XVI. Országos Kamarazenekari Fesztivál

"Legyen a zene mindenkié!" /Kodály Zoltán/

Immár harmadik alkalommal ad otthont Kőszeg a fesztiválnak a Művelődési Központ és a Magyar Művelődési Intézet szervezésében. A Művészeti Szemle a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiuma támogatásával jött létre!

"Legyen a zene mindenkié!" /Kodály Zoltán/


XVI. ORSZÁGOS KAMARAZENEKARI FESZTIVÁL
Kőszeg, 2010. április 9-11.

A fesztivált – a nemes veszprémi hagyományokra építve, azok folytatásaképpen – a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezi immár harmadik alkalommal Kőszegen, az OKM és az NKA Közművelődési Szakmai Kollégiuma támogatásával. Házigazda művészeti együttes: a Kőszegi Vonósok.

A Kőszegre "költözés" ötletét a Kőszegi Vonósok 2003-as veszprémi sikere és a Kőszegen adott, ideális helyszínek együttesen adták. Az első itt megrendezésre került fesztivál visszhangja, az elkötelezett muzsikusok aktív részvétele és a remek házigazdák, valamint a nagyszerű szervezés igazolta az elképzelést. Nem csoda, hogy ezek után a folytatás mellett tették le a voksot a helyi és a budapesti szervezők, valamint természetesen az együttesek és a szakmai segítők.
Idei felhívásunkra 11 zenekar jelezte részvételi szándékát. Idő-, és pénzügyi kereteink határt szabtak elképzeléseinknek, így az előzetesen regisztrált együttesek közül 7 kamarazenekart állt módunkban meghívni a fesztiválra. A meghívott kamarazenekarok 30 perces programmal mutatkoznak be a fesztiválon.

A versenyprogram a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében kerül megrendezésre, ahol a tantermek próbahelyiségül, és a műhelymunkák helyszínéül is szolgálnak. A fesztiválklub színhelye a Jurisics-vár lesz.
A produkciókat szakértő zsűri értékeli: Kostyál Kálmán hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapító tagja, a zsűri elnöke, illetve Ádor Lili az Erkel Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője.

A programot az NKA Közművelődési Szakmai Kollégiumán túl támogatja az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Vas Megye Művészetéért Közalapítvány, a Vas Megyei közgyűlés elnöke és természetesen Kőszeg Város Önkormányzata.
A rendezvény ideje alatt továbbra is lehetőséget teremtünk a kötetlen szakmai találkozásokra az esti fesztiválklub programjában, valamint nagy jelentőséget tulajdonítunk a tervezett műhelymunkáknak, amelyet a jelenlévő szakemberek vezetnek. Ez a továbbképzés szintű együtt-munkálkodás valamennyi résztvevő számára inspiratívnak és gyümölcsözőnek bizonyult az előzőekben. Bízunk benne, hogy így lesz most is...











PROGRAM:



április 9. péntek
14.00-18.00 regisztráció a Jurisich Miklós Gimnáziumban Kőszeg, Hunyadi utca 10.
15.00-18.00 akusztikai próbák a JMG dísztermében
20.00 szakmai beszélgetések
Helyszín: a Jurisics vár pinceklubja, továbbiakban JUK Fesztiválklub

április 10. szombat
09.30 Ünnepélyes megnyitó
Helyszín: a Gimnázium díszterme
10.00-12.00
I. Fesztiválhangverseny
1. Kőszegi Vonósok
2. Pécsi Vonósok
3. Szarvasi Kamarazenekar

14.00 A Gimnázium dísztermében:
II. Fesztiválhangverseny
4. Cusots Viol Consort – Göd
5. Arco Kamarazenekar - Budapest
6. Albinoni Kamarazenekar - Budapest
7. Lakó Sándor Kamarazenekar – Kecskemét

20.00 szakmai beszélgetések - JUK Fesztiválklub –

április 11. vasárnap
09.00-12.00 Műhelymunkák
Helyszín: a Jurisich Miklós Gimnázium

14.00 díjátadás, értékelés – gálahangverseny
Helyszín: a Jurisich Miklós Gimnázium díszterme




A fesztiválhangversenyekre nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket!









