Szálinger Balázs: A csodalámpa

2014. Július 7. - 2014. Július 7. Jurisics vár - lovagterem 1.500.- (egy gyermek és egy felnőtt)
Kezdési időpont: 19.00 óra
Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös bemutató előadása
Lencsevégre kapjuk Aladdint - akár az előadás alcíme is lehetne.
„A színpadon egy bábfilm forgatására készül a stáb. Színészek, technikusok jönnek-mennek, reflektorokat, kamerákat, ládákat cipelnek. A játék egyterű, a nézők bekukucskálhatnak a kulisszák mögé, véleményezhetik, hogy elég gonoszra sikerült-e a varázsló maszkja, közreműködhetnek a tengervihar hangjainak megteremtésében. A kivetítőn az éppen zajló bábjáték részlete látható, egy váratlan bejátszás a nézőtérről, vagy csak aktuális helyszín.
Az előadás leginkább egy körülöttünk zajló werkfilm forgatására hasonlít. Gyermeki kíváncsisággal megleshetjük a deus ex machina titkát. (Aki csak egyszer is látta Kemény Henriket, Heni bácsit a paraván mögül játszani, az soha nem felejti el ezt az élményt.)
Természetesen csínján bánunk a leleplezett bábszínház eszközeivel, a csodák működési elvének villanásnyi megmutatásával, nehogy túlságosan kizökkentsük gyereknézőinket a mese élvezetéből. Mondanunk sem kell, hogy a trükkök leleplezése gyakran egybeesik majd a gonosz szemfényvesztő leleplezésével, vagy a kapzsi hozományvadász szultán megleckéztetésével. Úgy gondoljuk, hogy a szabadon kezelt merész játéktér, illetve az interaktív játékstílus jól kiegészíti majd a tradicionális bunraku bábjáték lebilincselő jeleneteit.
A zenét javarészt a színészek szolgáltatják akusztikus hangszereiken, de a választott keret különleges hanghatások bejátszására is módot ad. Ehhez a formához illeszkedik a darab nyelvezete is. Egyrészt gyerekbarát kommunikáció a nézőkkel, illetve a kvázi filmstúdió munkatársai között, másrészt a mese, a dalok megemelt költői, verses szövegei.” – Rumi László

Szereplők: Császár Erika, Dénes Emőke, Kovács Bálint, Kovács Zsuzsanna, Kőmíves Csongor, Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel

Író: Szálinger Balázs
Zeneszerző: Monori András
Tervező: Grosschmid Erik
Rendező: Rumi László
Kapcsolódó nagyrendezvény: Kőszegi Várszínház