Újra egy mesés szombat

Hatodik alkalommal szervezett mesemondó versenyt a kőszegi SOS-gyermekfalu, a város és városkörnyék általános iskolásainak.

Újra egy mesés szombat

Hatodik alkalommal szervezett mesemondó versenyt a kőszegi SOS-gyermekfalu, a város és városkörnyék általános iskolásainak. Szilágyi Imre a gyermekfalu vezetője köszöntőjében utalt arra, mit jelent a felnőttek számára az "Egyszer volt, hol nem volt" kezdetű történet? Korai emlékeket, melyekben felelevenedik Hófehérke, Piroska, Jancsi és Juliska vagy Hüvelyk Matyi alakja és összeköt minket a mai gyermekekkel. Olyan mintha együtt éltünk volna. Ma a televízió és a számítógép korszakában egy dolog nem veszett el mára sem. A mese embert formáló hatása. A mesét hallgató, vagy mesélő gyermek, megtanul figyelni, és képekben élni. Olyan képekben melyet a nyelv hív elő. Fejleszti azokat a képességeket, melyekre az életben szüksége lehet. Bizalmát a jó erejében, a bátorságot és a félelmet, szomorúságot és a gyönyörűség örömét, képzelőerőt, értékítéletet. Napjainkban érződik, igazán ennek fontossága. Akik ma itt vannak, továbbviszik a mesélés hagyományát maguk és mások örömére. Megköszönte a felkészítők munkáját, a gyermekek lelkesedését, és kezdetét vette a nemes vetélkedő.
Ebben az évben, rekordszámú nevezés, összesen negyvenkettő tanuló jelentkezett, hogy rangos szakmai zsűri előtt adhassák elő kedvenc meséjüket.
Balogh József költő-tanárnak, a zsűri elnökének, Bősze Éva írónak és Gelencsér Ildikó JVMK igazgatóhelyettesének, mint bírálóknak nehéz feladatot adtak a kis mesemondók, hiszen a jobbnál jobb előadások közül kellett a sorrendet eldönteniük.
Az alsó tagozatosok mezőnyében Turáni Anett, az Árpád házi Szent Margit Óvoda és Általános iskola tanulója lett az első, Móra Ferenc, Szépen szóló muzsika című meséjével, melynek előadására Koltay Árpádné tanárnő készítette fel. Megosztott második helyet Wilkins András a Bersek József Általános Iskola tanulója, felkészítője, Fehér Lenke és Koósz Barnabás a Béri Balogh Ádám Általános iskola tanulója, felkészítője Pálfy Gyuláné, értek el. A harmadik helyezésen hárman osztoztak Kövesdi Fanni, Antalovits Zsófia és Turáni Ádám valamennyien az Árpád házi Szent Margit Óvoda és Általános Iskolából, felkészítő tanárok sorrendben, Regősné Halász Julianna, Koltay Árpádné és Weigl Marietta voltak.
A felső tagozatosok mezőnyében első helyezett Tóth Blanka a Béri Balogh Ádám Általános Iskola tanulója lett, A szegény ember hegedűje című mesével. Felkészítője Bertáné Horváth Ágota tanárnő. Második Széles Martin Balázs, harmadik Csaba Zsuzsanna, mindketten az Árpád házi Szent Margit Óvoda és Általános Iskola tanulói, felkészítőjük Horváth Mária. Különdíjat kapott Tóth Gabriella a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézet tanulója, felkészítője Rieglerné Kolnhoffer Ildikó.
Az értékelésnél Balogh József, a zsűri elnöke szívből gratulált minden résztvevőnek. A felkészítő tanárokhoz, és a gyermekekhez is volt néhány megszívlelendő tanácsa, majd így folytatta: "Ma csodában volt részünk. A gyerek gyerekek, megörvendeztették a felnőtt gyerekeket ezen a napon." Szülők és pedagógusok a mesemondókkal együtt élték át a nagyravágyó tű, vagy a fecsegő asszony történetét, és együtt gondolkodtak el a kék meg a sárga festékcsepp párbeszédének tanulságán. Végül átadta a helyezésekért járó díjakat és okleveleket, majd a közelgő karácsonyra való tekintettel, saját versével búcsúzott a résztvevőktől.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.