2014. November 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg és a térség foglalkoztatási helyzetéről.
2.a - A 2014. évi költségvetésről szóló 5/2014. (II. 7.) rendelet módosítása.
2.b - Beszámoló a 2014. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
3. - A 2015. évi lakbérek mértékének a meghatározása: az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjáról szóló 13/2006. (IV. 20.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2015. évi illetménykiegé-szítésének megállapításáról szóló rendelet megalkotása.
5.a - Belső ellenőrzési stratégiai terv a 2015-2019. évekre.
5.b - A 2015. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - A nemzetiségi önkormányzatokkal új együttműködési megállapodások megkötése, támogatási szerződés-tervezet jóváhagyása.
8. - A Sgrafittós ház hasznosításáról szóló 140/2014. (VIII. 28.) képviselő-testületi határozat módosítása.
9. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
10. - Belterületbe vonási kérelem a 0186/174 hrsz-ú ingatlanra.
11. - Belterületbe vonási kérelem a 0186/201 hrsz-ú ingatlanra.
12. - Tájékoztató a 2015. évi hulladékszállítási díjak megállapításáról.
13. - A kőszegfalvi városrészen kiépítendő tájékoztató- és hirdetőtábla elhelyezése.
14. - Sportrendezvényre utazási támogatásról szóló kérelem elbírálása.
15. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójának kinevezése.
16. - A bizottságok külső tagjainak megválasztása.
17. - A Markusovszky kórház kőszegi rendelőintézetre vonatkozó, 2014. I. félévi elszámolása (rendkívüli előterjesztés).
18.a - Vagyonügyek: Az Abért-tó önkormányzati tulajdonba vétele.
18.b - Vagyonügyek: A Kossuth L. u. 15. alatti helyiség ingyenes használatba adása.
18.c - Vagyonügyek: A 2683 hrsz-ú ingatlan tulajdoni hányadának ingyenes felajánlása.
19. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
20. - Egy mappában a 2014. november 27-i képviselő-testületi ülés anyagai.
21. - Rendkívüli előterjesztés: A Vasi Volán Zrt.-vel kötött vállalkozási szerződés módosítása.
2.b napirendi pont:
Beszámoló a 2014. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testüle-tének a 2014. évi költségvetésről szóló 5/2014. (II. 7.) számú rendeletében az előző év végén kapott 330 000 E Ft rendkívüli támogatás következtében egyéb kiegészítő támogatás nem került tervezésre. Jelenleg folyószámla hitelkerettel az önkormányzat nem rendelkezik és egyéb külső forrás bevonására sem került sor.

Bevételi források és azok tejesítése (1. és 2. mellékletek)
Az önkormányzat 2014. I-III. negyedévi bevételeit – címenkénti bontásban – az 1. melléklet tartalmazza.

I. Központilag szabályozott működési bevételek:
A kulturális feladatok támogatása közül a múzeum támogatásának (25 612 E Ft), ezen kívül az önkormányzat kiegészítő támogatásainak teljesülése 100,00 %-os, ezen összegek kötött felhasználásúak.
A többi működési célú állami hozzájárulás időarányos teljesítést mutat, a törvényi szabályozás szerinti ütemben, illetve visszaigénylések alapján havonta érkezik.
A felhalmozási célú központi előirányzatok között a vár projekt befejezésére (82 300 E Ft), valamint a KRAFT projektre (147 320 E Ft) kapott támogatás a legjelentősebb összegű. A felhalmozási célú központi támogatások között szerepel még az adósságkonszolidáció során a hiteltörlesztésre kapott támogatás (4 432 E Ft). A támogatások a meghatározott célokra használhatók fel. Teljesülési arányuk: 100,00 %.

Összességében a központi bevételek 81,59 %-ban teljesültek.

II. Az átengedett központi bevételek
1. A gépjárműadó teljesítése 93,29 %.
2. Termőföld bérbeadásából származó jövedelemadó jogcímen 20 E Ft folyt be.

III. Intézményi bevételek teljesülése 74,96 %-os.
A bevételek alakulását a 2. melléklet tartalmazza. (Intézményi bevételek között a könyvtár, a művelődési központ, a múzeum és a közös önkormányzati hivatal bevételei szerepelnek.)

1. Saját bevételek :
A Chernel Kálmán Városi Könyvtár 53,66 %-os bevétele időarányos alatti teljesítést mutat.
A Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínháznál a saját bevételek teljesítése 97,54%-os, mely a rendezvények szezonális jellegéből adódik, valamint a gépjármű-értékesítés teljes összege is befolyt az intézményhez.
A Kőszegi Városi Múzeum saját bevételének teljesülése némileg időarányos feletti (81,72 %-os), mely szintén a múzeumlátogatások szezonális jellegéből adódnak.
A közös önkormányzati hivatal saját bevételeinek teljesítése 81,50%.

2-3. Az átvett pénzeszközök, támogatás értékű bevételek között pályázatokon elnyert pénzeszközök, valamint a hivatal esetében a hivatalt fenntartó társult települések működési hozzájárulása is szerepel, összességében 77,22%-ban teljesültek.

