2010. Január 28., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása és kiegészítése.
1.b - Kőszeg Város Polgármesteri Hivatalának belső szervezeti tagozódásáról, munkarendjéről, ügyfélfogadási rendjéről valamint tevékenységi köréről és gazdálkodási feladatairól szóló, új önkormányzati szabályzat megalkotása.
2.a - A mezei őrszolgálatról szóló 37/2007. (XII. 22.) önkormányzati rendelet valamint a helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2.b - Beszámoló a mezőőri szolgálat 2009. évi tevékenységéről.
3. - Kőszeg Város 2010. évi közfoglalkoztatási tervének jóváhagyása.
4. - Háziorvosi feladatok egészségügyi vállalkozás formájában történő ellátásáról szóló szerződés módosítása.
5. - Egészségház létesítése.
6. - Pályázati lehetőség megtárgyalása a belterületi utak fejlesztésére és infrastrukturális beruházások támogatására.
7. - Tájékoztató a 2009. évi útfelújításokról.
8. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás alapító okiratának, társulási megállapodásának módosítása valamint pályázathoz szükséges nyilatkozat megtétele.
9. - A VASIVÍZ Zrt. alapító okiratának módosítása.
10. - Az ABIC Kft. ingatlanfejlesztése a Csónakázó tónál.
11. - Tájékoztató a pénzügyi-gazdasági tanácsadó eddigi munkájáról és a megbízás folytatásának jóváhagyása.
12. - A képviselő-testület 2010. évi munkaprogramjának a jóváhagyása.
13. - Tájékoztató a Kőszegi Sportegyesület jelenlegi helyzetéről.
16. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra valamint beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Kistérségi intézményfelújítási pályázat
5. napirendi pont:
Egészségház létesítése.

Tisztelt Képviselő-testület!

2009. november 9-én a Szirt-Invest Kft. Képviseletében Túri István gyógyszerészeti igazgató az alábbi ajánlattal kereste meg a Polgármester Urat:
A Szirt-Invest Kft., illetve a Kőszegi Egészségház Ingatlanfejlesztő Kft. (továbbiakban. Beruházó) vállalja, hogy az önkormányzat által meghatározott ingatlanon az Önkormányzatot terhelő egészségügyi alapellátási kötelezettség biztosítására is alkalmas Egészségházat épít saját költségén, melyben 4 felnőtt orvosi rendelőt, 2 gyermekorvosi rendelőt, 1 - a védőnők elhelyezésére szolgáló munkahelyet, 4 szakorvosi rendelőt, gyógyszertárat, valamint kiszolgáló helyiségeket alakít ki, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően oly módon, hogy a kialakításra kerülő valamennyi társasházi albetét önálló közüzemi mérőórával rendelkezzen.
Beruházó a fenti ingatlanon felépítendő Egészségházban az Önkormányzat részére – fenti feladatai ellátására - ingyenes haszonélvezeti jogot alapít a rendelők társasházi albetétjein. Az önkormányzat haszonélvezeti jogának gyakorlását – annak átruházása nélkül - külön szerződésben a felépítendő rendelők vonatkozásában a vállalkozó orvosoknak átengedi, valamint elősegíti, hogy a jelen szerződésben meghatározott háziorvosi körzetek feladatait ellátó orvosok az Egészségház területén praktizáljanak.
Beruházó a társasházi albetétekre – a gyógyszertár befogadására szolgáló albetét kivételével – külön szerződésben ingyenesen 50 évre szóló haszonélvezeti jogot biztosít az Önkormányzat számára, amely az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerül.
A haszonélvezeti jog fennállása alatt a Beruházót terheli az épület szerkezetének, a tetőszerkezetnek, homlokzatának, gépészetnek, és a falakon belüli szerelvényeknek javítási és fenntartási munkálatai kötelezettsége.
A haszonélvezeti jog bejegyzésétől számított 33 év elteltével az Önkormányzat egyoldalú nyilatkozatával megvásárolhatja az egészségügyi alapellátást biztosító ingatlanokat összesen 1, azaz egy eurónak megfelelő vételárért.

Tisztelt Képviselő-testület!

