Svédországban jártunk

Sikerrel kezdődött az idei tanév a kőszegi Bersek József Általános Iskolában. Támogatást nyertek a Tempus Közalapítványhoz benyújtott iskolai pályázatukhoz, amelynek időtartama 3 év.

A projekt előzményeként 2005. szeptemberében részt vettek egy előkészítő látogatáson, ennek helyszíne Portugália, Quinta do Conde volt.

A "CHIME – Cultural Heritage in a Multicoloured Europe" (A Sokszínű Európa Kulturális Örökségei) című Comenius 1 projekt első pályázati évében portugál, svéd, szlovák és magyar általános és középiskolák dolgoznak együtt.

Céljaik között szerepel egymás, valamint Európa különböző kultúráinak megismerése, a diákok európai polgárrá való nevelése. A témák között szerepel régi és mai iskolák, iskolaépületek, lakóépületek, várak, nemzeti és közös ünnepek, népzenék, táncok és néptáncok bemutatása. A diákok rajzokat, fotóalbumokat készítenek, újságcikkeket írnak, kiállításokat, bemutatókat szerveznek tanáraik és szüleik segítségével, valamint belföldi és külföldi kirándulásokon, diákcseréken vesznek részt. Mindegyik partneriskolában ún. projektfalon kerülnek kiállításra az egymásnak elküldött munkák, rajzok, fotók.

Az első projekttalálkozó Svédországban, Sandviken városában volt október 2-8-ig, amelyen a kőszegi iskola igazgatónője, dr. Varga Tiborné, valamint két pedagógus, Szabóné Kiráy Éva és Takácsné Krancz Judit vett részt. Februárban újabb találkozó lesz, ezúttal Szlovákiában, ahová már diákok is utaznak. A pályázati év utolsó találkozójára Kőszegen kerül sor 2007. májusában.

Takácsné Krancz Judit

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.