2012. Május 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat 2012. évi költségvetésről szóló 4/2012. (III. 5.) rendelet módosítása.
2.a - A nemzetiségi önkormányzatokkal kötendő, új megállapodás jóváhagyása.
2.b - Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Törvényességi felhívás megtárgyalása és a helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A történelmi belváros új közlekedési rendjével összefüggő, a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) és a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.
5. - A települési szilárd hulladékkel kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Kőszeg Város műemlékvédelmi helyzete.
7. - Önkormányzati szabályzat alkotása Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonát képező muzeális értékű vagyontárgyak őrzéséről és használatáról.
8. - Bozsok és Velem községek önkormányzataival Közös Önkormányzati Hivatal létrehozása.
9. - A településrendezés eszközeit meghatározó tervdokumentáció módosítása.
10. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. 2011. évi beszámolója.
11. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. Felügyelő Bizottságának 2011. évi beszámolója.
12. - Beszámoló az önkormányzat kintlévőségeiről.
13. - A Bersek József KIKI Általános Iskola alapító okiratának módosítása.
14. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
15. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötött megbízási szerződés módosítása.
16. - A 6648/8 hrsz-ún ingatlan belterületbe vonása.
17. - A Felső körút forgalmi rendjének felülvizsgálata.
18. - Kőszeg Város rövid, közép és hosszútávú energetikai cselekvési keretterve.
19. - A Vasivíz Zrt.-be apportált vagyon működtetésére és a szolgáltatásra vonatkozó üzemeltetési szerződés.
20. - Az Alpannónia projekt előfinanszírozásához hitel felvétele.
21. - Az Alpannónia projekt módosítása.
22. - Támogatás igénylése a helyi közösségi közlekedés normatív támogatásához.
23. - Temető u. 1-3. előtti közlekedési táblákkal kapcsolatos felülvizsgálat.
24. - A mezőőri motorkerékpár ingyenes átadása.
25. - Az önkormányzat tulajdonában, a kht. használatában lévő kistraktor értékesítése.
26.a - Vagyonügyek: Sikertelenül pályáztatott ingatlanok.
26.b - Vagyönügyek: A 0186/31 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
26.c - Vagyonügyek: Megüresedett bérlakásokról való döntés.
28. - Egy mappában a 2012. május 31-i képviselő-testületi ülés anyagai I. rész
30. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről
31. - Sürgősségi előterjesztés: a bankszámlavezetésre vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése
7. napirendi pont:
Önkormányzati szabályzat alkotása Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonát képező muzeális értékű vagyontárgyak őrzéséről és használatáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

Tekintettel arra, hogy a legutóbbi időkig a Vas Megyei Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények – így a megyei múzeumok is- a Vas Megyei Kormányhivatal fenntartásába kerültek, szükségessé vált az ezzel kapcsolatos tulajdonosi, használati viszonyok rendezése is.
A kormánymegbízott úr felé írásban jeleztük, hogy a kőszegi Jurisics Miklós Múzeumban vannak olyan múzeális értékű vagyontárgyak, amelyek a rendszerváltozást követően felállított Vas Megyei Vagyonátadó Bizottság 20.059-4/1994. VÁB számú határozata alapján Kőszeg Város Önkormányzatára szálltak át. E vagyontárgyak között találhatóak a tanácskozó teremben kifüggesztett Király-képek is, azonban a többi darab a múzeumban található.
Ezen oknál fogva úgy vélem, hogy szükséges egy letéti szerződés megkötése a Jurisics Miklós Múzeummal az ott lévő tárgyak használatára, őrzésére nézve, ugyanakkor egy olyan szabályzat megalkotására is a Képviselő-testület részéről, amely ennek általános feltételeit meghatározza.
(Hozzá kell tennem ugyanakkor, hogy a Városházán található a polgármesteri irodában egy szekrény, az ülésteremben pedig egy fa szobor, melyek viszont a Múzeum, tehát a Magyar Állam tulajdonát képezik.)
A helyzetet rendezendő törekvésünk egybeesett a kőszegi boros gazdák azon kérésével, hogy a felbecsülhetetlen értékű, egyedülálló (sőt Hungaricumnak javasolt) „Szőlő Jövésnek Könyve” használatát is szabályozzuk, lehetőleg csak a kőszegi boros rendezvények céljára.
A kezdeményezés alapvetően jó célt szolgál, de a Könyv egyedisége miatt egyúttal nemzeti kincs is, amely (korlátozottan ugyan), de más célokra is felhasználható kell hogy legyen.
A fentiek megvalósítása érdekében javaslom a mellékelt szabályzat, illetve letéti szerződés megtárgyalását és elfogadását.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Humánerőforrás Bizottság megtárgyalta és elfogadásra javasolta.


