2019. Május 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló 2/2018. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása (IV. negyedév).
2. - Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetésének teljesítéséről szóló önkormányzati rendelet (zárszámadás) megalkotása.
3. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 7. sz. módosítása – végső elfogadás.
4. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 8. sz. módosításával kapcsolatos javaslatok, vélemények elfogadásáról szóló döntés meghozatala.
5. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. éves beszámolója, mérlegbeszámoló.
6. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. felügyelő bizottságába tag választása.
7. - A Szociális Gondozási Központ 2018. évi szakmai munkájáról szóló beszámoló.
8. - Velem községi Önkormányzattal kötött feladatellátási szerződések megszüntetése és a Kőszegi Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
9. - Beszámoló a 2018. évi gyermekvédelmi munkáról.
10. - Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodák létszámának a meghatározása.
11. - Dr. Hang Dóra feladatellátási szerződésének módosítása.
12. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létszámával kapcsolatos döntés meghozatala és a közös hivatal létrehozásáról szóló megállapodás módosítása.
13. - Útfelújítási pályázat benyújtása.
14. - A Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetével kötendő haszonbérleti szerződés kötése a 7794 hrsz-ú ingatlanra vonatkozóan.
15. - A Kőszeg, Jurisics tér 8. sz. ingatlan állami tulajdonban lévő részének önkormányzati tulajdonba kerülésével kapcsolatos döntés meghozatala.
16. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kérelme.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
18. - Egy mappában a 2019. május 30-i képviselő-testületi ülés anyagai.
3. napirendi pont:
Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 7. sz. módosítása – végső elfogadás.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete mely a Helyi Építési Szabályzatról, illetve mellékleteiben a szabályozási tervről szól, 2017. március 31-én egyszerűsített eljárás keretein belül a IV. számú módosítás elfogadásával került széles körűen megváltoztatva.
A 2017 márciusában elfogadott módosítások óta eltelt időszakban beérkezett kérelmek indokolttá tették, hogy 2018 évben a rendezési terv felülvizsgálatra kerüljön.
Ennek megfelelően a Képviselő-testület 2018. május 31-i ülésén 90/2018. (V. 31.) számú határozatával döntött arról, hogy
„Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy a melléklet szerinti rendezés alá vont területekre a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 36. §-ának megfelelő teljes eljárás során készíttesse el a településrendezési eszközök 7. számú módosítását, és a kidolgozott tervet elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.”

Ezen képviselő-testületi határozat alapján a Települési eszköz módosítására az Önkormányzat a Vasi A+B építész Irodával kötött szerződést, amely iroda képviseletében Takács András építészmérnök, településtervező készítette a terveket.
A Korm. rendelet 37. §-ának megfelelően az eljárás az előzetes tájékoztatási szakasszal indult. A tájékoztatási szakaszban az államigazgatási szervektől kapott adatszolgáltatások és vélemények alapján a Településrendezési Eszköz módosításának kidolgozását a tervező elkészítette.
Takács András a tervezés során javasolta, hogy a tervezési szakaszban lefolytatott egyeztetések és vizsgálatok alapján 4 területen ne kezdeményezzük a Rendezési Terv módosítását.
Ennek megfelelően a Képviselő-testület 2018. október 25-i ülésén, a 193/2018. (X. 25.) képviselő-testületi határozatával megváltoztatta a 2018. május 31-i ülésén hozott döntését, amelynek megfelelően a módosítási pontok száma lecsökkent.
Ezen határozatnak megfelelően a tervező a módosításokat részletesen kidolgozta, és a Kormányrendelet 38.§ (2) bekezdésének megfelelően a véleményezési szakaszban a Telpülésrendezési eszköz elkészült tervezetét a Kormányrendelet 9. mellékletében meghatározott Államigazgatási Szerveknek véleményezésre 2018. november végén megküldtük.
Ezzel egyidőben 2018. november 21-én megtartott lakossági fórumon Kőszeg, Rajnis u. 9. szám alatti KÖSZ Házban a Rendezési Terv módosításának egyeztetésre készített változatát bemutattuk. A tervezett módosítások szöveges és rajzi változatát egyenként ismertettük, kivetítőn keresztül jól követhetően. A lakossági fórumról jegyzőkönyv készült, amelyben rögzítésre kerültek az elhangzott javaslatok és vélemények.
A Kormányrendelet 39.§-a szerint a véleményezési szakasz lezárásaként a beérkezett véleményeket ismertetni kell a Képviselő-testülettel, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt. A vélemények, észrevételek el nem fogadása esetén a döntést indokolni kell.
A véleményezési szakasz lezárásáról a képviselő- testület 2019. március 7-i ülésén elfogadta 27/2019. (III.7.) számú határozatát, melyben rögzítette mely véleményeket fogadta el, illetve mely véleményeket nem fogadta el. Továbbá a 27/2019. (III.7.) számú határozatban felkérte a polgármestert, hogy a Korm. rendelet 40. § (1) bekezdése alapján a végső szakmai véleményezési szakasz lefolytatását kezdeményezze az állami főépítészi jogkörben eljáró megyei kormányhivatalnál, és az elkészült településrendezési eszközöket elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
A Polgármester a települérendezési eszköz tervezetét a Korm. rendelet 40. § (1) bekezdésének megfelelően megküldte az állami főépítészi jogkörben eljáró megyei kormányhivatalnak.

