23. Orsolya-napi vásár, a Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál

2024. Október 19. - 2024. Október 20. Fő tér, Jurisics tér, Jurisics vár Ingyenes!
23. Orsolya-napi vásár, a Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál
23. Orsolya-napi vásár, a Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál  plakát
Kézműves vásár, szabadtéri főzés, főzőverseny, kulturális programok. Ingyenesen látogatható rendezvény!
Kőszeg, 2024. október 19-20.

Szombat



Fő tér
14.30 Ataru
15.30 Langaléta Garabonciások
16.30 Trio Picanto

Jurisics vár
14.00 Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, Kapuvár Néptáncegyüttes
15.30 Tézsula Nótakör
15.45 Vadrózsa Népdalkör
16.00 Mohácsi Tamburazenekar

Vasárnap



Fő tér
13.00 Langaléta Garabonciások
14.00 Gulyás László gyerekműsora
15.00 Boglya Népzenei Együttes és Sebők Lívia
16.00 D78 - balkán, klezmer, moldvai dallamok

Jurisics vár
14.30 Židanske Zvijezdice gyermekcsoport, Čakavci tánccsoport, Zsidányi tamburazenekar
16.00 Civil Főzőverseny és az Ízek az Alpokaljáról eredményhirdetése
17.00 Kőszeg Város Fúvószenekara

A Civil Ízek Utcájában (Vár melletti Diáksétány) 19-20-án
Civil Főzőverseny és délidőben kóstoló!

2024. október 19. KÖSZHÁZ (Jurisics vár külső udvar)

„Ízek az Alpokaljáról, Ízek az Írottkő Natúrparkban”



Szombat 09.00 – 11.00 óra nevezés a KÖSZHÁZ-ban, 14.00 órától kóstoló támogatói jegy vásárlásával az Írottkő Natúrpark standjánál a külső várudvaron.

Nevezési kategóriák: mindenmentes sütemény (tej, glutén, cukor és tojás nélkül) - édes sütemény - sós sütemény - lekvár, dzsem, befőtt, gyógy likőr - reformkonyha (szendvicskrém, pástétom, aszalt alapú készítmények)

Eredményhirdetés mindkét verseny esetében vasárnap 16.00 órakor a belső várudvaron.

Támogatók: Kőszeg Város Önkormányzata, NKA Közművelődés Kollégiuma, Írottkő Natúrparkért Egyesület
Információ: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9., tel: 94/360-113, www.koszeg.hu, , jurisics@koszeg.hu, facebook: https://www.facebook.com/OrsolyaNapiVasar

Az idén 23. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A rendezvény előzményét Kőszeg egykori „nagyvására”, az Orsolya-napi Vásár adja, mely évszázadokon keresztül adott lehetőséget a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. Jelenleg a Kőszeg-hegyaljai települések hagyományos életmódjának bemutatására szerveződött egyesület kézművesei adják a portékák minőségi alapját.

A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Jurisics vár területén.
A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.

Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.
A rendezvény mindkét napján Orsolya-napi Civil Főzőversenyt szervez a Művelődési Központ a Civil Ízek Utcájában (Diáksétány)!


A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény- és gyümölcs valamint zöldség minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdeti meg az Írottkő Natúrparkért Egyesület (lekvárok, jam-ek, kompótok, szörpök, aszalékok, savanyúságok, pástétom, borecet).
A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.

A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet! A Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye!

Információ: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9., tel: 94/360-113, www.koszeg.hu, jurisics@koszeg.hu
Kapcsolódó nagyrendezvény: Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.