2012. Május 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat 2012. évi költségvetésről szóló 4/2012. (III. 5.) rendelet módosítása.
2.a - A nemzetiségi önkormányzatokkal kötendő, új megállapodás jóváhagyása.
2.b - Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Törvényességi felhívás megtárgyalása és a helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A történelmi belváros új közlekedési rendjével összefüggő, a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) és a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.
5. - A települési szilárd hulladékkel kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Kőszeg Város műemlékvédelmi helyzete.
7. - Önkormányzati szabályzat alkotása Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonát képező muzeális értékű vagyontárgyak őrzéséről és használatáról.
8. - Bozsok és Velem községek önkormányzataival Közös Önkormányzati Hivatal létrehozása.
9. - A településrendezés eszközeit meghatározó tervdokumentáció módosítása.
10. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. 2011. évi beszámolója.
11. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. Felügyelő Bizottságának 2011. évi beszámolója.
12. - Beszámoló az önkormányzat kintlévőségeiről.
13. - A Bersek József KIKI Általános Iskola alapító okiratának módosítása.
14. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
15. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötött megbízási szerződés módosítása.
16. - A 6648/8 hrsz-ún ingatlan belterületbe vonása.
17. - A Felső körút forgalmi rendjének felülvizsgálata.
18. - Kőszeg Város rövid, közép és hosszútávú energetikai cselekvési keretterve.
19. - A Vasivíz Zrt.-be apportált vagyon működtetésére és a szolgáltatásra vonatkozó üzemeltetési szerződés.
20. - Az Alpannónia projekt előfinanszírozásához hitel felvétele.
21. - Az Alpannónia projekt módosítása.
22. - Támogatás igénylése a helyi közösségi közlekedés normatív támogatásához.
23. - Temető u. 1-3. előtti közlekedési táblákkal kapcsolatos felülvizsgálat.
24. - A mezőőri motorkerékpár ingyenes átadása.
25. - Az önkormányzat tulajdonában, a kht. használatában lévő kistraktor értékesítése.
26.a - Vagyonügyek: Sikertelenül pályáztatott ingatlanok.
26.b - Vagyönügyek: A 0186/31 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
26.c - Vagyonügyek: Megüresedett bérlakásokról való döntés.
28. - Egy mappában a 2012. május 31-i képviselő-testületi ülés anyagai I. rész
30. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről
31. - Sürgősségi előterjesztés: a bankszámlavezetésre vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése
2.a napirendi pont:
A nemzetiségi önkormányzatokkal kötendő, új megállapodás jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A nemzetiségek jogairól szóló CLXXIX. törvényt az országgyűlés 2011. december 19-én fo-gadta el, amely felváltotta a tárgyban korábban hatályos, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai-ról szóló1993. évi LXXVII. törvényt. Már a törvény címe is utal arra a változásra, hogy a „ki-sebbségek ”elnevezés helyett nemzetiségekről beszélünk.
Az új törvény a korábbi szabályozáshoz képest szélesebb körű jogosítványokat biztosít a nemzetiségek számára, részletesen és taxatíven meghatározva a települési önkormányzat nem-zetiségi önkormányzatokkal kapcsolatos feladatait, rögzítve a nemzetiségi önkormányzatok működésének biztosításával összefüggő kötelezettségeit.
A nemzetiségek közül a cigány kisebbség neve roma nemzetiségre változik. A törvény értel-mében nemzetiségnek minősül: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

A törvény 80.§ -a szabályozza a helyi önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzat együttműködését.
A helyi önkormányzat a helyi nemzetiségi önkormányzat részére – annak székhelyén – bizto-sítja az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, továbbá gondoskodik a működés-sel kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról. Az önkormányzati működés feltételei és az ezzel kapcsolatos végrehajtási feladatok az alábbiak:

