Pannon Alpok 42/30/ 20/ 10 /5 km

Teljesítménytúra az Írottkő Natúrparkban
2022. Április 23. 1.300,-Ft – 2.300,-Ft között, távtól függően
Pannon Alpok 42/30/ 20/ 10 /5 km
Pannon Alpok 42/30/ 20/ 10 /5 km  plakát
Csipetnyi Alpok-hangulat Pannónia földjén! A Kőszegi-hegység varázslatos, egyedi tájegysége, klímája, növény- és állatvilága várja felfedezőit. Bércek és völgyek, kilátók és panorámák, kápolna és kastély, stájer házak és források, pincesor... no és egy jóféle kocsma.
Igen, neked is itt a helyed! Válassz egy távot és hozzá élményeket! Sok szeretettel vár a Vasi Vándorok teljes csapata.

Rajt-cél: Kőszeg, Csónakázó-tó (Hattyú büfé)
Nevezés: kizárólag a helyszínen, 06:45 - 10:00 óra között (távtól függően).

Pannon Alpok 05 TT:
A stációkat megjáró túrázó a Kálvária-templomtól gyönyörködhet az alant elterülő Kőszeg látványában. Ez a panoráma kísér tovább – immár sík szakaszon, mígnem a Ciszterciek kertje lankáin ereszkedhetünk tovább. A Kincs-villa után a vadregényes Ördög-árok mély folyosója és sziklái nyűgöznek le, majd a Szulejmán-kilátó nyújt pazar kitekintést a városra. Leérkezés után a Királyvölgy, majd a Jurisics-vár bukkan fel, és persze Kőszeg gyönyörű terei. A Kéktúra útját követjük: az ötszáz éves platán és a református templom következik. Aztán a Gyöngyös-patak partján sétálhatunk, végig a célhoz.
Táv: 6,2 km szint: 202 m rajt: 08:00 - 10:00 nev. díj: 1.300,- Ft célzárás: 14 órakor
Pannon Alpok 10 TT:
Stációk és Kálvária – aztán tovább, ki a Trianoni kereszthez (és a kilátóhoz). Jöhet a Pintér-hegy, újabb panorámával Ausztria felé! És hosszú ereszkedés, le a Hercegi erdőn keresztül a Hétforrás hűs völgyébe. Szuszogós kapaszkodó végén vár a jutalom: az Óház-kilátó varázslatos panorámája. Innen azonban már csak könnyű lejtők várnak ránk. És persze további látnivalók: a Fatalin-bükkök, az Ördögtányér-szikla és a Gesztenyés kilátópontja. De még ez sem az utolsó panoráma: a Szulejmán-kilátó remek látványa hátravan még… Akárcsak az Ördög-árok vadregényes szakasza, majd a Koronaőrző bunker – és végül a Csónakázó-tó, a cél.
Táv: 10,7 km szint: 405 m rajt: 08:00 - 10:00 nev. díj: 1.500,- Ft célzárás: 15 órakor
Pannon Alpok 20 TT:
Stációk és Kálvária – aztán tovább, ki a Trianoni kereszthez (és a kilátóhoz). Jöhet a Pintér-hegy, újabb panorámával Ausztria felé! És hosszú lejtő, le a Hercegi erdőn keresztül a Hétforrás hűs völgyébe. Némi emelkedő, majd séta a Zeiger-nyereg felé, ahol aztán ereszkedés a gyönyörű Szikla-forrás völgybe. Így jutunk a Stájerházakhoz, ahol kis pihenő, energiapótlás – és az erdei múzeum fogad, ingyenes belépéssel! Itt visszafordulunk egy tanösvényen, és az Országos Kéktúra vonalán (a Vöröskereszten át) az Óház-kilátóhoz érkezünk. A remek panoráma után már csak könnyű lejtők várnak ránk. És persze további látnivalók: a Fatalin-bükkök, az Ördögtányér-szikla és a Gesztenyés kilátópontja. De még ez sem az utolsó panoráma: a Szulejmán-kilátó remek látványa hátravan még… Akárcsak az Ördög-árok vadregényes szakasza, majd a Koronaőrző bunker – és végül a Csónakázó-tó, a cél.
Táv: 19,4 km szint: 659 m rajt: 08:00 - 10:00 nev. díj: 1.700,- Ft célzárás: 16 órakor
Pannon Alpok 30 TT:
Ezt az útvonalat főként (de nem kizárólag!) a kéktúrázók figyelmébe ajánljuk. Az Írott-kő ugyanis egyszerre két Kéktúra kiindulópontja. Ezt figyelembe véve hoztunk létre egy körtúrát, melyen két OKT-szakasz (Kőszeg - Hétforrás - Írott-kő), illetve egy DDK-szakasz (Írott-kő - Bozsok) is teljesíthető. Így tehát öt pecséttel (és sok élménnyel) lesz gazdagabb, aki ezt a távot választja! Látnivalók? Kálvária-templom és Pintér-tető, Hétforrás és Óház-kilátó, Vöröskereszt és Stájerházak, Hörmann-forrás és Írott-kő, a Sötét-völgy és a Kalapos-kövek, Bozsok és Velem, a Cáki pincesor és a kőszegi Jurisics-tér... még felsorolni is nehéz.
Táv: 32,9 km szint: 1.115 m rajt: 07:30 - 08:30 nev. díj: 1.900,- Ft szintidő: 8 óra!
Pannon Alpok 42 TT:
Csak tapasztalt túrázóknak, megfelelő erőnléttel! Maratoni táv, 1.682 méter szintkülönbséggel - persze a Kőszegi-hegység sok-sok pazar látnivalójával. A Koronaőrző bunker és a Kálvária-templom után a Trianoni kereszt és a Pintér-tető következik, majd a Hétforrás és az Óház-kilátó. A Vöröskereszt és Zeiger-nyereg jön, aztán a Szikla-forrás völgye és a Stájerházak (ingyenes belépéssel!) – így érkezünk a Hörmann-forráshoz. Csúcshódítás és Írott-kő: a Dunántúl teteje! Ereszkedés a festői Sötét-völgyön át, a Kalapos-köveket is érintve, majd Bozsokon és Velemben is frissíthetsz. Aztán fel a Szt. Vid kápolnához és a Hörmannhoz, majd a Kendig-gerincen át a Vöröskereszt és a Pogányok jön. Kőszegen pedig levezetésképpen a Szulejmán-kilátó és az Ördög-árok – és máris a Kőszegi-hegység maratonistája (és a jelvény tulajdonosa) lettél; gratulálunk!
Táv: 42,1 km szint: 1.682 m rajt: 07:00 - 08:00 nev. díj: 2.300,- Ft szintidő: 11 óra!



Nevezési díjból kedvezmény az összes távhoz: TeKa- és MTSZ-kártya, diák- vagy nyugdíjas igazolvány felmutatásával: 100 Ft/fő. Gyerekeknek (14 év alatt) minden távon 800 forint a nevezési díj. Ők csak (benevezett) kísérővel vehetnek részt a túrán! A kedvezmények nem összevonhatók.
Díjazás (5, 10, 20 és 30 km-es távon): emléklap és kitűző, maratoni távon oklevél és fém jelvény
Letölthető GPX-track-ek: https://www.alltrails.com/lists/pannon-alpok-tt-k?u=m
A túrán mindenki saját felelősségére indul; a rendezőktől semmilyen címen sem kérhető kártérítés.
Térkép: a Kőszegi-hegység turistatérképe (Cartographia 13.)
Szállás: Natúrpark, KőszegInfo és Kőszeg város honlapja.
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.