2014. November 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg és a térség foglalkoztatási helyzetéről.
2.a - A 2014. évi költségvetésről szóló 5/2014. (II. 7.) rendelet módosítása.
2.b - Beszámoló a 2014. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
3. - A 2015. évi lakbérek mértékének a meghatározása: az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjáról szóló 13/2006. (IV. 20.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2015. évi illetménykiegé-szítésének megállapításáról szóló rendelet megalkotása.
5.a - Belső ellenőrzési stratégiai terv a 2015-2019. évekre.
5.b - A 2015. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - A nemzetiségi önkormányzatokkal új együttműködési megállapodások megkötése, támogatási szerződés-tervezet jóváhagyása.
8. - A Sgrafittós ház hasznosításáról szóló 140/2014. (VIII. 28.) képviselő-testületi határozat módosítása.
9. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
10. - Belterületbe vonási kérelem a 0186/174 hrsz-ú ingatlanra.
11. - Belterületbe vonási kérelem a 0186/201 hrsz-ú ingatlanra.
12. - Tájékoztató a 2015. évi hulladékszállítási díjak megállapításáról.
13. - A kőszegfalvi városrészen kiépítendő tájékoztató- és hirdetőtábla elhelyezése.
14. - Sportrendezvényre utazási támogatásról szóló kérelem elbírálása.
15. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójának kinevezése.
16. - A bizottságok külső tagjainak megválasztása.
17. - A Markusovszky kórház kőszegi rendelőintézetre vonatkozó, 2014. I. félévi elszámolása (rendkívüli előterjesztés).
18.a - Vagyonügyek: Az Abért-tó önkormányzati tulajdonba vétele.
18.b - Vagyonügyek: A Kossuth L. u. 15. alatti helyiség ingyenes használatba adása.
18.c - Vagyonügyek: A 2683 hrsz-ú ingatlan tulajdoni hányadának ingyenes felajánlása.
19. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
20. - Egy mappában a 2014. november 27-i képviselő-testületi ülés anyagai.
21. - Rendkívüli előterjesztés: A Vasi Volán Zrt.-vel kötött vállalkozási szerződés módosítása.
18.a napirendi pont:
Vagyonügyek: Az Abért-tó önkormányzati tulajdonba vétele.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete már több alkalommal foglalkozott a víztározó területének (ún. Abért tavak) hasznosításával. Ebből kifolyólag együttműködési megállapodást kötött a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségével (amely a tavakra vonatkozó halászati joggal rendelkezik), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetséggel is annak érdekében, hogy a városfejlesztési elképzeléseit, idegenforgalmi és üdülési célú hasznosításait különös tekintettel a nyári strandolási lehetőség biztosítására, a halászati jog elnyerése után is meg tudja valósítani. A fejlesztési elképzelések megvalósítása érdekében együttműködési megállapodás született az önkormányzat az E55 Tanácsadó Kft. között.

A víztározó (Kőszeg, 0164/34 hrsz) kezelője a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, akivel tárgyalásokat kezdeményeztünk az ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülése tárgyában. Ismertetésre került, hogy a következő években kiemelt hangsúlyt fektetünk a turisztikai célú fejlesztésekre, figyelembe véve és beépítve a Kormány 2014-2020 közötti Kreatív Város –Térség Fejlesztési Programját a hasznosításba. A kitűzött célok megvalósítása érdekében szükséges a terület tulajdonba kerülésének kezdeményezése.
A Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tárgyi ingatlan a NYDOP-4.2.1/A-2008-0001 azonosító számú „Lukácsházi tározó” elnevezésű kiemelt projekt kapcsán került a Magyar Állam tulajdonába és az ő vagyonkezelésükbe. Az önkormányzat szándékát megismerve megkeresték a projekt Közreműködő Szervezetét, hogy a projekt kötelező fenntartási időszaka során van-e lehetőség az ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adására. A Közreműködő Szervezet válaszlevele tartalmazza, hogy a terület hasznosításával kapcsolatban milyen írásos dokumentumok benyújtása, nyilatkozatok megtétele szükséges. A válaszlevél az előterjesztés 1. mellékletét képezi. A projekt fenntartási kötelezettség tekintetében részletes tájékoztatást kértünk annak pontos tartalmára vonatkozóan, amire azt a választ kaptuk, hogy az a terület kaszálását, a vízszintszabályozó műtárgyak folyamatos karbantartását, a parkoló karbantartását, permetezést, fák gondozását, hulladékgyűjtést és annak elszállítását foglalja magában 2026. december 21-ig, amely éves szinten körülbelül 5 Millió Ft fenntartási költséget jelent (2. melléklet).

Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény, valamint az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Kormányrendelet szabályozza az állami vagyon ingyenes átruházásának szabályait.
Ennek értelmében szükség van:
 képviselő-testületi határozatra, amely az állami vagyon igényléséről hozott döntést tartalmazza,
 nyilatkozatra arról, hogy az ingyenes tulajdonba kerülést kezdeményező vállalja a tulajdonba adás érdekében felmerülő költségek megtérítését,
 a felhasználási cél megjelölésére,
 védettség fennállása esetén az ahhoz kapcsolódó kötelezettségek vállalására.

A szükséges nyilatkozatok és dokumentumok vagyonkezelő részére történő megküldését követően az Igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatóságon keresztül szerzi be a Belügyminisztérium, mint irányító szerv hozzájáruló nyilatkozatát az ingyenes önkormányzati tulajdonba adáshoz, majd ezt követően kerül előterjesztésre a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. felé.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatot a Városfejlesztési Bizottság egyhangúlag, a Pénzügyi Bizottság 3 igen, 1 nem szavazattal elfogadásra ajánlja.

A Városfejlesztési Bizottság az előterjesztés tárgyalása során két kérdést fogalmazott meg, melyre az alábbi válaszokat adom:

1. Mennyi a művelési ág változtatás becsült költsége (amennyiben hatóság előzetesen erre kötelezi az önkormányzatot):
- megvalósulási térkép átminősítéshez: kb. 150.000,- Ft,
- eljárási díj: 6,600,- Ft,
- földvédelmi járulék: 0,- Ft (az ingatlannak nincs aranykorona értéke)
- Összesen: kb. 157.000,- Ft

2. Mit jelent a NYDRFÜ levelében szereplő „ökológiai célú vizes élőhelyet nem sértő ökoturisztikai tevékenység”: a csatolt 3. és 4. számú melléklet tartalmazza az Abért tavakra vonatkozó, a Képviselő-testület által jóváhagyott fejlesztési elképzelést, amely az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal, mint az e kérdésben illetékes hatósággal együttműködve került kidolgozásra, így az – a wakeboard pályát kivéve – ökoturisztikai érdeket nem sért.

Kőszeg, 2014. november 20.

A polgármester nevében:

Rimányi Krisztina s. k.
városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető



HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kezdeményezi a Magyar Állam tulajdonát képező és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Kőszeg, 0164/34 hrsz-ú, anyagnyerőhely megnevezésű, 43 ha 78 m2 nagyságú terület ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülését a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában foglalt turizmussal kapcsolatos feladatok megvalósítása érdekében.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete vállalja a Magyar Állam tulajdonát képező és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Kőszeg, 0164/34 hrsz-ú anyagnyerőhely megnevezésű 43 ha 78 m2 nagyságú terület ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülése kapcsán felmerülő költségek megtérítését a 2015. évi költségvetés keret terhére.
3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert az ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülés kapcsán létrejövő nyilatkozatok megtételére, szerződés aláírására.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)