SZENT MÁRTON NAPI MEGEMLÉKEZÉS

KŐSZEG HUNYADI PARK, SZENT MÁRTON EMLÉKKŐ
2021. November 11., 16:30 Hunyadi park Ingyenes!
SZENT MÁRTON NAPI MEGEMLÉKEZÉS
SZENT MÁRTON NAPI MEGEMLÉKEZÉS  plakát
2019. november 9-én a Hunyadi parkban avatta fel a Kőszegi Ostromnapok Egyesület azt a Szent Márton emlékkövet és lábnyomot, mely a Szent Márton út (Via Sancti Martini) részeként Kőszeg 1532-es török ostrom Szent Márton jelenésének állít emléket.
Idén november 11-én fáklyás felvonulással és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartunk a katonaszent és a kőszegi hősök tiszteletére.
A legenda szerint az 1532-es török ostrom során a várvédőket hősies elszántságuk mellett a lován megjelenő Szent Márton is segítette.
„Azt mondják, úgy látszott, hogy egy hatalmas termetű és tekintélyes külsejű lovas fénylő fegyverekkel kirontott a várból, és a küszködő városbeliek segítségére sok katonát hozott magával. Ez a törökben oly szokatlan félelmet és rettegést támasztott, hogy fejvesztett futással vonultak vissza a falaktól. Öt a városbeliek közül is sokan hasonlóképpen látták, s úgy magyarázták, hogy védőszentjük, Szent Márton jelent meg a kellő pillanatban, hogy az ostromlottaknak segítséget vigyen, és az övéi bátorságát visszaadja.” (Istvánffy Miklós)
Kapcsolódó nagyrendezvény: Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.