Természetismereti Verseny

A Bersek József Általános Iskola és Kőszeg Város Néptánciskolája az előző tanév nagy érdeklődését látván az idei tanévben is meghirdette a Bechtold István nevével fémjelzett versenyt.

A négyfordulós verseny döntőjét április 8-án rendezték meg. Ezt megelőzően a három írásbeli fordulóra a megye 27 iskolájának 70 csapata küldte vissza megoldásait. A verseny létrehozója, Vilits Katalin szaktanácsadó és Percze Mária tanárnő állították össze a vetélkedő anyagát, mely az 5-6. osztályos természetismereti tananyagot, valamint az 1. forduló a Fertő-Hansági Nemzeti Park, a 2. a Balaton- Felvidéki Nemzeti Park, a 3. a Kőszegi Tájvédelmi Körzet ismeretanyagát ölelte fel. A tíz legtöbb pontszámot elért csapat kapott meghívást a döntőre. A végső megmérettetés akadályversenyszerűen zajlott, melyet egy tesztlap kitöltése indított. Tíz állomás, tíz különféle izgalmas feladat a természettudomány világából. Volt képfelismerés, kőzetmeghatározás kémiai kísérlet útján, védett növények és állatok felismerése, mozaikkép összerakása, felismerése az adott tájvédelmi körzetekről, elméleti kérdések stb. Első helyen végzett a Balaton víziszörnyei 3 fős csapata a Bersek József Általános Iskola és Kőszeg Város Néptánciskolájából, második lett a Természetbúvárok Szentgotthárdról az Arany János Általános Iskolából. Harmadik helyen a Kispulik csapata végzett Egyházashetyéről a Berzsenyi Dániel Általános Iskolából.
A zsűri tagjai Horváth Miklós a BDF biológia tanára, az Apáczai Kiadó környezet- és természetismeret és biológia tankönyvek írója, Keszténé Tóth Erika az Apáczai Kiadó szakreferense. Vendégként megjelent a város képviseletében Maitz Mária szakreferens asszony.
Az értékes díjakat és könyvjutalmakat dr. Varga Tiborné, a rendező iskola igazgatónője adta át méltatva a természet szeretetének és védelmének fontosságát.
A verseny izgalmait egy kis uzsonna követte, ahol a gyerekek jó hangulatban elemezték a feladatokat, kérdéseket, megoldásokat.

Szombathelyi Zita
Kőszeg, 2005. május 3.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.