Kőszegi Vonósok
A kamarazenekar 1996-ban a kőszegi Budaker Gusztáv Zeneiskola növendékeiből, tanáraiból és a környéken élő amatőr zenészekből alakult. 1997 óta a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház együttese. Alapítója Ágotha Zoltán, jelenlegi művészeti vezetője és koncertmestere Scheer Bernadett.
A zenekar évi három önálló koncertet ad Kőszegen (tavaszi,templomi és adventi), melyeken sokszor közreműködnek szólistaként a Savaria Szimfonikus Zenekar művészei. Az együttes aktívan részt vesz a város és környéke kulturális életében, fellépésével színesít kiállítás megnyitókat, családi ünnepeket, különböző társadalmi rendezvényeket.
2002-ben saját CD-t készített, de közreműködött kórusok CD-jének elkészítésében is. A zenekar több sikeres koncerttel mutatkozott be már külföldön (Graz, Vaihingen an der Enz, Bécs).
2005-ben Zsoldos Báró Zoltán vezetésével blues koncertet adott Kőszegen.
A Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására az együttes kétszer vett részt a Rolla János vezetésével rendezett kurzuson.
2003 óta rendszeres résztvevője az Országos Kamarazenekari Fesztiválnak, melyen a Muzsikus Fórum és a Magyar Művelődési Intézet különdíját nyerte el.

Művészeti vezető, koncertmester: Scheer Bernadett
Műsor:
• Haydn: Echo-Sextett 2,3,4,5
• Uwe Cernajsek: Hornissimo
• Sosztakovics: Walzer aus op. 30a
• Leroy Anderson: Plink, plank, plank













Pécsi Vonósok

A Pécsi Vonósok jogelődje 1975-ben alakult a Pécsi Ifjúsági Házban azzal a céllal, hogy összefogja a Pécsett élő, illetve tanuló amatőr vonósokat, s az együtt zenélés öröme mellett egyéni színt lopjon a város zenei életébe.
A zenekar rendszeresen ad Pécsett különböző jellegű egyházi, világi, ismeretterjesztő és gyermek-hangversenyeket, emellett szívügyének tekinti a baranyai kisvárosok, községek komolyzenei kultúrájának felélesztését. Névadó városában 2003 óta a Pécsi Advent kiemelt résztvevője.
Több külföldi meghívásnak is eleget tett az együttes. Két ízben járt Horvátországban, hangversenyezett Lahtiban, Grazban, Krakkóban, 2002-ben az USA-beli Seattle-ben, 2004-ben Bulgáriában, 2006-ban és 2009-ben Szerbiában, 2008-ban Norvégiában.
2004 januárjában a Pécs – Baranyai kulturális szövetség nívódíját vehette át.
A Pécsi Ifjúsági Ház Vonószenekara első koncertjének 30 éves jubileumát követően Pécsi Vonósok néven folytatja tevékenységét.

A Pécsi Vonósok repertoárjában a barokk művek élveznek elsőbbséget, de minden zenei korszakból szívesen játszanak. A közkedvelt európai zeneszerzők művei mellett kevésbé ismert szerzők darabjai is megtalálhatók műsorában. Az együttes az utóbbi években sikeresen vett részt könnyűzenei és szimfonikus produkciókban is. Ez utóbbit jól példázzák a norvég Jæren Symfoniorkester-rel közös koncertek itthon és Norvégiában.

2009-ben jelent meg a zenekar 2. CD-je Andante címmel.

Győri Kornél 1993 óta vezényli az együttest. A Pannon Filharmonikusok zenekari művésze autodidakta zeneszerző és karmester.
Koncertmester: Horváth Ferenc
Karmester : Győri Kornél



Műsor:
• Ivasivka Mátyás: Kis tavaszi szvit
• Orbán György: Bálzene Rasumoffsky grófnak – részletek



