A Natúrpark ízei - Orsolya-napi Vásár

2022. Október 22. - 2022. Október 23. Belváros Ingyenes!
A Natúrpark ízei - Orsolya-napi Vásár
A Natúrpark ízei - Orsolya-napi Vásár  plakát
Az idén 21. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvény előzményét Kőszeg egykori „nagyvására”, az Orsolya-napi Vásár adja, mely évszázadokon keresztül adott lehetőséget a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. Jelenleg a Kőszeg-hegyaljai települések hagyományos életmódjának bemutatására szerveződött egyesület kézművesei adják a portékák minőségi alapját.
2022. október 22-23-án rendezi immár 21. alkalommal a programot a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház.

A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Jurisics vár területén. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is.

A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.

Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.

A rendezvény mindkét napján Orsolya-napi Civil Főzőversenyt szervez a Művelődési Központ a Civil Ízek Utcájában (Diáksétány)!
A főzőversenyre civil szervezetek jelentkezését várjuk és e mellett több közösség kínál süteményeket, kész ételeket. A zsűri összetételében képviseltetik magukat a háziasszonyok Wächter Gyulánéval, a gasztronómiai szakemberek képviseletében Zamody Gábor Nemzetközi gasztronómia versenybíró és a lakosság képviseletében pedig Básthy Béla polgármester úr kóstol. Reméljük sikeres lesz a szervezetek adománygyűjtő akciója, a látogatók pedig finom bogrács ételeket kóstolhatnak!

A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény- és gyümölcs valamint zöldség minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdeti meg az Írottkő Natúrparkért Egyesület (lekvárok, jam-ek, kompótok, szörpök, aszalékok, savanyúságok, pástétom, borecet).

A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.

A rendezvény ideje alatt jótékonysági gyűjtést szervez a Segítő Kéz Alapítvány egy gyermeknél használható orvos diagnosztikai berendezés megvásárlására!

A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet! A Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye!
Információ: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9., tel: 94/360-113, www.koszeg.hu, jurisics@koszeg.hu, facebook: /OrsolyaNapiVasar/

Írottkő Natúrparkért Egyesület, Kőszeg, 9730 Kőszeg, Fő tér 2., tel.: 94/563-120 www.naturpark.hu

Mindkét napon Örökbefogadó Napot tart a Fekete István Állatvédő Egyesület!


Program:
Október 22. (szombat)
Fő tér
14.00 Bujtás Ervin
16.00 KVARC Együttes
Jurisics vár
14.00 KOPRIVE TAMBURAZENEKAR
15.30 Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora és táncház
17.00 Kőszeg Város Fúvószenekara

Október 23. (vasárnap)
Fő tér
14.00 Újvári Tímea & Holdosi Attila feat Skultéty Rita
16.00 Gubián Ádám

Jurisics vár
13.00 SzívHang Jótékonysági koncertek
fellépők: VáRosi Duo, Artrakció, Prokofjev, Trio Picanto, MEGGIE és Tomsa, KVARC, NemVéletlen Tánczenekar

2022. október 22. KÖSZHÁZ (Jurisics vár külső udvar)
„Ízek az Alpokaljáról,”
09.00 – 12.00 óra nevezés, 14.00 órától kóstoló támogatói jegy vásárlásával az Írottkő Natúrpark standjánál a külső várudvaron. Eredményhirdetés 15.00 órakor a belső várudvaron.
aszalék – savanyúság – szendvicskrém – gyógybor – gyógy likőr – borecet – sós-és édes sütemény – befőtt – kompót – lekvárverseny

A Civil Ízek Utcájában (Vár melletti Diáksétány) 22-23-án
Civil Főzőverseny
és délidőben kóstoló!
Eredményhirdetés vasárnap 15.00 órakor a KÖSZHÁZ-ban.


Támogatók: NKA Közművelődési Kollégiuma,
Kőszeg Város Önkormányzata, Írottkő Natúrparkért Egyesület
Információ: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9., tel: 94/360-113, www.koszeg.hu, , jurisics@koszeg.hu, facebook:
Kapcsolódó nagyrendezvény: Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár

Fotók

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.