Jelen előterjesztést egy alapos és széleskörű tárgyalássorozat előzte meg, melyeken a Polgármester Úr mellett jogászok, tervezők, hivatali szakemberek, valamint az érintett háziorvosok vettek részt. Igyekeztünk egy olyan szerződés-tervezetet (1. számú melléklet) elkészíteni és elfogadtatni a Beruházóval, mely kockázatmentes, és megfelelő garanciákat nyújt Önkormányzatunk számára az együttműködés során.
Már a tárgyalások során felmerült annak az igénye, hogy szeretnénk látni az elképzelt Egészségház hogyan, milyen formában lenne megvalósítható. A Beruházó ezért látványtervet is készített számunkra és referencia munkaként a Budapest II. kerület Rét utcai Egészségházat (2. számú melléklet), valamint a szolnoki (már működő) egészségházakat nevezte meg.
Beruházások folynak ezeken túl még Kaposváron, Érden, Gödön, és Tolnán.
Valamennyi fent nevezett település polgármesteri hivatalában érdeklődtem a céggel és a beruházással kapcsolatos tapasztalatokról. Kivétel nélkül mindenhol korrekt, együttműködő partneri viszonyról, rugalmasságról számoltak be, egyetlen negatív kritika sem hangzott el.

Az egészségház projektben leginkább érdekelt és érintett orvosok örömmel és nagy köszönettel fogadták a javaslatot, és maximális együttműködésükről és segítségükről biztosították a Polgármester Urat, hiszen egy régóta várt és dédelgetett álmuk válhat most valóra.
Az érintett háziorvosokkal külön megállapodást kötöttünk arra nézve, hogy működésük helyeként a jövőben elfogadják a leendő egészségházat.

A Beruházó ajánlata az Önkormányzat számára rendkívül kedvező, hisz így:

- az egészségügyi alapellátás fejlesztése önkormányzati ráfordítás nélkül hosszútávra tökéletesen megoldódik,
- biztosítani tudjuk a jogszabályból eredő azon kötelezettségünket, miszerint az egészségügyi intézményeket akadálymentesíteni kell,
- az orvosok hozzájuk méltó, sokkal jobb és tisztességesebb körülmények között és feltételekkel, magasabb színvonalon tudják ellátni feladataikat,
- tekintettel arra, hogy az új épületben a házi gyermek- és felnőtt orvosok, az iskolaorvos, a védőnők és az egészségügyi szakellátás orvosai is egyaránt megtalálhatók lesznek egy súlyos, kritikus állapotba került beteg esetében a helyszínen nem csak egy, hanem több kiváló orvos is jelen van, akik segíteni tudják egymás munkáját, ami adott esetben életmentő lehet,
- a korszerű, új épületben jóval kevesebb lesz a fenntartás költsége mind az önkormányzat, mind az orvosok számára, és megszűnik közöttük az abból eredő folyamatos feszültségforrás, ami a közművek közös mérőórával való ellátásából ered. Az új épületben ugyanis minden rendelő külön mérőórával lesz ellátva (3. számú melléklet),
- a jelenlegi épületek – amelyekben az orvosi rendelők találhatóak – szükség esetén értékesíthetővé válnak¬
- és nem utolsó sorban Kőszeg lakói egy új, nagyon szép és korszerű, egyszintes épületben vehetik igénybe az egészségügyi alapellátásokat, ahol mindent egy helyen találnak meg, még a gyógyszertárat is.

A beruházás helyszíne a Béri Balog Ádám Általános Iskola sportcsarnoka mögötti terület lenne, mely gépjárművel a Gábor Áron utca felől megközelíthetővé válna.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatról 3 igen és 3 tartózkodással döntött. A Pénzügyi, Jogi és Rendészet Bizottság az előterjesztést (4 igen és 1 nem szavazattal) alkalmasnak találta a képviselő-testületnek megtárgyalásra, a határozati javaslatról azonban nem döntött. Az anyagot a testületi ülés előtt még egyszer ismételten tárgyalni szeretnék azoknak a kiegészítéseknek az ismeretében, melyeket még kértek. Így az üzemeltetési költségek kimutatása, több referencia bemutatása, valamint a cégkivonat beszerzése (4. számú melléklet). Fentiekkel az előterjesztésem kiegészítettem.
A Szociális és Egészségügyi Bizottság a határozati javaslatot 4 igen szavazattal és 1 tartózkodással elfogadásra ajánlja.
Fentiekre tekintettel kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy támogassa egy új, korszerű Egészségház létrejöttét és fogadja el a határozati javaslatot!


Kőszeg, 2010. január 22.

A polgármester nevében:

Dr. Tóthné Dolgos Zsanett s.k.
gyámügyi és szociális osztályvezető



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete jóváhagyja, hogy közte és az Írottkő Egészségház Ingatlanfejlesztő Kft. között megállapodás jöjjön létre egészségház építése és használata tárgyában. Egyúttal felhatalmazza Kőszeg Város Polgármesterét, hogy az előterjesztés melléklete szerinti "Együttműködési megállapodás és haszonélvezeti jogot biztosító előszerződést "aláírja.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Dr. Bakács Nóra.
Határidő: azonnal.

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)