Szarvasi Kamarazenekar

A SZARVASI KAMARAZENEKAR amatőr együttes, 1965 óta működik. Tagjai a helyi művészeti iskola tanárai, volt növendékei, a városban élő amatőr muzsikusok. A zenekar célkitűzési között mindig jelentős hangsúlyt kapott a nemes szórakoztatás klasszikus zene megszólaltatásával, értékes zeneművek közvetítése, megszerettetése a közönséggel, zenei ismeretterjesztés az ifjúság, és a felnőttek körében. Hangversenyeik rendszeresen műsoron vannak a helyi televízió adásaiban.
A zenekar évtizedek óta részt vesz Szarvas város és környékének kulturális életében. Az évenként rendszeresen megtartott hangversenyeiknek egyre nagyobb számú látogatója van, műsoraik ma már mintegy 250-300 fős közönséget vonzanak.
A zenekar előadásainak műsorválasztásában – legalább egy-két műsorszám erejéig - mindig figyelemmel van a neves zeneszerzők évfordulóira. A barokk, klasszikus kamarazene mellett szívesen játsszák kortárs szerzők műveit, de népszerű, könnyed hangvételű, stílusú zenéket is (blues, ragtime, szalonzenekari művek).
Hangversenyeikre szólistaként gyakran kapnak meghívást a városból elszármazott hangszeres művészek, ill. más vendégművészek is, hogy jelenlétükkel növeljék a koncertek rangját, de együtt szerepelnek énekesekkel, felnőtt-, és gyermekkórussal is.
Nagy örömükre szolgál, hogy már harmadik alkalommal vehetnek részt a Kőszegen megrendezett Országos Kamarazenekari Fesztiválon.
PECHAN ZOLTÁN karnagy 1965-ben gordonka-szolfézs tanári szakon végzett a Szegedi Zenetanárképző Intézetben. Karnagyi tanulmányait Budapesten a Népművelési Intézet tanfolyamain végezte. 1968-71-ig Párkai István vezetésével a felsőfokú kóruskarnagyi, 1975-79 között Jancsovics Antal vezetésével a felsőfokú szimfonikus zenekarvezetői tanfolyamot végezte el sikeresen. 1973-tól 2002-ig szervezte és vezette Orosházán a Városi Kamarazenekart. 1991-től 2002-ig az Orosházi Szokolay Bálint Madrigál Kórus karnagya volt. A Szarvasi Kamarazenekart 1981 óta vezeti.

Műsor
• W.A. Mozart: F-dúr Divertimento
• Karl Stamitz: Concerto két klarinétra és vonószenekarra I. tétel Allegro
• Kodály Zoltán: Magyar rondó
Szólista: Ifj. Szabados Tóth Gábor klarinét, Szabados Tóth Bálint klarinét

Custos Viol Consort
A "Gamba Coctail" című hangversenysorozat gondolatának megvalósítása volt 1999-ben az első lépés a Régizene Műhely megalapításának. A koncertek programjaiban a művek gondos válogatásával mutatták be a meghívott művészek a viola da gamba virtuóz és sokoldalúan érzelmes irodalmát, Marais, Forqueray, Schenck, Kühnell, Nicolai, stb. műveit. Budapesten és Magyarország vidéki városaiban a "Gamba Coctail" hangversenyei sokszor adtak lehetőséget az elfeledett művek megszólaltatására, melyekből több programot rögzített a Hungaroton Records. A hangversenyek előadói apparátusa 2003-ra állandósult és Szászvárosi Sándor művészeti vezetésével megalakult a Custos Consort Régizenei Műhely. Az együttes változatos és rugalmas felállásával egyedülállóan színes programokat képes megszólaltatni.
Tagjai:
Viola da gamba: Ölveti Mátyás, Regős Júlia, Szekér Tamara;
Csembaló: Csizmadia Angelika, Borsányi Márton;
Ének: Huszár Anita, Tóth Zsuzsanna, Csizmár Dávid, Hegyi Barna, Szigetvári Dávid;
Barokk hegedű: Vitárius Piroska;
Lant: Győri István
Ütőhangszerek: Gyulai Csaba
A Régizene Műhely művészei eredeti – XVI-XVIII. századi – hangszereken, vagy azok másolatán játszanak, nagy gondot fordítva ezáltal is a reneszánsz és barokk hangzáshűség kiváló megszólaltatására.
Custos Viol Consort
2006-ban a közönség igényét, valamint a műsorok összeállításának struktúráját is figyelembe véve a Custos Consort Régizene Műhely keretén belül megalakult négy alapító taggal Magyarországon egyedülálló viola da gamba consortja. Az együttes megalakulása várt pont volt már a magyarországi régizene előadói gyakorlatban. A megalakulást követő évben számos koncerten közreműködtek az Orfeo kamarazenekarral, így annak CD felvételén a Hungaroton stúdiójában is.
A viola da gamba consort kompozíciós forma repertoárja igen széles skálán mozog, s majd az egész reneszánsz és barokk Európát jelenti. A consort zenélés reneszánszát leghosszabban Angliában és Németországban élvezhették. Még J. S. Bach nagy elődje, D. Buxtehude is használja ezt az előadói formációt egyházi kantátái jelentős részében.


