2010. Január 28., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása és kiegészítése.
1.b - Kőszeg Város Polgármesteri Hivatalának belső szervezeti tagozódásáról, munkarendjéről, ügyfélfogadási rendjéről valamint tevékenységi köréről és gazdálkodási feladatairól szóló, új önkormányzati szabályzat megalkotása.
2.a - A mezei őrszolgálatról szóló 37/2007. (XII. 22.) önkormányzati rendelet valamint a helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2.b - Beszámoló a mezőőri szolgálat 2009. évi tevékenységéről.
3. - Kőszeg Város 2010. évi közfoglalkoztatási tervének jóváhagyása.
4. - Háziorvosi feladatok egészségügyi vállalkozás formájában történő ellátásáról szóló szerződés módosítása.
5. - Egészségház létesítése.
6. - Pályázati lehetőség megtárgyalása a belterületi utak fejlesztésére és infrastrukturális beruházások támogatására.
7. - Tájékoztató a 2009. évi útfelújításokról.
8. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás alapító okiratának, társulási megállapodásának módosítása valamint pályázathoz szükséges nyilatkozat megtétele.
9. - A VASIVÍZ Zrt. alapító okiratának módosítása.
10. - Az ABIC Kft. ingatlanfejlesztése a Csónakázó tónál.
11. - Tájékoztató a pénzügyi-gazdasági tanácsadó eddigi munkájáról és a megbízás folytatásának jóváhagyása.
12. - A képviselő-testület 2010. évi munkaprogramjának a jóváhagyása.
13. - Tájékoztató a Kőszegi Sportegyesület jelenlegi helyzetéről.
16. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra valamint beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Kistérségi intézményfelújítási pályázat
2.b napirendi pont:
Beszámoló a mezőőri szolgálat 2009. évi tevékenységéről.

Tisztelt Képviselő-testület!


Kőszeg Város Önkormányzata a 37/2007. (XII.22.) rendeletével 2008. április 21. napjától hozta létre a mezei őrszolgálatot egy fő mezőőr alkalmazásával. A mezőőr 2009.évi munkájáról az alábbiakban tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet:

Gondozatlan ingatlanok felderítése:
Írásban 30 ingatlantulajdonos került felszólításra, melynek hatására a telektulajdonosok mind elvégezték a területen a gyomtalanítást, illetve a felnövő cserjék irtását. Több esetben csak szóbeli figyelmeztetésre volt szükség, hiszen a telektulajdonosok maguktól is eleget tettek kötelezettségüknek, mikor látták, hogy szomszédjukat felszólítottuk, és érdeklődtek, hogy mi jár azzal, ha nem végzik el a munkát.
Az önkormányzati tulajdonú gondozatlan telkek rendbetételét megrendeltük az ingatlankezelést és a parkfenntartást is végző Kőszegi Városüzemeltető Kft-től.
Határszemle során a Szombathelyi Körzeti Földhivatal 107 ingatlan tulajdonosát szólította fel művelési ág változásának bejelentésének elmulasztása, illetve a terület művelési ágnak nem megfelelő hasznosítása miatt. A hatékonyabb intézkedés miatt megkerestük a Földhivatalt, és kértük, hogy a határszemlét a jövőben összehangoltan, közösen bonyolítsuk le.

Vizek ellenőrzése:
Helyszíni bejárás során, valamint lakossági bejelentés alapján a mezőőr több alkalommal ellenőrizte a Gyöngyös, illetve a Mohás patakot. Az észlelt szabálytalanságok ellenőrzés után továbbításra kerültek az illetékes környezetvédelmi hatósághoz.

Gyöngyös patak:
2009. 04. 23.: Illegális csapadékvíz-elvezetők észlelése a partoldalon
2009. 06. 10. : Habzás észlelése. Több helyszínen megvizsgáltuk a Gyöngyöst, hogy mi okozza a habzást, de nem sikerült megállapítani.
2009. 11. 23. : Habzás észlelése. A habzás bejelentésre került az illetékes hatóság ügyeleti telefonszámára. Mintavételre nem került sor, mert mire kiértek volna, arra elmúlt a habzás.

Az utolsó bejelentést követően a környezetvédelmi hatóság írásban tájékoztatta az önkormányzatot a habzás okáról, amely szerint határértéken felül nem mértek semmilyen szennyező anyagot, és a habzást a vízbe hulló falevelek okozzák.

Mohás patak:
2009. 05. 29. : Lakossági bejelentés történt, hogy a Mohás patak habzik.
2009. 06. 04. : Helyszíni ellenőrzés során megállapításra került, hogy ismételten habzik a patak. A habzás okát sajnos nem sikerült megállapítani, mivel sok helyen magántulajdonú ingatlanokon folyik keresztül a patak.
2009. 07. 07.: A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakembereivel vizsgáltuk a patak medrét, de nem találtuk meg a habzás eredetét.
A többszöri helyszíni ellenőrzés hatására a habzás jelentősen ritkult.

Özönvíz 2009. 06. 24:
A több napig tartó esőzés miatt a hegyekből lezúdult a víz és elöntötte az egész várost. A hegyi utak java részt teljesen eltűntek. A következő napokban a mezőőr a kárfelmérés elvégzésében segédkezett, ami segítette a vis maior pályázat előkészítését.

Egyéb:
Kollégánk többször talált illegális szemét- és törmeléklerakót. Sajnos tettenérés nélkül nem lehet az elkövető személyét felderíteni. Az illegálisan lerakott szemét helyét továbbítja a Tourinform irodának, akik a szemétszedést szervezik.
A Tourinform munkatársaival részt vett egy parlagfű felmérésen is. Ezen a szemlén megállapításra került, hogy Kőszeg környékén nem jellemző a parlagfű, csak egy két helyen a mezőgazdaságban fordul elő, de itt még a virágzás előtt learatják a gabonát és így nem okoz gondot.

Lakossági kapcsolattartás:
A mezőőr részt vett a Kertbarát egyesület év eleji gyűlésén ahol bemutatkozott, és tájékoztatta a résztvevőket feladatairól, jogairól és kötelességeiről. Részt vett továbbá az "Őrállók az Alpokalján" egyik ülésén is, amin a crosspálya illetve a hegyi kerékpározás volt a téma. Kollégánk folyamatosan tartja a kapcsolatot a telektulajdonosokkal, visszajelzések alapján jó a kapcsolat, a visszajelzések pozitívak. Apróbb ügyekben több alkalommal kértek segítséget (pl.: kisebb szomszéddal való viták elrendezése, vaddisznótúrás, szomszéd terület gondozatlan, veszet róka a területen). Lopás, birtokháborítás, sárfelhordás, vagy illegális fakitermelés észlelése esetén a mezőőr megtette a feljelentést az illetékes hatóságnak.

Társszervekkel való kapcsolattartás:
A Tűzoltósággal és a Szombathelyi Erdészeti Zrt kőszegi vadőreivel rendszeres a kapcsolattartás. A Tűzoltóság a mezőőrrel együttműködve tervezi külterületen információs táblák kihelyezése, amelyeken az avar és kerti hulladék égetésének szabályai, illetve az esetleges tűzgyújtási tilalmak kerülnek kihelyezésre.
A vadőröket az esetleges elhullott, vagy beteg állatokról, illetve az időszakosan fellépő vadkárokról tájékoztatja.

Kérem beszámolónk megtárgyalását és elfogadását.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta, és a határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánlja.


Kőszeg, 2010. január 20.


A polgármester nevében:


Rimányi Krisztina s.k.
városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mezőőri szolgálat 2009. évi tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.