2019. Május 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló 2/2018. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása (IV. negyedév).
2. - Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetésének teljesítéséről szóló önkormányzati rendelet (zárszámadás) megalkotása.
3. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 7. sz. módosítása – végső elfogadás.
4. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 8. sz. módosításával kapcsolatos javaslatok, vélemények elfogadásáról szóló döntés meghozatala.
5. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. éves beszámolója, mérlegbeszámoló.
6. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. felügyelő bizottságába tag választása.
7. - A Szociális Gondozási Központ 2018. évi szakmai munkájáról szóló beszámoló.
8. - Velem községi Önkormányzattal kötött feladatellátási szerződések megszüntetése és a Kőszegi Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
9. - Beszámoló a 2018. évi gyermekvédelmi munkáról.
10. - Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodák létszámának a meghatározása.
11. - Dr. Hang Dóra feladatellátási szerződésének módosítása.
12. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létszámával kapcsolatos döntés meghozatala és a közös hivatal létrehozásáról szóló megállapodás módosítása.
13. - Útfelújítási pályázat benyújtása.
14. - A Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetével kötendő haszonbérleti szerződés kötése a 7794 hrsz-ú ingatlanra vonatkozóan.
15. - A Kőszeg, Jurisics tér 8. sz. ingatlan állami tulajdonban lévő részének önkormányzati tulajdonba kerülésével kapcsolatos döntés meghozatala.
16. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kérelme.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
18. - Egy mappában a 2019. május 30-i képviselő-testületi ülés anyagai.
14. napirendi pont:
A Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetével kötendő haszonbérleti szerződés kötése a 7794 hrsz-ú ingatlanra vonatkozóan.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az Agrárminisztérium által támogatott „Zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítása”- „Kálvária-hegy - Hideg-völgy zártkerti revitalizációja” című projekt 2019. április 30-ával lezárult.
Az Önkormányzat – az általa vállalt 1+1 millió forintos önrész mellett – 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Hideg-völgyben található 7794 hrsz-ú, 1.2 hektáros önkormányzati terület rendbetételére, tájfajta szőlőültetvény és minta gyümölcsös létrehozására, valamint a 7742 hrsz-ú, 2900 m2-es önkormányzati területen közösségi gesztenyefa liget kialakítására. Az érintett ingatlanok újbóli művelés alá vonása mellett megvalósulhatott a Hideg-völgyben húzódó 7766 hrsz-ú közút 700 méteres szakaszának felújítása és csapadékvíz-elvezető árok létesítése.
A beruházásról részletes beszámoló készült a 2019. januári ülésre.
A hivatal – egyeztetve a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetével - elkészítette a Kőszeg 7794 hrsz-ú, jelenleg még gyümölcsös művelési ágú, kizárólag önkormányzati tulajdonban álló ingatlanra vonatkozó haszonbérleti szerződést. A tervezetet jóváhagyásra megküldtük a pályázatkezelő szervezetnek is, amely nem emelt kifogást.
A haszonbérlet főbb rendelkezései:
- 5+5 évre szól
- műveléssel kapcsolatos feladatokat, költségeket haszonbérlő vállalja, kivéve a gyümölcsös területrész kaszálását, a fák esetleges pótlását
- művelési ág változás (szőlő és gyümölcsös) folyamatban lévő átvezetésének költségeit az önkormányzat vállalja
- gyümölcsterméssel az önkormányzat szabadon rendelkezhet
- bérleti díj 2022. évtől kezdődően évi 150 db 0,75 l palackozott bor, illetve vis maior esetén évi bruttó 100 E Ft.
- önkormányzat évente további 100 palackot vásárol a piaci ár 50 %-án
- haszonbérlő a megtermelt bort – prémium minőség esetén – kizárólag palackos borként értékesítheti egyedi néven és arculati elemekkel, melynek részleteiről felek 2020. december 31-ig külön megállapodást kötnek
- a termék piaci bevezetésének marketing költségeit (grafikai tervezés stb.) az önkormányzat vállalja

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatot mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2019. május 23.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető




HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kőszeg Város Önkormányzata és a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete (9730 Kőszeg, Várkör 54.) között kötendő, a Kőszeg 7794 hrsz-ú zártkerti ingatlanra vonatkozó haszonbérleti szerződést a mellékletben lévő tartalommal jóváhagyja, s egyúttal felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal


HASZONBÉRLETI SZERZŐDÉS


amely létrejött egyrészről
Kőszeg Város Önkormányzata (9730 Kőszeg, Jurisics tér 8. képviseli: Huber László polgármester, KSH: 15733627-8411-321-18) mint haszonbérbeadó, a továbbiakban: Haszonbérbeadó

másrészről
Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete (Kőszeg, Várkör 54., Cg.: 18-02-100501, törzsszám: 10548859, képviseli: Láng József elnök, mint haszonbérlő, a továbbiakban: Haszonbérlő,
együttesen, mint Felek között az alulírott helyen és időben az alábbi feltételek mellett:

A szerződés tárgya

1. Haszonbérbeadó kizárólagos tulajdonát képezi a Kőszeg külterület, 7794 helyrajzi számú, 1 ha 2173 m2 alapterületű, gyümölcsös művelési ágú, ingatlan (továbbiakban: ingatlan, földterület).