Csermelyi Andrea állami főépítész záró szakmai véleményét a Korm. rendelet 40. § (2) bekezdése alapján VA/KMBK-ÁF/22-4/2019. iktatószámon 2019. április 23-án adta ki, amely vélemény az alábbi:
„Kőszeg város településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatos (A+B építész iroda Kkt. 9700 Szombathely, Győzelem u. 1/F.) teljes eljárásával kapcsolatos, K/913-5/2019. és az azt kiegészítő K/55-6/2019. számú megkeresésére az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. (továbbiakban: Étv.) 8.§ (2) bekezdése, továbbá a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 40.§ (6) bekezdésében foglaltak alapján az alábbi végső szakmai véleményt adom:
A tervmódosítási eljárás során keletkezett előzmény iratokat áttekintve megállapítottam, hogy a terv egyeztetése az előzőekben hivatkozott jogszabályban foglaltaknak megfelelően történt, a partnerek és az érintett államigazgatási szervek véleményét a tervezés folyamán megismerték, a képviselőtestület megtárgyalta, azokról döntést hozott, a szükséges módosításokat a dokumentáción átvezette.
A Korm. rendelet 28.§ (3) bekezdése szerint eltérési engedélyt adok az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) alól az alábbiak szerint:
A 7./28. számú módosítás által bevezetett K-G/2, beépítésre szánt különleges (garázs) építési övezet megengedett legnagyobb beépítettsége vonatkozásában - a kialakult állapotra való tekintettel - hozzájárulok az OTÉK 25. § (1) bekezdésében és 2. számú mellékletében hivatkozott követelménynél (15. sor D-oszlop) megengedőbb követelmény, 100% megállapításához.
A fentiek alapján a tárgyi településrendezési eszköz elfogadása céljából a képviselőtestület elé történő előterjesztése ellen kifogást nem emelek.
A záró véleményemet a döntésre jogosult testülettel ismertetni kell.”

