Kőszegi Nívódíjas épület

Városunkban egyedülálló díjat - Helyi Építészeti Örökség 2008 Építészeti Nívódíjat - kapott a Taverna Flórian Étterem építész tervezője Szima Andrea és Németh István, az épület tulajdonosai, akik egyben az építtetők is Sybille Stewart és Szabó Tibor, valamint a kivitelező Vágfalvi Gábor. Sajnos a kivitelezőnek járó díjat – halála miatt – Vágfalvi Gábor nem tudta átvenni. Gratulálunk!

Városunkban egyedülálló díjat - Helyi Építészeti Örökség 2008 Építészeti Nívódíjat - kapott a Taverna Flórian Étterem építész tervezője Szima Andrea és Németh István, az épület tulajdonosai, akik egyben az építtetők is Sybille Stewart és Szabó Tibor, valamint a kivitelező Vágfalvi Gábor. Sajnos a kivitelezőnek járó díjat – halála miatt – Vágfalvi Gábor nem tudta átvenni.
Az igen rangos, országos elismerést, ünnepélyes keretek között, 2008. június 13-án a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban vehették át a díjazásban részesültek Fegyverneky Sándor országos főépítésztől, aki egyben a díj odaítélésében közreműködő bizottság elnöke volt. A nívódíjat az országos főépítész mellett dr. Szaló Péter településfejlesztési és építésügyi államtitkár jegyezte.
Városunk mellett építészeti nívódíjban részesült még: Szerencs városa, Miskolc városa, Balatonalmádi és Szentlászló település.
Az ünnepélyes díjátadáson képviseltette magát többek között a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, az Országos Önkormányzatok Szövetsége is.

Részlet a bizottság véleményéből:
"Hangulatos étterem kialakítása volt a cél a kőszegi várfal tövében álló egykori lakóház felújításával. Az épület több egységből álló ház volt, melynek eredeti formái az elmúlt évszázadok alatt átépültek, megváltoztak. A felújítás során végzett kutatás számos meglepetéssel szolgált, sok érdekes részlet került elő.
Az eredeti terek, pincék feltárásával, hasznosításával alakult ki a mai vendéglátó funkciót kiszolgáló térrendszer. A két tégla boltozatos pincetér feltárásával, kitisztításával, járószintjének lesüllyesztésével nyertek fogyasztótereket, melyeknek közvetlen kertkapcsolata is van. A kerti homlokzat két boltíves nyílással tárul föl. Az emeleti nyílásrend kissé átalakult, egységes méretű, formájú ablakok kerültek beépítésre.
Izgalmas megoldás az eredeti kemence helyére telepített látványkonyha, mely az eredeti kéménynyílást hasznosítja.
Az épület egy későbbi bővítményét elbontva új épületrészt emeltek terasszal, különteremmel. A bővítés szervesen illeszkedik a meglévőhöz. A felújítás során megtalált épületelemeket, melyek eredeti helyét nem tudták megállapítani, csak mint díszítőelemeket mutatják be: a pincében feltárt kút megtekinthető, szép részlete a háznak. Az építész tervező, a tulajdonos és a kivitelező törekvése, a vár közelségében lévő épület helyreállítására dicséretes."

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.