2. Haszonbérbeadó haszonbérbe adja, Haszonbérlő pedig haszonbérbe veszi a hivatkozott ingatlant.

3. Haszonbérbeadó kijelenti és szavatolja, hogy a szerződés tárgyát képező földterület per,- teher,- igény és végrehajtás mentes. Az ingatlanra vonatkozóan nem áll fenn harmadik személynek földhasználati jogviszonya.

4. A jelen haszonbérleti szerződést a Felek 2019.06.01. napjától kezdődő hatállyal 5 év határozott időre hozzák létre.

Felek jogai és kötelezettségei

5. Haszonbérlő jogosult a bérelt terület használatára és hasznainak szedésére – e szerződéses korlátozással - , azonban ezen jogát kizárólag a rendes gazdálkodás szabályainak megfelelően gyakorolhatja.

6. A felek tudomással bírnak Kőszeg és Környéke - Vaskeresztes és Környéke Hegyközség hegybírója által kiadott 2018/51207-0041-001/Ki és 2018/51207-0092-001 számú határozatokról, mely szerint a tárgyi ingatlanon borszőlő és gyümölcsös telepítését engedélyezi.



………..…………………………. ……………………………………..
Haszonbérbeadó Haszonbérlő
Kőszeg Város Önkormányzata Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
képviseli: Huber László polgármester képviseli: Láng József elnök



7. A felek rögzítik, hogy a Haszonbérlő a ZP-1-2017/2231 kódszámú a „Zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítása” „Kálvária-hegy - Hideg-völgy zártkerti revitalizációja” című projekt keretében a támogatott Haszonbérbeadó által vállalt fenntartási kötelezettséget, a haszonbérlettel járó kötelezettségeket vállalja.

8. Haszonbérlő köteles a természet-, környezet-, és talajvédelmi szabályokat betartani. A haszonbérlő köteles a földet a rendeltetésnek megfelelően művelni és gondoskodni arról, hogy a föld termőképessége fennmaradjon.

9. Haszonbérlő abban az esetben jogosult a tényleges használatának megfelelő művelési ág megváltoztatását kezdeményezni, ha ahhoz a Haszonbérbeadó kifejezetten hozzájárult. A szerződés tárgyát képező ingatlan jelenleg gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott, azonban a szőlő telepítést követően a művelési ág változás ingatlan-nyilvántartási átvezetését az Önkormányzat kérelmezi, viseli az eljárás költségét és az alrészletek területének kiméretését is saját költségén intézi.

10. A föld – mind a szőlő, mind pedig a gyümölcsös - művelésével, termőképessége fenntartásával, a teljes ültetvény, fák metszésével, a növényvédelemmel kapcsolatos valamennyi költség a haszonbérlőt terheli. A felek megállapodnak e körben, hogy a gyümölcsös földterület kaszálását, a gyümölcs termés leszedését és - ha bármely okból szükségessé válik - a gyümölcsfák pótlását az Önkormányzat vállalja. A gyümölcsterméssel az Önkormányzat szabadon rendelkezik.

11. A Haszonbérlő nyilatkozik, hogy ezen földterületen termesztett szőlőből készült bort - az évjárat függvényében, amennyiben prémium minőségű lesz - kizárólag palackos borként értékesíti. Az Önkormányzat vállalja, hogy ezen borból évente további 100 palackkal vásárol a Haszonbérlőtől a mindenkori piaci ár 50%-án.

12. Haszonbérlő köteles a palackozott bort egyedi néven és arculattal ellátni és ekként értékesíteni és egyéb módon megjelentetni, melynek részleteit a Felek legkésőbb 2020. december 31-ig külön együttműködési megállapodásban kötelesek rögzíteni. A külön megállapodás alapján az önkormányzat vállalja az arculati elemek fejlesztését, grafikai terveztetését és segítséget nyújt a bor értékesítése érdekében szükséges marketing tevékenységhez.

13. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy legkésőbb a haszonbérleti jogviszony vége előtt hat hónappal egyeztetnek egymással a szerződés meghosszabbításáról vagy megszűnéséről. Amennyiben a szerződés meghosszabbításáról döntenek, akkor ezen haszonbérleti jogviszony lejárta előtt legkésőbb hat hónappal szerződést kötnek egymással a jogviszony további 5 évvel való meghosszabbítására.


