2012. Május 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat 2012. évi költségvetésről szóló 4/2012. (III. 5.) rendelet módosítása.
2.a - A nemzetiségi önkormányzatokkal kötendő, új megállapodás jóváhagyása.
2.b - Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Törvényességi felhívás megtárgyalása és a helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A történelmi belváros új közlekedési rendjével összefüggő, a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) és a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.
5. - A települési szilárd hulladékkel kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Kőszeg Város műemlékvédelmi helyzete.
7. - Önkormányzati szabályzat alkotása Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonát képező muzeális értékű vagyontárgyak őrzéséről és használatáról.
8. - Bozsok és Velem községek önkormányzataival Közös Önkormányzati Hivatal létrehozása.
9. - A településrendezés eszközeit meghatározó tervdokumentáció módosítása.
10. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. 2011. évi beszámolója.
11. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. Felügyelő Bizottságának 2011. évi beszámolója.
12. - Beszámoló az önkormányzat kintlévőségeiről.
13. - A Bersek József KIKI Általános Iskola alapító okiratának módosítása.
14. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
15. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötött megbízási szerződés módosítása.
16. - A 6648/8 hrsz-ún ingatlan belterületbe vonása.
17. - A Felső körút forgalmi rendjének felülvizsgálata.
18. - Kőszeg Város rövid, közép és hosszútávú energetikai cselekvési keretterve.
19. - A Vasivíz Zrt.-be apportált vagyon működtetésére és a szolgáltatásra vonatkozó üzemeltetési szerződés.
20. - Az Alpannónia projekt előfinanszírozásához hitel felvétele.
21. - Az Alpannónia projekt módosítása.
22. - Támogatás igénylése a helyi közösségi közlekedés normatív támogatásához.
23. - Temető u. 1-3. előtti közlekedési táblákkal kapcsolatos felülvizsgálat.
24. - A mezőőri motorkerékpár ingyenes átadása.
25. - Az önkormányzat tulajdonában, a kht. használatában lévő kistraktor értékesítése.
26.a - Vagyonügyek: Sikertelenül pályáztatott ingatlanok.
26.b - Vagyönügyek: A 0186/31 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
26.c - Vagyonügyek: Megüresedett bérlakásokról való döntés.
28. - Egy mappában a 2012. május 31-i képviselő-testületi ülés anyagai I. rész
30. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről
31. - Sürgősségi előterjesztés: a bankszámlavezetésre vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése
6. napirendi pont:
Kőszeg Város műemlékvédelmi helyzete.

KŐSZEG VÁROS MŰEMLÉKVÉDELMI HELYZETE 2012.


Elemzés

Kőszeg város építészeti arculatát alapvetően meghatározzák a műemlékek; úgy is mondhatnánk, hogy az egész város műemlék. Ezt az állításunkat támasztják alá a nyilvántartásainkban szereplő adatok, miszerint a város területén 206 db. egyedileg védett épület és 50 db. régészeti terület található. Nem véletlen tehát, hogy a teljes belváros az egyedi védettségeken túl Műemléki Jelentőségű Terület (továbbiakban MJT ) is egyben.

Az országosan védett épületeken túl a város épített örökségéhez tartoznak a helyi védett épületek, melyeket az érvényben lévő Területrendezési Terv tartalmaz. Az MJT-én túl a belvárost övező területeken az egyedi védelmet élvező épületeknek külön jogszabályban rögzített védett műemléki környezete van, mely az új építészeti beavatkozások szabályozását szolgálják az engedélyezési eljárásoknál.

A tulajdonviszonyokat illetően a védett épületek egyházi, közösségi (állami) és magántulajdonban vannak.