Kőszeg, 2012. május 31.

Dr. Tóth László s.k.
jegyző


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonát képező múzeális értékű vagyontárgyak őrzéséről és használatáról szóló – a határozat mellékleteit képező szabályzatot és letéti szerződést jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert azok aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: azonnal


SZABÁLYZAT


Kőszeg Város Önkormányzat tulajdonát képező múzeális értékű vagyontárgyak őrzéséről és használatáról, amely azon célból hozatott, hogy a város történelmi múltjára utaló relikviák örök időkre megőriztessenek és utódainkat hagyományainkra, dicső múltunkra emlékeztessék.

1.§

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megállapítja, hogy a Városi Múzeumban az 1994. évi állapotnak megfelelően a jelen szabályzat mellékletét képező „letéti szerződésben” felsorolt muzeális emlékek és műgyűjtemények a Vas Megyei Vagyonátadó Bizottság 20.059-4/1994. VÁB számú határozata értelmében Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonát képezik.

2.§

(1) Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megállapítja továbbá, hogy az 1.§-ban hivatkozott vagyontárgyak közül
- I. Ferenc József király,
- V. Ferdinánd király,
- II. József király,
- I. Ferenc király,
- III. Károly király,
- I. Lipót király arcképe Kőszeg Város Polgármesteri Hivatala üléstermében került elhelyezésre és megőrzésre. Az 1. sz. mellékletben felsorolt múzeális emlékek és műgyűjtemények a Városi Múzeumnál kerültek letétbe Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonjogának fenntartása mellett.
(2) Jelen szabályzatban rögzítésre kerül egyúttal az a tény, hogy a Városi Múzeum tulajdonában lévő barokk, hársfából készült angyalszobor Kőszeg Város Polgármesteri Hivatala üléstermében, egy barokk kétajtós szekrény pedig a polgármesteri irodában külön letéti szerződés alapján került elhelyezésre. Mindkét vagyontárgy megőrzéséről és jó állapotban tartásáról Kőszeg Város Önkormányzata köteles gondoskodni.




3.§

(1) Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli, hogy a letétbe helyezett és a letét szabályainak megfelelően kezelt vagyontárgyak közül
- a városi magisztrátus kettős talpas feszülete,
- a XVIII. századi buzogány,
- a város díszkulcsa minden év november 6-án, a Város Napján tartott ünnepélyes képviselő-testületi ülésére, a letéti helyről előhozattassék és ott a méltó körülmények között a város vezetői és közönsége előtt közszemlére tétessék.

(2) Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli továbbá, hogy a város legbecsesebb és legismertebb múzeális értékét, az 1740. év óta vezetett „Szőlő Jövésnek Könyvét” különös gonddal óvja úgy a letevő, mint a letéteményes. Ezen becses kódex semmilyen körülmények, vagy indokok alapján nem képezheti más település szőlőhajtásainak bejegyzési helyét, csak és kizárólag Kőszeg városa szőlőtermelő- és boros gazdáinak céljára szolgálhat.


4.§


(1) A „Szőlő Jövésnek Könyve” felhasználása mindenkor csak a város polgármestere, jegyzője és a letéteményes képviselője által együttesen adott engedély alapján válik lehetővé az alábbi célokból:
- évente a Szent György napi szőlő jövés bejegyzésének ünnepsége alkalmából,
- tudományos kutatás céljából,
- hiteles másolat készítése végett,
- a borkultúra fejlesztéséhez, ápolásához fűződő kőszegi, megyei, országos, avagy nemzetközi téren kiemelkedő jelentőségű rendezvényeken történő közszemlére tételre.

(2) Amennyiben a „Szőlő Jövésnek Könyvét” nem Kőszeg Város Önkormányzata által rendezett alkalomból használják fel az (1) bekezdésben foglalt célokra, az engedélyesnek külön szerződésben kell vállalnia a felhasználás, a megóvás részletes feltételeit és az esetleges díjfizetés mértékét, valamint a Könyv elvesztése, eltulajdonítása, megkárosítása esetén a kártérítés mértékét. A kártérítés mértéke – a károsodás súlyától függően- 1.000.000 Ft-tól 500.000.000. Ft-ig terjedjen.

