Szarvaskirály

2023. Május 14., 19:00 Jurisics vár lovagterem 1000.-
Szarvaskirály
Szarvaskirály  plakát
A Kőszegi Várszínház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös bemutató előadása
SZARVASKIRÁLY
Heltai Jenő nyomán átdolgozta: Novák Ildikó

Az előadást felső tagozatos kortól ajánljuk!

A cselekmény Serendippo városában történik, ahol Brighella és Truffaldino találkoznak, és beszélgetésükből kiderül, hogy Deramo király feleséget keres magának. Hogy igaz,, szerető feleséget tudjon választani, igénybe veszi a Brighellától ajándékba kapott varázs-szobor segítségét, amely hazugság esetén nevet, ha meg igazat hall, komoly marad.
A környékbeli lányok egyenként járulnak a király elé, elsőként Clarice, aki ugyan Leandro-ba szerelmes, de apja kényszeríti arra, hogy jelentkezzen a versenyre. A szobor leleplezi,
A következő Smeralda, az udvarmester húga, akit Deramo szintén kikerget. Angéla következik, Pantalone lánya, aki szerelmes a királyba. A szobor megerősíti Angéla szavait és Deramo feleségül választja. Tartaglia, a miniszterelnök maga is szerelmes Angélába, ezért irigykedik a királyra. A király elárulja a titkát Angélának, hogy a szobor segített a döntéshozatalban, de összetöri, hogy megtanuljon bízni az asszonyában. Ezután lakodalom következik és utána vadászat az udvar népével.
Deramo az erdő túloldalán Tartagliával szarvasra les, közben elárulja neki is a varázsigét, amivel át lehet menni egyik testből a másikba, ha valakit megölnek. Tartaglia kiterveli a Deramo halálát a varázsige ismeretében.
Közben Brighella átváltozik madárrá és megkéri Truffaldinot, hogy vigye be a palotába a királynéhoz.
Tartaglia cselt eszelt ki, az elejtett szarvas bőrébe bújtatja a királyt, majd megöli és a saját teste holtan marad az erdőben. Deramoként tér vissza Angélához, csakhogy Angéla a beszédéről rájön, hogy nem az, akinek kiadja magát.
Deramo egy koldus testében élve visszakerül a palotába, ahol Angéla felismeri és együtt leleplezik Tartagliát, aki bűnhődésül elégeti magát.
A darab eredeti szerkezete három felvonásos, de az átdolgozás egyetlen felvonásra egyszerűsíti le a történetet, jelenet-technikával működteti. Stílusa commedia dell’arte, megvalósítása: maszkok, árnyjáték és vajang bábokkal történik. Élőzene és animációs technika teszi színesebbé a játékot.


Brighella……………………………………………… ..Szalai Barbara
Truffaldino……………………………………………. .Erőss Noémi Patrícia
Udvarmester……………………………………………Horváth Máté Zsolt
Smeralda, a húga…………………………………… Szabó Dalma
Clarice, Tartaglia lánya…………………………… Gáspár Bianka
Leandro, Pantalone fia…………………………… Horváth Máté Zsolt
Tartaglia, miniszterelnök, Clarice apja………………. Rácz Attila
Pantalone, miniszter, Leandro apja……………………. Horváth Máté Zsolt
Angela, Pantalone leánya……………………………… ……Romhányi Réka
Deramo, a király…………………………………………………..Sebestény Bernát
Szobor..................................................................... Erőss Noémi Patrícia
Játékosok, zenészek, szarvasok, tenger, palota, stb. ………………mind.

Díszlettervező, bábok: Tomos Tünde m.v.
Zeneszerző: András Zsolt, e.h. (II.év Zenepedagógia szak)
Koreográfus: Kis-Luca Kinga
Rendező, dramaturg: Novák Ildikó

Az előadás a EMT-TE-A-B-22-0067 számú, Kőszegen nincs határ című pályázatból valósítja meg a Kőszegi Várszínház, mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő lebonyolításában.
Kapcsolódó nagyrendezvény: Kőszegi Várszínház

Fotók

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.