………..…………………………. ……………………………………..
Haszonbérbeadó Haszonbérlő
Kőszeg Város Önkormányzata Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
képviseli: Huber László polgármester képviseli: Láng József elnök



14. A bérleti jogviszony megszüntetése esetén a Haszonbérlő köteles a földterületet olyan állapotban visszaadni, hogy azon a további művelés minden további feltétel nélkül folytatható legyen. Felek a szerződés megszűnése esetén kötelesek egymással elszámolni.

A haszonbérleti díj

15. Szerződő Felek megállapodnak abban, hogy a jogviszony első három évében haszonbérleti díjat a Haszonbérlő nem fizet. 2022. évtől kezdődően a haszonbérleti díjat a felek évi 150 db 0,75 literes palackozott bor szolgáltatásában határozzák meg. Amennyiben ezen mennyiségű prémium bor szolgáltatását – rajta kívül álló okok miatt - a haszonbérlő nem tudja teljesíteni, akkor évi bruttó 100.000,- Ft, azaz egyszázezer forint, a haszonbérleti díj összege. A haszonbérleti díjat a Haszonbérlő minden év december 31. napjáig fizeti meg Haszonbérbeadó 11747051-15420909- 06910000 számú számlájára történő átutalással. Amennyiben bármely mezőgazdasági káresemény - különösen jégkár, fagykár, a szőlő betegsége - miatt nem tudja a haszonbérlő az előírt prémium bor mennyiséget szolgáltatni, akkor a kár százalékos mértékével arányban álló haszonbér mérséklést igényelhet a haszonbérbeadótól.

Haszonbérlő nyilatkozatai

Haszonbérlő a mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: földforgalmi törvény), valamint a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény alapján az alábbi nyilatkozatokat teszi:

16. Haszonbérlő nyilatkozik, hogy
a) A Fftv. 40-41.§ alapján a Haszonbérlő, mint mezőgazdasági termelőszervezet földhasználati jogosultsággal rendelkezik és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI.tv. szerint átlátható szervezetnek minősül,
b) Földhasználati jog megszerzésére jogosultsággal rendelkezik,
c) A szerződésben megjelölt föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja,
d) A szerződés időtartama alatt az adott földrészletre vonatkozóan eleget tesz földhasznosítási kötelezettségének;
e) Nincs jogerősen megállapított és fennálló földhasználati díjtartozása,
f) Fftv. szerinti előhaszonbérleti jogosultsággal - a Fftv. 46.§ (1) f) pontja alapján, mint helybeli illetőségű mezőgazdasági termelőszervezet - rendelkezik,
g) A már birtokában lévő föld területének beszámításával együtt se haladja meg a földhasználati jogosultság megengedett mértékét, a birtok maximumot a Fftv. 16.§ (2)-(5) bek. alapján.

………..…………………………. ……………………………………..
Haszonbérbeadó Haszonbérlő
Kőszeg Város Önkormányzata Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
képviseli: Huber László polgármester képviseli: Láng József elnök


Egyéb rendelkezések

A Fftv. 49.§ alapján jelen szerződésben foglalt, elfogadott haszonbérleti ajánlatot a szerződés aláírását követő 8 napon belül - a föld fekvése szerinti települési önkormányzat jegyzője útján - közölni kell az előhaszonbérletre jogosultakkal hirdetményi úton.

A Fftv. 59.§ (1) bek. a) pontja alapján az Önkormányzat tulajdonában álló föld földhasználati jogosultságának átengedése – jelen jogügylet - a mezőgazdasági igazgatási szerv hatósági jóváhagyását nem igényli.

A felek megbízzák és meghatalmazzák Dr. Bakács Nóra ügyvédet (9730 Kőszeg, Chernel u.11.) , hogy jelen szerződés elkészítése, ellenjegyzése ügyében, a jegyző előtti hirdetményi - és az ingatlan-nyilvántartási eljárásban a képviseletükben eljárjon. Eljáró ügyvéd a meghatalmazást elfogadja, a megbízást vállalja.

Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. haszonbérletre vonatkozó rendelkezései és a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. tv. (Fftv.) rendelkezései irányadóak.
A felek jelen szerződést elolvasták, közösen értelmezték, s mint akaratukkal mindenben megegyezőt, saját kezűleg, helybenhagyólag aláírták.


Kőszeg, 2019. ……………………..




………..…………………………. ……………………………………..
Haszonbérbeadó Haszonbérlő
Kőszeg Város Önkormányzata Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
képviseli: Huber László polgármester képviseli: Láng József elnök




Dr. Bakács Nóra ügyvéd (9730 Kőszeg, Chernel u.11. kamarai azonosító szám: 36056732) az általam készített okiratot ellenjegyzem, ezzel tanúsítom hogy az okiratba foglalt szerződés a felek előttem kijelentett akarata alapján a hatályos jogszabályoknak megfelelően a rögzítettek szerint jött létre, azt a felek előttem saját kezűleg írták alá. Kőszeg, 2019…...