Műsor
• A Reneszánsz Európa Báli Zenéi
• Purcell: Pavan és Chaconne
• Captain Hume: Musical Humours
• Dowland: Consort songs

Előadók:
• Szászvárosi Sándor - szoprán viola da gamba
• Ölveti Mátyás - szoprán viola da gamba
• Budai Dávid - alt viola da gamba
• Regős Júlia - basszus viola da gamba





ARCO Kamarazenekar
Az ARCO Kamarazenekar 1995-ben alakult. Tagjai - a koncertmesterük, és a bőgősük kivételével – nem hivatásos zenészek. A zenekar (munkahelyi elfoglaltságtól függően) kb. 15-18 tagból áll, akiknek végzettsége igen sokféle. Van közöttük jogász, erdész, tanár, programozó, hangszerkészítő, meteorológus stb. Az ARCO - mint a neve is jelzi - vonós zenekar, ezért hangversenyein elsősorban barokk szerzők művei szólalnak meg, de a repertoárban találhatunk klasszikus, romantikus és kortárs műveket is. 2002-ben pl. négy olyan művet mutattak be, amelyet kortárs magyar zeneszerzők kifejezetten az ARCO Kamarazenekarnak dedikáltak. Időnként vendég fúvósokkal kiegészülve kisebb szimfonikus zenekari műveket, ragtime-okat és más könnyűzenei darabokat is játszanak. A megalakulás évét követően évente kb. 4-5 koncertet tart az együttes, ezek közül évente egyet vidéken, Dévaványán. Fontosabb koncertjeik: 1998-ból a Piarista kápolnában tartott Pergolesi Stabat Mater előadás (karmester: dr.Victor András), 1999 februárjában a Rózsák téri templomban előadott Mozart Requiem (vezényelt Drahos Béla), a 2002 novemberében az Óbudai Társaskörben tartott kortárs zenei művek bemutatója (Orbán György, Vajda János, Gyöngyösi Levente, Victor Máté művei), valamint 2004-ben a franciaországi Belfortban tartott zenei fesztiválon való fellépés. Megjelent hanghordozóik: 1997-ben hangkazetta, 1998 őszén "Karácsonyi album" című CD, 2003-ban a Semmelweis kórus CD-felvétele (Vivaldi: Gloria). Az ARCO egyik alapítója, s egyben koncertmestere Novákné Fazekas Ildikó, aki Szenthelyi Miklós növendékeként szerzett hegedűművész/hegedűtanári diplomát, és az Akadémia elvégzése óta a Rádiózenekar hegedűse. Személyisége különösen fontos a technikai "utánképzésben", tanításban, tekintettel arra, hogy a zenekar tagjai csak alap zenei végzettséggel/képzettséggel rendelkeznek A zenekar művészeti vezetője, és - amennyiben a mű megkívánja, karmestere – dr.Victor András, aki barokk művek előadása esetén csembalón kíséri a zenekart. Anyai "elfoglaltsága" miatt alapító koncertmesterük helyett a zenekart jelenleg Szabó Tamás vezeti, aki hegedűtanári diplomával rendelkezik, de hangszerkészítőként dolgozik.
Műsor:
• J.Haydn: D-dúr divertimento
• A.Vivaldi: F-Dúr versenymű 3 hegedűre
• Gyöngyösi Levente: Divertimento 1.

Szólista: Novák Ildikó, Sinkovits Erzsébet, Kurecskó Mihály

Albinoni Kamarazenekar
Az Albinoni Kamarazenekart 1968-ban alapította Zsigmond Balassa kamarapartnereiből, jórészt fizikushallgatókból és fizikusokból. Ma több műszaki értelmiségi és zenetanár is játszik az együttesben. Első fellépésük a "Ki mit tud" országos vetélkedőn volt. A verseny fordulóin mindig egy-egy Albinoni concerto-t mutattak be, ezáltal a nálunk szinte ismeretlen olasz barokk zeneszerző, Tomaso Albinoni egy csapásra ismert lett. A benevezett kamarazenekarok közül elsők lettek.
A zenekar alapítása óta a mai napig nagy szerepet vállal a barokk zeneszerzők magyarországi megismertetésében és népszerűsítésében. Műsorain a közismert szerzők mellett kevéssé ismert szerzők remekműveinek egész sorát mutatta be Magyarországon.
Fellépéseit az egykori nagyhírű Egyetemi Színpadon kezdte, templomokban, művelődési házakban, egyetemeken, fesztiválokon folytatta. Az utóbbi időben az Erdélyi Magyarok Egyesületében játszik rendszeresen. Koncertjeiken rövid zenei ismeretterjesztésen kívül csillagászati előadásokat is tartanak.
Az együttes a hangszeres zene mellett szívesen kísér énekeseket, kórusokat. Vivaldi kisebb szólókantátái mellett előadták Vivaldi legnagyobb ének-zenekaros alkotásait is: a Glóriát és a Magnificat-ot, Pergolesi Stabat Materét, Bach Magnificat-ját és Händel Messiását is, főleg templomokban és többször a Budapesti Kórus partnereként. Sok ma ismert hangszeres művész és opera-, vagy oratóriuménekes kezdte pályafutását mint az együttes szólistája.
A zenekar karmestere, művészeti vezetője Zsigmond Balassa fizikus