Az állami főépítész asszony záró véleményét az előterjesztéshez csatoltuk, ezzel biztosítva a szakmai véleményének a megismerését a döntésre jogosult Képviselő-testület részére.
A képviselő-testület által elfogadott Településrendezési Eszköz a Korm. rendelet 43.§ (1) bekezdés a) pontja alapján leghamarabb az elfogadástól számított 30. napon lép hatályba.
A Polgármester Úr a Korm. rendelet 43. § (2) bekezdésében rögzített felhatalmazás alapján az elfogadott Településrendezési Eszközöket – az elfogadásról szóló jegyzőkönyvvel együtt - a Képviselő-testületi döntést követő 15 napon belül megküldi az állami főépítésznek és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervnek vagy az elektronikus úton hitelesített dokumentumok elérését biztosítva 15 napon belül értesíti az állami főépítészt és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervet annak elérési lehetőségéről.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8.§ (4) bekezdés a) pontja szerint a Polgármester Úr gondoskodik a Településrendezési Eszközök jelen módosításának nyilvánosságáról.

Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem, hogy az előterjesztését megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt rendeletet-tervezetet a mellékleteivel együtt és a határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjen.

Az előterjesztést megtárgyalta a városfejlesztési valamint a pénzügyi bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfoagdásra ajánlja.

Kőszeg, 2019. május 24.


A polgármester nevében:



Bertók Sándor s. k.
Kőszeg Város Főépítésze



I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Állami Főépítész VA/KMBK-ÁF/22-4/2019. számú záró szakmai véleményeinek megismerése után - Kőszeg Város Településszerkezeti Tervének 7. számú módosítását 2019. július 1-i hatállyal, az alábbi tartalommal elfogadja.

7/2 módosítás: 4410/13 és 4410/14 hrsz.



7/5 módosítás: 4007 hrsz.


7/6 módosítás: 3277/6 és 3277/7 hrsz.


7/7 módosítás: 4131 (8/2) hrsz.


7/8 módosítás: 3554/2 és 3554/3 hrsz.


7/9 módosítás: Királyvölgyi utca, 7512 hrsz.


7/10 módosítás: 0179/18 hrsz.


7/11 módosítás: Tölgyes u. 784 hrsz.


7/12 módosítás: Vasút utcára merőleges belterületi út


7/13 módosítás: 74001-74007, 7400/6-/7, 7394/2 hrsz.


7/18 módosítás: Kiss János u. tömbbelső parkolóterülete


7/20 módosítás: Szelestey - Csőszház u. sarok 6662 hrsz.


7/23 módosítás: lakóterületek zöldfelületi szabályozása


7/24 módosítás: Hadik András utca


7/27 módosítás: 4225/3, 4228, 4229/2 és 4229/8 hrsz.


7/28 módosítás: Károlyi M. u. garázssor 3276/20 hrsz.


7/30 módosítás: Sporttelep 2517/1 hrsz. (korábban 2517 hrsz.)


7/33 módosítás: Kőszegfalva 0380/1-4 hrsz.


Felelős a közlésért: Huber László polgármester
Határidő: 2019. május 30. napját követő 15 napon belül


(A szabályozási terv módosításait lsd. a letölthető formátumban.)


II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelet alkalmazását segítő függelékének a rendelettel együtt történő kezelését, folyamatos aktualizálását.

Felelős: dr. Zalán Gábor jegyző
Határidő: folyamatos



Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
……./2019. (……..) önkormányzati rendelete
Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.)
önkormányzati rendelet módosításáról

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13.§ (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8.§ (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X.3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 7.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) Az építési övezetek területén meglévő épület átalakítása és új épület építése esetén a közterület felőli homlokzatmagasság, valamint oldalhatáron álló beépítés esetén a beépített oldalhatár homlokzatmagassága az építési övezetre előírt épületmagasságot csak 10%-nál nagyobb lejtős terepen, és legfeljebb 1 méterrel haladhatja meg, de a homlokzatmagasság ebben az esetben sem lehet nagyobb az OTÉK-ban megengedett legnagyobb beépítési magasságnál.”
2.§

A Rendelet 16.§ b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„b) Az övezetekben az alábbi lakásszámok építhetők:
ba) 900 m2 teleknagyságig egy épületben legfeljebb két lakás,
bb) 900-1800 m2 teleknagyság között legfeljebb két épületben, legfeljebb összesen három lakás, épületenként legfeljebb két lakással,
bc) 1800 m2 teleknagyság felett legfeljebb két épületben, legfeljebb összesen négy lakás, épületenként legfeljebb két lakással.”

