Lukácsházi-tározó

A Nyugat-dunántúli Operatív Program, 4.2.1/A Felszíni vizek minőségének javítása és felszíni vizek okozta kockázatok csökkentése témakörében nyert a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A projektről, közelsége miatt, folyamatos tájékoztatást szeretnénk mi is adni.

Klikkeljen a képre!
Projekt teljes címe: Lukácsházi-tározó

Projektgazda neve és elérhetősége: Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2.

Projekt kapcsolattartó: Gaál Róbert, 94/521-214

Finanszírozó operatív program és prioritás megnevezése: Nyugat-dunántúli Operatív Program, 4.2.1/A Felszíni vizek minőségének javítása és felszíni vizek okozta kockázatok csökkentése

Projekt összes költsége (Ft): 2.780.000.000 Ft

Projekt megítélt támogatásának összege (Ft): 2.780.000.000 Ft

Projekt támogatási aránya (%): 100%

Projekt rövid bemutatása (max.:1000 karakter):

A projekt keretében megvalósul 145 ha-os árvízcsúcscsökkentő tározó, Kőszeg és Lukácsháza között a Gyöngyös-patakon. Megépül 2405 m hosszú völgyzárógát, vízszintszabályzó műtárggyal. Az anyagnyerőhely rekultivációjával létrejön egy 25 ha (egy 16 ha és egy 9ha) nagyságú vizes élőhely.

A tározó az érkező árvíz egy részét visszatartja, csak olyan mennyiségű víz kieresztésére kerül sor, mely az alatta lévő vízfolyás medrében kiöntés nélkül levezethető. Ezáltal megszűnnek a Gyöngyös-patak és Sorok-Perint mentén lévő településeken az árvízkárok. Elmaradnak a több milliárdos költségű helyreállítási munkák.

A jelenlegi árterületek ezentúl biztonsággal használhatók, beépíthetők lesznek, megszűnik az árvízi kockázat.

A biztonságos, kockázatmentes termelés további befektetéseket indukálhat. A térség és a vízfolyások ökológiai értékei is nőnek, mely összhangban van az EU Víz Keretirányelvével. Mivel a tározóból csak kisebb mennyiségű víz kieresztésére kerül sor, a vízfolyások medrei természetes állapotban hagyhatóak, nincs továbbra szükség a medrek bővítésére, kotrására. Lehetőséget teremt Szombathely városában a Sorok-Perint későbbi revitalizációjára.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.