a) a helyi nemzetiségi önkormányzat részére havonta igény szerint, de legalább tizenhat órá-ban, az önkormányzati feladat ellátásához szükséges tárgyi, technikai eszközökkel felsze-relt helyiség ingyenes használata, a helyiséghez, továbbá a helyiség infrastruktúrájához kapcsolódó rezsiköltségek és fenntartási költségek viselése,
b) az önkormányzat működéséhez (a testületi, tisztségviselői, képviselői feladatok ellátásá-hoz) szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosítása,
c) a testületi ülések előkészítése (meghívók, előterjesztések, hivatalos levelezés előkészítése, postázása, a testületi ülések jegyzőkönyveinek elkészítése, postázása),
d) a testületi döntések és a tisztségviselők döntéseinek előkészítése, a testületi és a tisztségvi-selői döntéshozatalhoz kapcsolódó nyilvántartási, sokszorosítási, postázási feladatok ellátá-sa,
e) a nemzetiségi önkormányzat működésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatok ellátása és
f) az a)-e) pontokban meghatározott feladatellátáshoz kapcsolódó költségeknek - a testületi ta-gok és tisztségviselők telefonhasználata költségei kivételével - a viselése.

A fenti kötelezettségek teljesítése érdekében a helyi önkormányzatnak a helyiséghasználatra, a további feltételek biztosítására és a feladatok ellátására vonatkozóan megállapodást kell köt-nie a helyi nemzetiségi önkormányzattal, 2012. június 30-ig. A megállapodást minden év január 31. napjáig felül kell vizsgálni. A helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzatoknak saját szervezeti és működési szabályzatukban kell rögzíteniük a megállapodás szerinti működési feltételeket, a megállapodás megkötését követő 30 napon belül.


A megállapodásban az alábbiakat kell rögzíteni:

a) a helyi önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzat költségvetésének előkészítésé-vel és megalkotásával, valamint a költségvetéssel összefüggő adatszolgáltatási kötelezett-ségek teljesítésével, továbbá a helyi nemzetiségi önkormányzat önálló fizetési számla nyi-tásával, törzskönyvi nyilvántartásba vételével és adószám igénylésével kapcsolatos határ-időket és együttműködési kötelezettségeket, felelősök konkrét kijelölésével,
b) a helyi nemzetiségi önkormányzat kötelezettségvállalásaival kapcsolatosan a helyi önkor-mányzatot terhelő ellenjegyzési, érvényesítési, utalványozási, szakmai teljesítésigazolási feladatokat, továbbá a felelősök konkrét kijelölését,
c) a helyi nemzetiségi önkormányzat kötelezettségvállalásának a szervezeti és működési sza-bályzatban meghatározott szabályait, különösen az összeférhetetlenségi, nyilvántartási kö-telezettségeket,
d) a helyi nemzetiségi önkormányzat működési feltételeinek és gazdálkodásának eljárási és dokumentációs részletszabályaival, valamint az ezeket végző személyek kijelölésének rendjével, és az adatszolgáltatási feladatok teljesítésével kapcsolatos előírásokat, feltétele-ket.

A helyi önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzat megállapodásban rögzíteni kell, hogy a jegyző vagy annak – a jegyzővel azonos képesítési előírásoknak megfelelő – megbízott-ja a helyi önkormányzat megbízásából és képviseletében részt vesz a nemzetiségi önkormányzat testületi ülésein és jelzi, amennyiben törvénysértést észlel.
A nemzetiségi önkormányzati működésen értendő a testületi üléseken és a közmeghallgatáson túl, a bizottságok működése, a tisztségviselői és képviselői megbízatás ellátása, valamint a köte-lező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló rendezvények megtartása is.
A törvény rendelkezéseinek megfelelően készítettük el a az önkormányzat Szervezeti és Mű-ködési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítását és a megálla-podás tervezeteket.

A nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei is megtárgyalják az előterjesztést. A nemzetiségi önkormányzatok döntéseit a Képviselő-testület ülésén ismertetjük.

Az előterjesztést a pénzügyi bizottság megtárgyalta és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.
Kérem a T. Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a nemzetiségi önkor-mányzatokkal kötendő megállapodás elfogadására.


Kőszeg, 2012. május 25.

Dr. Zalán Gábor s. k.
aljegyző

HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat és a Kőszegi Horvát, a Kőszegi Német és Kőszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzatok közötti megállapodást – az előterjesztés melléklete szerint – jóváhagyja.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.

(A három megállapodás-tervezetet lsd. a letölthető formátumban.)