csaknem minden szinten, mivel az erre szükséges műszerek egyre elérhetőbb áron kerülnek az üzletekbe. A Nap állandóan változó felszíne elkápráztat mindenkit, akinek alkalma nyílik ezen különleges műszereken keresztül megfigyelni azt.

Az egyik kísérletünk épp a napfelszín megfigyelése és fényképezése lenne. Ehhez egy ún. H alfa szurő használata lesz szükséges. Az 5300 m magasságban készült felvételek így azon ritkák közé fognak tartozni, amelyeket ilyen szélsőséges helyen végeztek el.

Az egyedi félvételeken kívül azonban más adatokat is képesek leszünk begyűjteni, mint pl. a használt távcsövek és szűrők minőségéről, ill. ismereteket a napmegfigyelésről egy sokkal ritkább légrétegen keresztül.

Az utiterv
Az expedíció időpontja: 2010.10.21 – 2010.11.09

Hely: Nepál, Gorak Shep ( 5180 m)

Mount Everest alatti terület

Az expedíció tagjainak száma: 6



Az expedíció két fő részből áll, hegyi túrából és a kísérletekből. A terv szerint rendszeres megfigyeléseket fogunk végezni 2740 és 5600 m magasságok között.

Ebből kifolyólag, a Lukla falucskába való megérkezésünk után, elkezdjük a hegyi túránkat, amely 8 napig fog tartani és serpák fognak segíteni bennünket. Közben átmegyünk az akklimatizációs folyamaton is, hogy valamelyest szokjuk a kisebb oxigén nyomást. A tervezett magasságba való megérkezésünk után hozzáfogunk a fő kísérletekhez.

Az expedíció sikerét, a nepáli hordárok segítségén kívül, a VÁNDORLÁSS PT túravezetői is segítik, mégpedig a magashegyi felszerelés, étrend, táplálék-kiegészítők kiválasztásával és használatában, lehető legteljesebb akklimatizáció elérésével. Szeptemberben az expedíció tagjai az Alpokban részt vesznek egy célzott akklimatizációs túrán, 3500m-es tengerszint feletti magasságon történő éjszakázással, aminek felbecsülhetetlen hasznát vehetik majd a nepáli 5000m feletti huzamosabb tartózkodás során. A túravezetők sokoldalúan segítik a kutatók munkáját az oxigénhiányos, magashegyi környezetben, amellett, hogy megfigyeléseket, tapasztalatokat gyűjtenek a teljesen heterogén (csillagász, turista, hegymászó) csoport viselkedéséről, a fizikai, szellemi teljesítőképességek alakulásáról az extrém környezetben, folyamatos terhelés mellett. A túravezetők minden csomagjukat maguk szállítják az egész út folyamán, sherpák segítsége nélkül.
Természetesen a tapasztalatokat, élményeket, tanulságokat szokásunkhoz híven szívesen megosztjuk az előadásainkon. Az mindenképpen kuriózum, hogy ezen a fontos csillagászati kutatáson nemcsak, hogy részt vehetünk, de remélhetőleg hozzájárulhatunk az expedíció sikeréhez is.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.