Műsor:
• Albinoni: B-dúr Concerto (5 p.)
• Bach: d-moll kettősverseny 2 hegedűre (15 p.)
• Bach: h-moll szvit tánctételek (10 p.)
• Bartók: Este a székelyeknél
Szólisták: Báthory András és Vincze Zsuzsanna – hegedű, Weidemann-Tóth Krisztina - fuvola





Lakó Sándor Kamarazenekar

Az együttes 2004 őszén alakult a kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola volt növendékeiből.
A zenekar a 2001-ben elhunyt zenepedagógus és karmester Lakó Sándor nevét vette fel. Tevékenységével igyekszik folytatni névadójuk azon törekvését, miszerint legyen lehetősége minden zenét tanult, de nem a zenei pályán elhelyezkedőnek a továbbmuzsikálásra.
Létszámuk megalakuláskor 6 fő volt, mely az évek folyamán 17 főre emelkedett.
Az alapítók olyan amatőr zenészek, akik rövidebb-hosszabb ideig már korábban is játszottak hasonló jellegű amatőr együttesben. Kezdetben munkájukat művészeti vezetőként Palotás József, az M. Bodon iskola igazgatója irányította, majd 2008-tól ezt a feladatot aktív közreműködőként Róbert Gábor a Kecskeméti Főiskola nyugalmazott tanára vette át. Mindketten kollégái, zenésztársai voltak a névadó Lakó Sándornak. Koncertmesterük Kiss Ágota, aki megalakulásukig a kecskeméti GAMF Zenekar elsőhegedűse volt. Az együttes életében alkalmanként szerepet vállal még 2-3 fő zenetanár is. Próbáikat heti rendszerességgel tartják. Eddig elsősorban ünnepségeken, esküvőkön, pedagógus napi köszöntőkön, egyházi alkalmakkor léptek fel önálló műsorral. A fellépések közül kiemelkedő volt névadójuk halálának 5-ik évfordulóján megrendezett emlékkoncert, mely egyben bemutatkozás is volt Kecskemét város zeneértő közönsége előtt. A hagyománnyá váló adventi és húsvéti koncertsorozataikat a különböző egyházi szervezetek örömmel fogadják. Repertoárjukban megtalálható az olasz barokk és a bécsi klasszika jeles zeneszerzőinek több műve, továbbá 20-ik századi magyar zeneszerzők egy-egy darabja is.
A zenekar anyagi támogatással nem rendelkezik, a tagok önállóan szerzik be a működéshez szükséges eszközöket. Szakmai céljaik között szerepel repertoárjuk szisztematikus bővítése, a taglétszám növelése, a tagok kamaraelméleti továbbképzése, kapcsolatfelvétel hasonló együttesekkel, jelenlét Kecskemét város kulturális életében és a hagyományőrzés.
Műsor:
• Torelli: G-moll Concerto (6'45")
• Pergolesi: Stabat Mater - Aria No.2 "Cujus animam gementem" (2'15")
• Pergolesi: Stabat Mater - Aria No.6 "Vidit suum dulcem natum" (3'25")
• Haydn: Krisztus 7 szava a kereszten - Sonata V. "Sitio" (7'40")
• Haydn: Krisztus 7 szava a kereszten - Sonata VI. "Consumatum est!" (6'25")
• Kodály: Gavotte (2'50")
Szólista: Kiss Ágota (hegedű), Závogyánné Varga Ildikó (hegedű), Hajdú Katalin (ének)
Támogatók:

Kőszeg Város Önkormányzata
Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma + logo
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
NEUMA Zeneműbolt
Vas Megyei Közgyűlés Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottsága

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.