2010. Január 28., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása és kiegészítése.
1.b - Kőszeg Város Polgármesteri Hivatalának belső szervezeti tagozódásáról, munkarendjéről, ügyfélfogadási rendjéről valamint tevékenységi köréről és gazdálkodási feladatairól szóló, új önkormányzati szabályzat megalkotása.
2.a - A mezei őrszolgálatról szóló 37/2007. (XII. 22.) önkormányzati rendelet valamint a helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2.b - Beszámoló a mezőőri szolgálat 2009. évi tevékenységéről.
3. - Kőszeg Város 2010. évi közfoglalkoztatási tervének jóváhagyása.
4. - Háziorvosi feladatok egészségügyi vállalkozás formájában történő ellátásáról szóló szerződés módosítása.
5. - Egészségház létesítése.
6. - Pályázati lehetőség megtárgyalása a belterületi utak fejlesztésére és infrastrukturális beruházások támogatására.
7. - Tájékoztató a 2009. évi útfelújításokról.
8. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás alapító okiratának, társulási megállapodásának módosítása valamint pályázathoz szükséges nyilatkozat megtétele.
9. - A VASIVÍZ Zrt. alapító okiratának módosítása.
10. - Az ABIC Kft. ingatlanfejlesztése a Csónakázó tónál.
11. - Tájékoztató a pénzügyi-gazdasági tanácsadó eddigi munkájáról és a megbízás folytatásának jóváhagyása.
12. - A képviselő-testület 2010. évi munkaprogramjának a jóváhagyása.
13. - Tájékoztató a Kőszegi Sportegyesület jelenlegi helyzetéről.
16. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra valamint beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Kistérségi intézményfelújítási pályázat
9. napirendi pont:
A VASIVÍZ Zrt. alapító okiratának módosítása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Vasivíz Zrt. Igazgatóságának Elnöke megkereste Kőszeg Város Önkormányzatát, mint tulajdonost, azzal, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. tv előírásai értelmében az Igazgatótanács és a Felügyelő Bizottság létszáma tekintetében döntés meghozatala szükséges.

A törvény vonatkozó rendelkezései az alábbiak:
"3. § (1) A köztulajdonban álló gazdasági társaságok közül a zártkörűen működő részvénytársaságnál igazgatóság választására - ha törvény eltérően nem rendelkezik - csak abban az esetben kerül sor, ha ezt a társaság jelentősége, mérete, működésének jellege indokolja.
(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott zártkörűen működő részvénytársaságnál igazgatóság nem működik, az igazgatóság jogait - ha törvény eltérően nem rendelkezik - a Gt. 247. §-a szerint vezérigazgató gyakorolja.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott zártkörűen működő részvénytársaságnál az igazgatóság a társaság jelentőségétől, méretétől, működésének jellegétől függően legalább három, legfeljebb öt természetes személy tagból áll, nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű gazdasági társaság esetében legfeljebb hét természetes személy tagból áll.
4. § (1) A köztulajdonban álló gazdasági társaságnál felügyelőbizottság létrehozása kötelező. A könyvvizsgáló személyére az ügyvezetés a felügyelőbizottság egyetértésével tesz javaslatot a társaság legfőbb szervének.
(2) A köztulajdonban álló gazdasági társaság felügyelőbizottsága - ha törvény eltérően nem rendelkezik - három természetes személy tagból áll, kétszáz millió forintot meghaladó jegyzett tőkéjű gazdasági társaság esetében legalább három, legfeljebb hat természetes személy tagból áll.
(3) A köztulajdonban álló, kétszáz millió forintot meghaladó jegyzett tőkéjű gazdasági társaság felügyelőbizottsága elnökének személyére - ha törvény eltérően nem rendelkezik - az Állami Számvevőszék tesz javaslatot. Az így megválasztott személyt a tulajdonosok által jelölt tagként kell figyelembe venni, és tevékenységére, valamint visszahívására a munkavállalók által jelölt felügyelőbizottsági tagokra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni."

A Vasivíz Zrt. Alapszabályának XVII. Fejezete szerint:
"A VASIVÍZ ZRt. Igazgatóságába és Felügyelő Bizottságába történő delegálás elveivel kapcsolatosan a részvényesek az alábbiakban állapodnak meg:
- Az Igazgatóság 5 tagú. Tagjait Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata (2 fő), Vas Megye Közgyűlése (1 fő), Csepreg és Kőszeg Város Önkormányzata (1 fő), illetve Körmend, Szentgotthárd, Vasvár Város Önkormányzata (1 fő) javaslatára választja a Részvénytársaság közgyűlése.
- A Felügyelő Bizottság tagjai egyharmada a vonatkozó jogszabályok alapján a dolgozók képviselőiből kerül ki, míg a többi Felügyelő Bizottsági tag a területi elv figyelembe vételével kerül megválasztásra, azzal a kitétellel, hogy egy felügyelő bizottsági tag ellátja a kistelepülések érdekeinek képviseletét. A Felügyelő Bizottság tagjait Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata (1 fő), Vas Megye Közgyűlése (1 fő), Csepreg és Kőszeg Város Önkormányzata (1 fő), Körmend Város Önkormányzata (1 fő), Szentgotthárd Város Önkormányzata (1 fő), illetve Vasvár Város Önkormányzata (1 fő) javaslatára választja a Részvénytársaság közgyűlése."

Mivel a Zrt. Igazgatótanácsának létszáma nem haladja meg a törvényben előírt mértéket, ennek módosítására nincs szükség. A Felügyelő Bizottság létszáma (9 fő) azonban meghaladja az előírt 6 főt, ezért ezt csökkenteni szükséges, természetesen Kőszeg Város delegálási jogának fenntartásával.

Tekintettel arra, hogy ezen módosításokat a Zrt. decemberi közgyűlése nem tárgyalta, javaslom egy rendkívüli közgyűlés összehívását, ahol a törvény előírásaiból fakadó módosításokat tárgyalnák meg a tulajdonos önkormányzatok képviselői. A Felügyelő Bizottság delegálási elveinek kidolgozásával a Vasivíz Zrt. menedzsmentjét javaslom megbízni.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatról dönteni szíveskedjen!

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta, és mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2010. január 20.

A polgármester nevében:

Rimányi Krisztina s.k.
városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető





HATÁROZATI JAVASLAT


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Vasivíz Zrt. Igazgatótanácsának létszámát továbbra is 5 főben javasolja megállapítani.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Vasivíz Zrt. Felügyelő Bizottságának létszámát 6 főben javasolja megállapítani azzal, hogy Kőszeg Város Önkormányzata 1 fő delegálásának jogát továbbra is fenntartja.
3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kezdeményezi a Vasivíz Zrt. rendkívüli közgyűlésének összehívását a 2009. évi CXXII. tv előírásaiból fakadó fenti módosítások megtárgyalása érdekében.
4. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Vasivíz Zrt. menedzsmentjét a Felügyelő Bizottság delegálási elveinek kidolgozására a rendkívüli közgyűlésig.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal, illetve folyamatos