3. §

A Rendelet 9.§-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:
„(5) Kisvárosias lakóterületen a kialakítható lakásszám a beépítési százalékból számított legnagyobb alapterület és a legnagyobb épületmagasság 3 m-rel osztásának szorzatából adódó legnagyobb bruttó szintterület 120 m2-rel történő osztása után maradó lefelé kerekített egész szám lehet, de legalább 1. Képlete:
(telekterület × max. beépítési százalék) / (legnagyobb épületmagasság/3 m)
= lakásszám”
120 m2

4.§

A Rendelet 15.§-a akövetkező c) ponttal egészül ki:
„c) Az övezetekben az alábbi lakásszámok építhetők:
ca) 900 m2 teleknagyságig egy épületben legfeljebb két lakás,
cb) 900-1800 m2 teleknagyság között legfeljebb két épületben, legfeljebb összesen három lakás, épületenként legfeljebb két lakással,
cc) 1800 m2 teleknagyság felett legfeljebb két épületben, legfeljebb összesen négy lakás, épületenként legfeljebb két lakással.”

5.§

A Rendelet 19.§-a akövetkező (5) bekezdéssel egészül ki:
„(5) Az övezetekben az alábbi lakásszámok építhetők:
a) 900 m2 teleknagyságig egy épületben legfeljebb két lakás,
b) 900-1800 m2 teleknagyság között legfeljebb két épületben, legfeljebb összesen három lakás, épületenként legfeljebb két lakással,
c) 1800 m2 teleknagyság felett legfeljebb két épületben, legfeljebb összesen négy lakás, épületenként legfeljebb két lakással.”
6.§

A Rendelet 21.§-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:
„(7) Településközponti vegyes területen a kialakítható lakásszám a beépítési százalékból számított legnagyobb alapterület és a legnagyobb épületmagasság 3 m-rel osztásának szorzatából adódó legnagyobb bruttó szintterület 120 m2-rel történő osztása után maradó lefelé kerekített egész szám lehet, de legalább 1. Képlete:
(telekterület × max. beépítési százalék) / (legnagyobb épületmagasság/3 m)
= lakásszám”
120 m2
7.§

A Rendelet 60.§-a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
„(3) Mezőgazdasági területen egy lakóépület vagy lakás építhető, legfeljebb 180 m2 legnagyobb bruttó alapterülettel, ott ahol az egyéb előírások azt megengedik.”
8.§

(1) A Rendelet 62.§ (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:
„f) Mk-VI jelű övezet (jellemzően hagyományos szőlőművelésű övezet)”
(2) A Rendelet 62.§-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:
„(10) Az Mk-VI jelű övezetben az építmények elhelyezésének feltételei:
a) lakóépület 6.000 m2 terület felett építhető és akkor, ha a terület legalább 60%-a szőlő művelési ágban hasznosított,
b) gazdasági épületek 1.500 m2 terület felett építhetők.”
9.§

A Rendelet 1. mellékletének 3-as tervlapja, 6-os tervlapja, 7-es tervlapja, 10-es tervlapja, 11-es tervlapja, 14-es tervlapja, 15-ös tervlapja, 16-os tervlapja, 18-as tervlapja, 19-es tervlapja e rendelet 1. mellékleteszerint módosul.

10. §

A Rendelet 2. melléklet a 2. melléklet szerint módosul.

11.§

Hatályát veszti a Rendelet 1.§ d) pontja és 4. melléklete.

12. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



Huber László s. k. Dr. Zalán Gábor s. k.
polgármester jegyző


(A szabályozási tervlapok módosításait, (1. melléklet). a 2. melléklet változásait valamint a rendelet függelékét lsd. a letöltehtő formátumban.)