Miénk itt a rét!

2008. május 8-9-10.

Madarak és Fák Napja a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben.

A Madarak és Fák Napja alkalmából az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az Írottkő Natúrparkért Egyesület "Miénk itt a rét!" címmel a védett Kőszegi Alsóréten szervez élménydús szabadtéri programot. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól környezettudatos szemléletet erősítő programokra, rendezvények előkészítésére és lebonyolítására felhasználható támogatásban részesült, ez fedezi a rendezvény anyagi hátterét. A szakmai programrészt a nemzeti park biztosítja. Az igazgatóság tulajdonát képező mocsárrrét legfőbb értéke a májusban virító zergeboglár, szibériai nőszirom és a kora tavaszi fehér sáfrány országosan egyedülálló, többezres állománya. A védett rét madarai és fái most három napra vendégül látják a titkaik iránt érdeklődőket. A természetvédelmi szakemberek egy sétaösvényt kaszálnak a rét fűtengerébe, amelynek mentén érdekes játékokat helyeznek el. A kirándulók kipróbálhatják, mennyi fáradtságba kerül a gólyáknak az ennivaló összegyűjtése vagy éppen mekkorának "látják őket" a rétet szegélyező fák. Megszámolhatják, hányféle élőlény él a fákon, megtudhatják, milyen volt a világ a ma élő legidősebb fa gyermekkorában. Lesz madármegfigyelés, termésfelismerés tapintásról, fényképezkedhetünk a fákkal "kézenfogva", de akár születésünk évét is megkereshetjük egy idős fa korongjának évgyűrűi között. A játékok egy része egyben feladvány is. A fődíjat elnyerő csapat osztálya az egyesület által felajánlott programon vehet részt szállás és teljes ellátás biztosítása mellett a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Stájer-házak Erdészeti Erdei Iskolájában. A rendezvény első két napján a szervezők főként az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak 4-5 fős csapatait várják, szombaton pedig a szabadba vágyó családokat, baráti társaságokat. A helyszín a 87-es főútról a város előtti benzinkútnál lekanyarodva közelíthető meg. A szombati napon a városból 10-16 óra között a Dotto kisvonat ingyenesen szállítja ki az érdeklődőket.

További információ:
Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Kőszeg, Aradi vértanúk parkja, 94/563-174, www.buboscinege.hu, buboscinege@isiscom.hu

Írottkő Natúrparkért Egyesület Kőszeg, Rajnis u.5.
94/563-120, www.naturpark.hu, ine@t-online.hu

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.