A tervszerű műemléki helyreállítások a városban az 1960-as évek óta folyamatosan készülnek. Az akkori költségvetési lehetőségeknek megfelelően elsősorban az Országos Műemléki Felügyelőség kezdte meg a helyreállításokat saját tervezői és kivitelezői erejével, példát mutatva még napjaink helyreállítási gyakorlataihoz is. A helyreállítási tevékenység komplex volt, hiszen az építési munkákat megelőző régészeti és művészettörténeti kutatásokat, és a helyreállításokkal párhuzamos restaurálási szakmunkákat is magában foglalta.

A történeti tapasztalatok alapján készült el Kőszeg Város jelenleg érvényben lévő Területrendezési Terve, mely szintén a történeti értékek szellemében és azok szem előtt tartásával határozza meg a város településrendezési és fejlesztési elképzeléseit.

Az elmúlt években jelentős műemlékvédelmi eredmények születtek a város területén. Elkészült a Jurisics tér rendezése, befejezés előtt áll a Vár rekonstrukciójának első üteme, templomok, egyházi épületek, középületek és magántulajdonú épületek újultak meg. Nagyon sokat jelentett a Várkör, a Fő tér közlekedési szabályozása, az új parkolási rendek kialakítása.

Ugyanakkor van néhány huzamosabb ideje létező akut probléma, amit nem sikerült megoldani. Elsősorban a Zsinagóga helyzetét kell megemlítenünk, aminél a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt egyelőre nem látszik a végleges megoldás lehetősége. Megoldatlan a Rajnis u. 2. volt bencés rendház épület, a Bem utcai foghíj, a Kelcz-Várkör utcai saroképület (Hóhér torony környezete) hasznosítása. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a Dózsa u. 1. a Gyöngyös u. 12. magántulajdonú épületek. Bizonytalan számos helyi védett – ugyanakkor a településkép szempontjából meghatározó – épület sorsa. Ezek általában ugyancsak magántulajdonban vannak.

Összességükben a felsoroltak esetében nem nagy számról beszélhetünk, ugyanakkor rendezetlenségüknek meglehetősen negatív hatása van a helyreállított épületek és utcaképek sorában.


Javaslatok

Kőszeg város fejlesztési elképzeléseit jól szolgálja az érvényben lévő Integrált Városfejlesztési Stratégia 2008-2013 c. szakanyag, azonban ennek aktualizálását javasoljuk, különösen az „elidegenítési lehetőségek” tükrében. Ez választ illetve megoldást adhatna a végveszélyben lévő magántulajdonú épületek esetében (fel kell készülni olyan megoldásokra is, mint a kisajátítás vagy a kényszer-helyreállítás).

Fontos lenne legalább az önkormányzati tulajdonú épületek esetében egy folyamatos műemlékfigyelést és –karbantartást bevezetni (lásd pl. a Tábornokház beázása), ezzel példát mutatva a magántulajdonosok számára.

Megoldást kellene keresni arra, hogy az eddigi felújításokból kimaradt – magán tulajdonú – műemlékek is helyreállításra kerüljenek, javítva ezzel a műemléki összképet (ld. Jurisics tér).

A városnak szerepet kell vállalni abban, hogy a hozamosabb ideje funkciót nélküli – és részben felújítatlan – műemlékek (bencés rendház vagy a Bálház) olyan hasznosításra találjanak, amely biztosítja a hosszú távú fenntarthatóságukat.

Fontos lenne egy, minden műemlék-tulajdonos számára elérhető tájékoztatási rendszer megvalósítása a folyamatosan megújuló örökségvédelmi, kulturális turisztikai pályázati lehetőségek kihasználása érdekében.

Mindezekhez a feladatokhoz irodánk minden segítséget megad: a Polgármesteri Hivatallal és különösen a Főépítészi Irodával tartott rendszeres kapcsolat, a Tervtanácsban való részvétel és a heti rendszerességgel megtartott fogadó nap remélhetően hozzájárul ahhoz, hogy Kőszeg város műemlékvédelmében új – az integrált örökségvédelem elveinek megfelelő – korszak kezdődjön.

Szombathely 2012. május 14.


Dr. Zágorhidi Czigány Balázs irodavezető