5.§


Jelen szabályzat 2012. június 1. napján lép hatályba.



Kőszeg, 2012. május 31.




Huber László s.k. Dr. Tóth László s.k.
polgármester jegyző




















Letéti Szerződés


Amely létrejött egyrészről
Kőszeg Város Önkormányzata (Kőszeg, Jurisics tér 8.) KSH 15420909-7511-321-18, képviseli: Huber László polgármester), mint Letevő és Tulajdonos

másrészről
Városi Múzeum (Kőszeg, Jurisics tér 4.) mint Letéteményes (képviseli Révész József igazgató) között az alábbi feltételekkel:


1. A Vas Megyei Vagyonátadó Bizottság 20.059-4/1994. VÁB sz. határozata értelmében az alább felsorolt - jelen szerződés tárgyát képező –, a Városi Múzeumban lévő múzeális emlékek és műgyűjtemények Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonába kerültek.

2. A Vas Megyei Önkormányzat és Kőszeg Város Önkormányzata között 1994.11.25. napján létrejött megállapodás szerint a hivatkozott múzeális emlékek tekintetében letéti szerződést kell kötni. Ezen megállapodás felhatalmazása alapján szerződő felek a következők szerint szabályozzák a letét feltételeit:

3. Jelen szerződés tárgyát képezi:
Megnevezése Leltári száma:

Szőlő Jövésnek Könyve 72.5.1.
Fanz Bálint által festett Kőszeg látképe 1746-ból 55.58
Buzogány a XVIII.századból 60.53.1.
A városi magisztrátus kettős talpas feszülete 1736-ból 57.1.1.
A város díszkulcsa (1933.08.28.) 56.258.1.
A városi tanácsterem nagy asztala 61.44.1.
Kőszeg Szabad Királyi Város térképe 1938-39-ből 56.264.1.
Kőszeg és Vidéke folyóirat teljes sorozata 1602-1641,
(1892-1990, 1919-1920-ig hiányos) 4896
Günzer Zeitung teljes sorozata 1648-1674.
( 1882-1885, 1894-1914, 1920-1921, 1938.)

(továbbiakban: múzeális értékek, letét tárgyai)

4. Jelen szerződés aláírásával a felek rögzítik, hogy a 3. pontban hivatkozott műalkotásokat letevő letétbe helyezte, letéteményes pedig 2012. június 1 napjával kezdődő hatállyal határozatlan időre letétbe vette.

5. Letéteményes köteles a letétbe vett múzeális értékek megőrzésére, értük anyagi felelősséget vállal. A letét ingyenes, a letevő semminemű díj fizetésére nem köteles.
A letéteményes ugyanakkor jogosult a letétbe vett tárgyak szakszerű közszemlére
a Városi Múzeumban.


6. A Letéteményes őrzési kötelezettsége arra terjed ki, hogy olyan magatartást, gondosságot tanúsítson, amellyel a múzeális értékeket az elvesztés, megrongálódás, sérülés következményeitől megóvja.

7. A Letéteményes – a Letevő hozzájárulása nélkül - a múzeális értékeket nem használhatja, más őrizetébe nem adhatja, kivéve azt az esetet, ha ezzel a Letevőt károsodástól óvja meg.

8. A Letéteményes köteles a Letevő előzetes belegyezését kérni a múzeális értékek elhelyezése, őrzése körülményeinek megváltoztatásával kapcsolatos bármely intézkedéshez.

9. A Letevő bármikor jogosult a letét tárgyait a jelenlegi őrzési helyéről ideiglenesen elvinni, áthelyezni bármely maga által szabályozott alkalom, jelentős közösségi esemény kapcsán. A Letéteményes letéti felelőssége erre az időszakra nem áll fenn.

10. A Letevő a letét tárgyait bármikor visszakövetelheti, a letéteményes a szerződést 15 napos felmondási idővel szüntetheti meg. A szerződés megszűnésekor a letét tárgyait az őrzés helyén kell visszaadni a Letevő részére.

A jelen szerződésben nem szabályozott kérdések tekintetében a Ptk.-nak a letétre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.
A szerződést a felek elolvasás után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt képviselőik útján aláírták.


Kőszeg, 2012………hó………napján


………………………………… ….…………………………….
Kőszeg Város Önkormányzata Városi Múzeum
Letevő Letéteményes
Képv. Huber László polgármester Képv. Révész József igazgató