4. A képződött pénzmaradvány felhasználása folyamatban van.

IV. Az önkormányzat bevételeinek (állami támogatás nélküli) (1-8. sorok) teljesülése időarányos alatti mértéket mutat. (47,57% ).
1-2. Saját bevételek teljesítése:
Az önkormányzat saját bevételeinek teljesítése 69,23%-os, ezen belül a működési bevételek 82,76%-ban, a fejlesztési, vagyonhasznosítási bevételek pedig 13,37%-ban teljesültek, amely jóval elmarad az időarányos teljesítéstől. A működési bevételek időarányos feletti teljesítése főként az adóbevételekből, míg a fejlesztési célú saját bevételek elmaradása a vagyonhasznosítási bevételek alacsony összegéből adódik.
3-4. Az átvett pénzeszközök, támogatás értékű bevételek teljesülése időarányos alatti (62,17%), a fejlesztési célú pénzeszközök esetén 60,82%, a működési célú pénzeszközök esetén pedig 37,21 %. A folyamatban lévő nagy beruházásoknál a pályázati támogatások a megvalósítással arányosan, a lehívások alapján érkeznek. A korábbi években megvalósult Alpannónia pályázat támogatásának utolsó részlete is megérkezett.
5. Kölcsönök visszatérítése, értékpapír bevételek időarányos feletti teljesítést mutatnak, ez a lakástámogatások és a részletre értékesített lakások törlesztéséből adódik, ugyanakkor az idei évben lakás értékesítés nem történt.
6. Az előző évi pénzmaradvány (374 079 E Ft) felhasználása a 2013. évi zárszámadásban elfogadottak szerint történik.
7. Folyószámla hitel igénybevételére nem került sor a háromnegyed során.
8. Fejlesztési hitel felvételére a háromnegyed év folyamán nem volt szükség.

Összességében az önkormányzat 2014. I-III. negyedévi bevételei 1 230 092 E Ft-ot tettek ki.

Önkormányzati szinten a 2014. I-III. bevételek (1 636 308 E Ft) teljesítése 63,35%.

Kiadások alakulása intézményenként és kiemelt előirányzatonként (3. melléklet)

A Chernel Kálmán Városi Könyvtár (1. sor) kiadásai összességében (64,50 %), és kiemelt előirányzatonként is időarányos alatti mértékben teljesültek. A felújítási kiadások teljesítése 98,57%-os, a beruházási kiadásoké pedig 68,02%-os, az intézményben számítástechnikai eszközök beszerzése történt.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház (3. sor) kiadásai összességében az időarányos mérték felett teljesültek (96,39%). Ezen belül a személyi juttatások 76,94%-ban, a járulékok 83,21%-ban, és a dologi kiadások 104,57%-ban teljesültek. A fejlesztések között az intézménynél gépjármű vásárlás szerepel. A dologi kiadások 100,0 % feletti teljesítése abból adódik, hogy a színházhoz, ostromoperához, rendezvényekhez és a KŐ-KÖZMŰ pályázathoz kapcsolódó kifizetések a szeptember végéig nagymértékben megtörténtek, ugyanakkor az ezekhez kapcsolódó támogatások (főként a társasági adóból történő felajánlások) egy része az év hátralévő részében folynak be, és a támogatások megérkezése után lesz lehetőség a dologi kiadások előirányzatainak emelésére.
A Kőszegi Városi Múzeum (3. sor) kiadásai összességében (72,70%), és kiemelt előirányzatonként is időarányos közeli teljesítést mutatnak, az intézménynél felújítás, fejlesztés nem történt az I-III. negyedév során.
Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal (4.sor) kiadásainak I-III. negyedévi teljesülése 72,06%-os. A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok teljesülése időarányos mértékű, a dologi kiadások (65,01%) teljesülése időarányos alatti. Fejlesztési kiadásainak teljesítése 27,40%-os, az intézményben számítástechnikai eszközök beszerzése történt.
Kőszeg Város Önkormányzata kiadásainak teljesítése összességében 58,87%-os, kiemelt előirányzatonként vizsgálva a működési előirányzatoknál időarányos a teljesítés (76,85%). A felhalmozási előirányzatok 31,38%-ban teljesültek.

A működési kiadások közül jelentős összegű az oktatási intézmények működtetési hozzájárulása (85 482 E Ft), valamint a társulásnak átadott állami és önkormányzati támogatások összege (310 497 E Ft).

A fejlesztések közül az uniós és központi forrásokból megvalósuló projektek folyamatban vannak, a támogatások igénylése folyamatosan zajlik. Legjelentősebb összegű kifizetések az Egészségház építésére (145 706 E Ft) történtek.

Az önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében a hiteltörlesztések konszolidációja törlesztési támogatással, a kötvénykibocsátásból származó kötelezettség konszolidációja pedig átvállalással történt, ennek megfelelően az önkormányzat jelenleg adósságot keletkeztető ügyletből származó kötelezettséggel nem rendelkezik.
A felújítások és a beruházások tételes alakulását az 5. melléklet tartalmazza.

Önkormányzati szinten a kiadások I.-III. negyedévi teljesülése időarányos alatti (62,90%-os), főként a felhalmozási célú előirányzatok teljesítési aránya miatt.

Összegezve az önkormányzat I.-III. negyedévi gazdálkodását a bevételek teljesülése 1 636 308 E Ft (63,35%) volt, amely elegendő forrást biztosított a kiadások teljesítéséhez (1 624 878 E Ft).

A beszámolót megtárgyalta a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.


Kőszeg, 2014. november 21.

Huber László s. k.
polgármester



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2014. I.-III. negyedévi gazdálkodásáról szóló beszámolóját elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal