2017. November 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - A 2017. évi költségvetésről szóló 1/2017. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló a 2017. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
2. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Tájékoztató Kőszeg és térsége foglalkoztatási helyzetéről.
5. - A településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
6. - Kőszeg Város Települési Arculati Kézikönyvének jóváhagyása.
7. - Kőszeg város településrendezési eszközeinek V. módosítása (Déli városrész közlekedésfejlesztése c. projekt részét képező Pogányi út és a Gábor Áron utca csatlakozás) - végső elfogadás.
8. - A 87-es főút Kőszeg-B61a Rattersdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása érdekében a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatos javaslatok, vélemények elfogadásáról szóló döntés meghozatala.
9. - A Kőszeg 0117/3 hrsz-ú ingatlan (napelempark) vonatkozásában a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatos javaslatok, vélemények elfogadásáról szóló döntés meghozatala.
10. - Kőszeg Város és Térsége Társulása megszüntetésével kapcsolatos döntések meghozatala.
11. - A tervezett napelemparkkal kapcsolatos döntések meghozatala.
12.a - Javaslat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos feladatok ellátásáról szóló megállapodás jóváhagyására.
12.b - A hulladékgazdálkodás jövőbeni ellátásával kapcsolatos javaslat megtárgyalása.
13.a - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
13.b - Beszámoló a fizető parkolók működéséről.
14. - Parkolók kialakítása a Kiss János lakótelepen.
15. - 9 személyes mikrobusz vásárlása.
16. - A TOP-5.1.3-16 kódszámú, „ Otthonunk Kőszeg-hegyalja - a helyi identitás erősítése közösségfejlesztési módszerekkel” c. pályázat benyújtása.
17. - Krizmanich István megbízási szerződése.
18. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának a kinevezése.
19. - Vagyonügy: Megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosítása (Rohonci u. 46/B., Pék u. 19. fsz. 2.).
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
21. - Egy mappában a 2017. november 30-i képviselő-testületi ülés anyagai.
22. - Rendkívüli előterjesztés: a helyi adókról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása
23. - Rendkívüli előterjesztés: Kőszegi tanuló támogatása az Arany János Tehetséggondozó Programban.
10. napirendi pont:
Kőszeg Város és Térsége Társulása megszüntetésével kapcsolatos döntések meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város és Térsége Társulása Társulási Tanácsa 2017. május 30-i ülésén, a 13/2017. (V. 30.) számú határozatával, egyhangú döntésével elhatározta a Kőszeg Város és Térsége Társulása 2017. december 31. napjával történő megszüntetését, egyben a Társulási Tanács felkérte és felhatalmazta Huber László elnököt a szükséges intézkedések megtételére, okiratok elkészíttetésére.
Egyidejűleg Kőszeg Város és Térsége Társulása Társulási Tanácsa javasolta a tagönkormányzatoknak, hogy hozzák meg döntésüket a Társulás megszüntetésével kapcsolatban.

A Társulást 15 önkormányzat 2004. június 24. napján alapította, határozatlan időre. Időközben Kőszegdoroszló község Önkormányzata 2016. december 31. napjával kivált a Társulásból.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 88. § (2) bekezdése értelmében a társulásban részt vevő képviselő-testületek mindegyikének minősített többséggel hozott döntése szükséges a társulás megszüntetéséhez. Az Mötv. 91. §-a értelmében pedig a társulás megszűnik, ha a társulás tagjai a 88. § (2) bekezdés szerinti többséggel azt elhatározzák.
A hivatkozott, 13/2017. (V. 30.) TT határozatnak megfelelően valamennyi tagönkormányzat képviselő-testülete meghozta e kérdésben döntését, - Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 112/2017. (VI. 29.) határozatával - mindannyian minősített többséggel döntöttek a társulás 2017. december 31. napjával történő megszüntetéséről.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 105/A. § (1) bekezdése értelmében a társulás az alapító szerv által vagy törvényben meghatározott napon jön létre és szűnik meg.
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 167/E. § (3) bekezdés d) pontja szerint megszüntető okiratként a társulás megszüntetéséről szóló megállapodás fogadható el.
A megszüntető okirat tartalmáról az Ávr. 14. § (2)-(3) bekezdése rendelkezik:
„(2) A megszüntetésről rendelkező jogszabályban, megszüntető okiratban rendelkezni kell a megszüntetés okáról, a megszűnő költségvetési szerv közfeladatának jövőbeni ellátásáról, és meg kell jelölni azt a naptári napot ameddig, vagy azt az időtartamot, amelyre vonatkozóan, és meghatározható azon kör, mérték, amelyre kiterjedően a költségvetési szerv utoljára kötelezettséget vállalhat. A költségvetési szerv ezzel ellentétes kötelezettségvállalása semmis.
(3) A megszüntető okirat a (2) bekezdésben foglaltakon kívül tartalmazza a megszűnő költségvetési szerv nevét, székhelyét, ha a megszüntetésről jogszabály rendelkezett a jogszabály teljes megjelölését, a megszüntetésről döntő szerv megnevezését és székhelyét, valamint a megszűnés módját.”

Az Ávr. 14. § (1) bekezdése azonban az irányító szervek számára a költségvetési szerv megszüntetését megelőző feladatokat is meghatároz az alábbiak szerint:
„(1) A költségvetési szerv megszüntetését megelőzően az irányító szervnek gondoskodnia kell
a) a közfeladat jövőbeni ellátása módjának, szervezeti formájának meghatározásáról, kivéve, ha a megszüntetésre azért került sor, mert a közfeladat iránti szükséglet megszűnt,
b) az eszközök és a források leltározásáért, az éves költségvetési beszámoló elkészítéséért, a vagyonátadás lebonyolításáért felelős személyek kijelöléséről, a feladatok határidőinek meghatározásáról,
c) az ellátandó közfeladatokhoz tartozó hatósági engedélyeknek - a megszüntetendő költségvetési szerv kérelmére történő - visszavonásáról és annak előkészítéséről, hogy az új hatósági engedélyek a közfeladatokat a továbbiakban ellátó szervek részére kiadhatóak legyenek,
d) ha a közfeladat ellátásához díjbevétel kötődik, a díjbeszedési jogosultság átadásának előkészítéséről, és
e) a költségvetési szerv alkalmazásában álló személyekkel kapcsolatos munkáltatói intézkedések meghatározásáról, a határidők kijelöléséről, a közfeladatokat a továbbiakban ellátó szervek részéről történő továbbfoglalkoztatás lehetőségéről.”

Vagyon-elszámolás
Az Mötv. 90. § (4) bekezdése előírja, hogy társulás megszűnése esetén a társulás vagyonát a társulás azon tagjának kell visszaadni, amelyik azt a társulás rendelkezésére bocsátotta. Az Mötv. 110. § (3) bekezdése szerint amennyiben törvény másképp nem rendelkezik, a helyi önkormányzat társulásba bevitt vagyonát a társuló helyi önkormányzat vagyonaként kell nyilvántartani, a vagyonnövekmény a társult helyi önkormányzatok közös vagyona, és arra a Polgári Törvénykönyv közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.
A társulási megállapodás 7.6. és 7.7. pontja is hasonlóan rendelkezik a vagyon felosztásáról a Társulás megszűnése esetére.

Hogy a társulás megszüntetése az év végével megtörténhessen, a megszüntetésről szóló megállapodás megkötését megelőzően a Társulási Tanács 2017. október 26-i ülésén az Ávr. 14. § (1) bekezdése értelmében több döntést is meghozott.

1. Ingatlanok:
Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása javára a 2007-2009-es években az akkor még társulási fenntartásban működő óvodák, iskolák terhére használati jog került bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba, Kőszeg vonatkozásában az alábbi ingatlanokra:

Óvodák:
Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonát képezi a
- Kőszeg, Bajcsy Zs. u. 25. szám alatti (hrsz.: 1384/1) óvoda, bölcsőde (Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI Felsővárosi Tagóvodája és a bölcsőde),
- a Kőszeg, Kőszegfalvi u. 50. szám alatti (hrsz: 266) óvoda, (Újvárosi Óvoda Kőszegfalvi Tagóvodája),
- a Kőszeg, Deák F. u. 2. szám alatti (hrsz: 3001/5) óvoda (Újvárosi Óvoda- székhely),
- a Kőszeg, Várkör 42. szám alatti (hrsz: 1737) óvoda (Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI - székhely).

Iskolák:
Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonát képezi
- a Kőszeg, Táncsics Mihály u. 18. szám alatti (hrsz.: 2198/2) általános iskola (Bersek József KIKI Általános Iskola),
- a Kőszeg, Deák Ferenc u. 6. szám alatti (hrsz: 2996/2) iskola, (Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola),
- a Kőszeg, Chernel u. 12. I. emelet 5. szám alatti (hrsz: 1838/2/A/5) zeneiskola (Budaker Gusztáv Zeneiskola).

Kőszeg Város és Térsége Társulása Társulási Tanácsa 27/2017. (X. 26.) TT határozatával elrendelte a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása javára bejegyzett használati jogok törlését.

2. Ingóságok:
Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kőszegen, 2012. december 12-én kelt, a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételével összefüggő intézmény átadás–átvételről, a feladatellátáshoz kapcsolódó létszám átadásról, valamint a feladatellátáshoz kapcsolódó vagyonelemek, jogok és kötelezettségek megosztásáról szóló megállapodás mellékletei alapján hozta meg a Társulási Tanács 28/2017. (X. 26.) TT határozatát, melyben az egyes, a feladat-ellátási helyek által érintett tagönkormányzatok számára térítésmentes átadásra kerülnek az ott felsorolt ingóságok. Ennek értelmében a Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola, a Bersek József KIKI Általános Iskola és a Budaker Gusztáv Zeneiskola szakmai feladatellátásához átadott tárgyi eszközök, a Bersek József KIKI Általános Iskola volt Egységes Pedagógiai Szakszolgálata szakmai feladatellátásához átadott tárgyi eszközöket a Társulási Tanács térítésmentesen átadta Kőszeg Város Önkormányzata számára, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vagyonkezelési jogával terhelten.

Gépjármű:
Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása tulajdonában állnak az alábbi gépjárművek:

- LMU-618 frsz-ú SKODA 5J a (üzembentartó: Szombathelyi Tankerület)
- LOD-418 frsz-ú Hyundai FD (üzembentartó: Kőszegi Szociális Gondozási Központ)
A Bersek József KIKI Általános Iskola, volt Egységes Pedagógiai Szakszolgálata tulajdonában van a KMC-244 frsz-ú SUZUKI Swift (üzemben tartó: Szombathelyi Tankerület), melyet azonban a Társulás vásárolt 2012. december 15-én.
A Társulási Tanács javaslatunkra 29/2017. (X. 26.) TT határozatával mindhárom gépjárművet térítésmentesen átadta Kőszeg Város Önkormányzata számára, mivel a LOD-418 frsz-ú gépjárművet a Kőszegi Szociális Gondozási Központ munkájához a NYDOP-5.1.1/A-2008-0019 pályázaton nyertük, melyhez az önerőt Kőszeg Város Önkormányzata adta. Az LMU-618 frsz-ú és a KMC-244 frsz-ú gépjárművet a KLIK használja és a jövőben is a KLIK feladatellátását szolgálja.

Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonát képezi a JIK-296 frsz-ú SUZUKI Ignis 1.3 GLX, a gépjármű azonban a Kőszegi Járási Hivatalnál van használatban. Ez a gépjármű is a Társulás tulajdonát képezte, a Társulási Tanács 54/2012. (X. 17.) TT határozatával azonban térítésmentesen átadta Kőszeg Város Önkormányzatának azzal, hogy a vagyonelem a vagyonelosztásnál beszámításra kerül Kőszeg Város Önkormányzata terhére. Erre a döntésre azért volt szükség, mert a járási hivatalok felállításakor csak önkormányzatoktól vehettek át vagyonelemeket. Javaslatunkra fenti határozat 2. pontjával a Társulási Tanács módosította korábbi határozatát azzal, hogy a JIK-296 frsz-ú gépjármű a vagyonelosztásban nem kerül beszámításra Kőszeg Város Önkormányzata terhére, a Társulási Tanács erre vonatkozó igényéről lemondott. A gépjármű továbbra is a járási hivatal feladatellátását szolgálja.
Mivel a Társulási Tanács fenti határozatával a társulás vagyonát nem a közös tulajdonra vonatkozó szabályok alapján osztotta fel, ezért ezt a döntését a tagönkormányzatoknak is meg kell tárgyalniuk. Erről szól a II. határozati javaslat.

A társulásnak folyamatban lévő projektje nincs.

Fenti döntések meghozatalát követően a megszüntető okiratban már csak a társulás számláján lévő pénzeszközökről kell rendelkezni. A tagdíjak várhatóan 2017. november 30-ig befizetésre kerülnek, az orvosi ügyeleti ellátás időarányos díját a befizetéseket követően azonnal továbbutaljuk. Mivel az orvosi ügyelet ellátásáról szóló megbízási szerződés szerint a szolgáltatás ellenértékének esedékessége minden negyedévet követő hónap 15. napja, ezért a 2017. IV. negyedévi szolgáltatás ellenértéke a 2017. évi költségvetésben nem szerepel. Mivel a szerződő fél a Társulás, ezért kérem, hogy a tartalék terhére még az idei évben biztosítsa az Önkormányzat a fenti időszakra eső szolgáltatás ellenértékét, 2.922.818,- Ft-ot, hogy azt még a Társulás tudja kiegyenlíteni.

A társulás megszüntetéséről szóló megállapodást az alapítóknak, azaz valamennyi tagönkormányzatnak kell megkötnie, azt valamennyi önkormányzat képviselő-testületének el kell elfogadnia.

A társulás megszüntetéséről hozott döntéseket követően a társulás pénzforgalmi számláit a megszűnés napjával fel kell mondani. Ezzel egyidejűleg intézkedni kell arról, hogy az utolsó banki napon a társulás számláján lévő pénzösszeg átvezetésre kerüljön a társulás székhely önkormányzata által megjelölt számlára annak érdekében, hogy a fennmaradó tartozásokat, szolgáltatói számlákat, illetve a megszüntetéssel, vagyonfelosztással kapcsolatban felmerülő kifizetéseket teljesíteni lehessen. Az elkülönített számlán rendelkezésre álló pénzösszeget a költségvetési beszámoló jóváhagyását követő 8 napon belül Kőszeg Város Önkormányzata átutalja a 2017. január 1-jei lakosságszám arányában a megszüntető tagönkormányzatoknak.

Az Ávr. 167/C. § (3) bekezdés b) pontjából következően a társulás törzskönyvi nyilvántartásból történő törlése a törlési kérelemnek, a társulás megszüntetésére vonatkozó megállapodás és az azt elfogadó tagönkormányzatok képviselő-testületi határozatainak csatolásával, a változástól számított 8 napon belül a Magyar Államkincstárhoz történő benyújtásával kérhető.

A jogutód nélkül megszűnő társulás megszűnésének napjával el kell készíteni a társulás költségvetési beszámolóját, melyről az államháztartás számviteléről szóló 4/2013.(I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezik. A Korm. rendelet 7. § (3) bekezdése értelmében a mérleg fordulónapja a jogutód nélkül megszűnés miatt megszűnő társulásnál a megszűnés napja. Az éves költségvetési beszámolót jogutód nélkül megszűnő társulás esetén a társulási tanács munkaszervezeti feladatait ellátó költségvetési szerv készíti el. A Korm. rendelet 34. § (1) bekezdése alapján a jogutód nélkül megszűnés miatt megszűnő társulás éves költségvetési beszámolóját a 7. § (3) bekezdése szerinti szerv a megszűnés napját követő hatvan napon belül készíti el, és - költségvetési szerv esetén - azt megküldi az irányító szerv vezetőjének jóváhagyásra, és ezzel egyidejűleg az éves költségvetési beszámoló adatait a Kincstár által működtetett elektronikus adatszolgáltató rendszerbe feltölti.

A társuláshoz kapcsolódó irattári anyagokra a közokiratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Tv.), valamint a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló 335/2005. (XII. 29.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók. A Társulás irattári anyagát a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal kezeli, mely a megszűnés időpontját követően a Tv. 9/A. § (4) bekezdése alapján gondoskodik a Társulás irattári anyaga maradandó értékű részének az illetékes Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára Kőszegi Fióklevéltára részére történő átadásról, valamint az irattári anyag többi részének meghatározott ideig történő további őrzéséről, kezeléséről, selejtezéséről a vonatkozó szabályok szerint.

A Társulás megszüntetését követően valamennyi tagönkormányzat önállóan gondoskodik településén a háziorvosi ügyelet ellátásáról.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Fentiekre tekintettel kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjék.

Kőszeg, 2017. november 23.


Huber László s.k.
polgármester






I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - a társulásban részt vevő tagönkormányzatok képviselő-testületeivel minősített többséggel meghozott döntései alapján azokkal egyetértésben - a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 88. § (2) bekezdése, valamint 91. § b) pontja alapján a Kőszeg Város és Térsége Társulást 2017. december 31. napjával közös megegyezéssel megszünteti, egyidejűleg a Kőszeg Város és Térsége Társulása megszüntetéséről szóló megállapodást a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja, egyben felhatalmazza Huber László polgármestert a megállapodás aláírására.
II. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért azzal, hogy Kőszeg Város és Térsége Társulása Társulási Tanácsa az LMU-618 frsz-ú, a LOD-418 frsz-ú és a KMC-244 frsz-ú gépjárműveket térítésmentesen átadja Kőszeg Város Önkormányzata részére.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért azzal, hogy a JIK-296 frsz-ú gépjármű a Kőszeg Város és Térsége Társulása megszüntetéséhez kapcsolódó vagyonelosztásnál nem kerül beszámításra Kőszeg Város Önkormányzata terhére.

III. HATÁROZAT JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a központi orvosi ügyeleti ellátás 2017. IV. negyedévi ellenértéke 2.922.818,- Ft átutalását Kőszeg Város és Térsége Társulása számára a 2017. évi tartaléka terhére azzal, hogy az a Pusztai Eü. Bt. részére a szolgáltatás ellenértékeként kerüljön kifizetésre.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal


MEGÁLLAPODÁS
A KŐSZEG VÁROS ÉS TÉRSÉGE TÁRSULÁSA MEGSZÜNTETÉSÉRŐL

a Társulás tagönkormányzatai:

Kőszeg Város Önkormányzata (székhelye: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 8. törzsszáma: 733623) képviseli: Huber László polgármester,

Bozsok községi Önkormányzat (székhelye: 9727 Bozsok, Rákóczi utca 142. törzsszáma: 423584) képviseli: Darabos Béla polgármester,

Cák község Önkormányzata (székhelye: 9725 Cák, Petőfi utca 30. törzsszáma: 423595) képviseli: Paukovics Józsefné polgármester,

Gyöngyösfalu község Önkormányzata (székhelye: 9723 Gyöngyösfalu, Ady E. utca 18. törzsszáma: 424767) képviseli: Kiss Tibor polgármester,

Horvátzsidány község Önkormányzata (székhelye: 9733 Horvátzsidány, Csepregi utca 4. törzsszáma: 421809) képviseli: Krizmanich István polgármester,

Kiszsidány község Önkormányzata (székhelye: 9733 Kiszsidány, Fő utca 2. törzsszáma: 424712) képviseli: Bánó Zoltán polgármester,

Kőszegpaty község Önkormányzata (székhelye: 9739 Kőszegpaty, Kossuth L. utca 39. törzsszáma: 424778) képviseli: Májerhoffer Attila polgármester,

Kőszegszerdahely község Önkormányzata (székhelye: 9725 Kőszegszerdahely, Kossuth utca 5. törzsszáma: 420956) képviseli: Takács Péter László polgármester,

Lukácsháza község Önkormányzata (székhelye: 9724 Lukácsháza, Szombathelyi út 2. törzsszáma: 421832) képviseli: Virág János polgármester,

Nemescsó község Önkormányzata (székhelye: 9739 Nemescsó, Péterfy S. utca 21. törzsszáma: 424789) képviseli: Bánó András Csaba polgármester,

Ólmod község Önkormányzata (székhelye: 9733 Ólmod, Fő utca 25. törzsszáma: 424723) képviseli: Hergovich Vince polgármester,

Peresznye község Önkormányzata (székhelye: 9734 Peresznye, Hunyadi utca 2. törzsszáma: 424734) képviseli: Grüll János polgármester,

Pusztacsó község Önkormányzata (székhelye: 9739 Pusztacsó, Béke utca 31. törzsszáma: 424790) képviseli: Kollarits Kornél polgármester,

Velem községi Önkormányzat (székhelye: 9726 Velem, Rákóczi utca 73. törzsszáma: 423616)
képviseli: Szél Józsefné polgármester,


az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 105/A. §-ában foglalt felhatalmazás, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 88. § (2) bekezdése alapján – a képviselő-testületeik minősített többséggel hozott döntései alapján – megállapodnak, hogy a Kőszeg Város és Térsége Társulását 2017. december 31-i hatállyal jogutód nélkül megszüntetik és a Társulás megszüntetéséről az alábbi megállapodást kötik egymással.

1. Kőszeg Város és Térsége Társulása megszüntetése
1.1. A megszűnő Társulás megnevezése: Kőszeg Város és Térsége Társulása (a továbbiakban: Társulás), rövid neve: Kőszegi Társulás, törzsszáma: 574466)

1.2. A társulás székhelye: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

1.3. A Társulást megszüntető tagok neve, székhelye:
Kőszeg Város Önkormányzata (székhelye: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 8. törzsszáma: 733623)
Bozsok községi Önkormányzat (székhelye: 9727 Bozsok, Rákóczi utca 142. törzsszáma: 423584)
Cák község Önkormányzata (székhelye: 9725 Cák, Petőfi utca 30. törzsszáma: 423595)
Gyöngyösfalu község Önkormányzata (székhelye: 9723 Gyöngyösfalu, Ady E. utca 18. törzsszáma: 424767)
Horvátzsidány község Önkormányzata (székhelye: 9733 Horvátzsidány, Csepregi utca 4. törzsszáma: 421809)
Kiszsidány község Önkormányzata (székhelye: 9733 Kiszsidány, Fő utca 2. törzsszáma: 424712)
Kőszegpaty község Önkormányzata (székhelye: 9739 Kőszegpaty, Kossuth L. utca 39. törzsszáma: 424778)
Kőszegszerdahely község Önkormányzata (székhelye: 9725 Kőszegszerdahely, Kossuth utca 5. törzsszáma: 420956),
Lukácsháza község Önkormányzata (székhelye: 9724 Lukácsháza, Szombathelyi út 2. törzsszáma: 421832),
Nemescsó község Önkormányzata (székhelye: 9739 Nemescsó, Péterfy S. utca 21. törzsszáma: 424789),
Ólmod község Önkormányzata (székhelye: 9733 Ólmod, Fő utca 25. törzsszáma: 424723)
Peresznye község Önkormányzata (székhelye: 9734 Peresznye, Hunyadi utca 2. törzsszáma: 424734),
Pusztacsó község Önkormányzata (székhelye: 9739 Pusztacsó, Béke utca 31. törzsszáma: 424790),
Velem községi Önkormányzat (székhelye: 9726 Velem, Rákóczi utca 73. törzsszáma: 423616).

Kőszeg Város és Térsége Társulása Társulási Tanácsa egyhangú, 13/2017. (V. 30.) számú határozatával döntött a Társulás megszüntetéséről.
A Társulás tagönkormányzatai az alábbi, minősített többséggel meghozott határozataikkal döntöttek a Társulás közös megegyezéssel történő megszüntetéséről:
Bozsok községi Önkormányzat Képviselő-testülete 44/2017. (VI. 26.) határozatával,
Cák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 56/2017. (VI. 27.) határozatával,
Gyöngyösfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 79/2017. (VI. 15.) határozatával,
Horvátzsidány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 42/2017. (VI. 19.) határozatával,
Kiszsidány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 35/2017. (VI. 19.) határozatával,
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 112/2017. (VI. 29.) határozatával,
Kőszegpaty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 40/2017. (VI. 20.) határozatával,
Kőszegszerdahely Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 51/2017. (VI. 21.) határozatával,
Lukácsháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 120/2017. (VI. 15.) határozatával,
Nemescsó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 42/2017. (VI. 20.) határozatával,
Ólmod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 38/2017. (VI. 19.) határozatával,
Peresznye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 44/2017. (VI. 19.) határozatával,
Pusztacsó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 39/2017. (VI. 20.) határozatával,
Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete 62/2017. (VI. 23.) határozatával.

1.4. A Társulás megszűnésének időpontja (hatálya): 2017. december 31.

1.5. A megszüntetés módja: alapító szerv általi, jogutód nélküli megszüntetés. (Áht. 105/A. §)

1.6. A Társulás megszüntetésének oka: az Mötv. 91. § b) pontja alapján a társulás megszűnik, ha a társulás tagjai az Mötv. 88. § (2) bekezdés szerinti többséggel azt elhatározzák.

1.7. A megszűnő Társulás által ellátott közfeladatok jövőbeni ellátásának módja: A Társulás megszűnését követően a Társulásban részt vevő tagönkormányzatok 2018. január 1. napjától önállóan látják el a Társulás feladatát: központi orvosi ügyelet szervezése.

1.8. A kötelezettségvállalás rendje: A Társulás, illetve a Társulás elnöke kötelezettségvállalásának utolsó napja a megszűnés időpontja, azaz 2017. december 31. napja, a 2017. évi jóváhagyott költségvetésben foglalt előirányzatok terheinek összegére. A Társulás ezzel ellentétes kötelezettségvállalása semmis.

1.9. A megszűnő társulás tartozásai: A megszűnő Társulásnak elismert vagy nem vitatott pénz, vagy pénzben kifejezett tartozása nincsen.

1.10. Munkáltatói intézkedések: a Társulás nem rendelkezik sem munkaviszony, sem közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztatott alkalmazottal, ezért a Társulás megszűnéséhez kapcsolódóan munkáltatói intézkedésre nem kerül sor.

2. A Társulás vagyona

2.1. Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdése alapján a mérleg fordulónapja a jogutód nélkül megszűnés miatt megszűnő társulásnál a megszűnés napja. Az éves költségvetési beszámolót jogutód nélkül megszűnő társulás esetén a társulási tanács munkaszervezeti feladatait ellátó költségvetési szerv, azaz a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal készíti el.

2.2. A vagyoni elszámolás módja: (Mötv. 90. § (4) bekezdés és 110. § (3) bekezdés)
A Társulási Megállapodás 7.1. pontja alapján a társulást induló vagyonnal az alapító önkormányzatok látták el, oly módon, hogy a társulásban ellátandó feladatokhoz használt ingatlanokra a társulásnak ingyenes használati jogot biztosítottak, az ingóságokat pedig a társulás használatába adták.
A Társulási Megállapodás 7.7. pontja alapján: vagyon felosztására vonatkozó szabályok a Társulás megszűnése esetén: Ha a társulás megszűnését a tagok a társulási megállapodásban vállalt kötelezettségeik teljesítése után mondják ki, a vagyonfelosztás a 7.6.1. pontban meghatározott elvek szerint történik. („7.6.1. Amennyiben a társulás tagja társulási megállapodásban vállalt kötelezettsége teljesítése mellett kíván kiválni, az általa bevitt vagyon és vagyonértékű jog neki visszajár. Ezen felül megilleti a társulás által megszerzett vagyon befizetés-arányos része. A vagyont a kilépő tagnak ki kell adni, kivételt képez az a vagyontárgy, amelynek kiadása a társulás további feladatellátását lehetetlenné teszi. Ez esetben a tagnak használati díjat kell fizetni.”) A bevitt vagyon és vagyonértékű jog természetben visszajár, a többi vagyon tényleges elosztására, vagy egymás közötti megváltására a tagok megállapodást kötnek, tekintettel arra is, hogy a feladatokat miként kívánják a jövőben ellátni.
2.3. Vagyoni elszámolás:
2.3.1. A Társulásnak a tagönkormányzatok által használatába adott, a tagönkormányzatok tulajdonát képező ingatlanokra vonatkozó használati joga megszűnt, a bejegyzett használati jogok törléséről a Társulási Tanács 27/2017. (X. 26.) határozatával rendelkezett.
A Társulási Tanács 28/2017. (X. 26.) és 29/2017. (X. 26.) határozatával az ingóságait térítésmentesen átadta a tagönkormányzatok részére, a Társulás egyéb vagyonnal, átadott pénzeszközzel nem rendelkezik.
2.3.2. A Társulásnak a 11747051-15574462-00000000 számlaszámú, az OTP Bank Nyrt. Kőszegi Fiókjánál vezetett pénzforgalmi számlája 2017. december 31. napjával megszüntetésére kerül. Ezen bankszámlára a későbbiekben érkező teljesítéseket Kőszeg Város Önkormányzatának kijelölt számlájára kell átutalni, s teljesíteni az 1.8. pont szerinti kifizetéseket. Az elkülönített számlán rendelkezésre álló pénzösszeget az éves költségvetési beszámoló jóváhagyását követő 8 napon belül Kőszeg Város Önkormányzata átutalja a 2017. január 1-jei lakosságszám arányában a megszüntető tagönkormányzatoknak.

2.3.3. A Társulás megszüntetésével és az elszámolással kapcsolatos költségeket a Társulás viseli.

2.3.4. A Társulás tagjai kijelentik, hogy társfinanszírozott projektjük nincs, és egymással szemben a Társulással kapcsolatban további követelésük nincs.

3. Iratkezelés
A megszűnő Társulás irattári anyagát a közokiratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény, valamint a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló 335/2005. (XII. 29.) Korm. rendelet rendelkezéseinek megfelelően a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal kezeli, mely a megszűnés időpontját követően gondoskodik a Társulás irattári anyaga maradandó értékű részének az illetékes Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára Kőszegi Fióklevéltára részére történő átadásról, valamint az irattári anyag többi részének meghatározott ideig történő további őrzéséről, kezeléséről, selejtezéséről, a vonatkozó szabályok szerint.

4. Záró rendelkezések

4.1. Jelen megállapodás valamennyi a társuláshoz tartozó önkormányzat jóváhagyó határozatával válik hatályossá akkor, amikor az utolsóként jóváhagyó képviselő-testület is meghozta határozatát.
4.2. A Társulást a megszűnését követően a Társulás működése időtartama alatt keletkezett bármely ügyben a tagönkormányzatok képviseletét Kőszeg Város Önkormányzata látja el. A Társulás megszüntetésének napjával megszűnik a Társulás elnökének aláírási és bélyegzőhasználati joga.

4.3. Az Áht. végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 167/C. § (3) bekezdés b) pontja és (5) bekezdése, valamint az Ávr. 167/E. § (3) bekezdés d) pontja alapján a Társulás törzskönyvi nyilvántartásból történő törlését a társulás megszüntetésére vonatkozó megállapodás és az azt elfogadó önkormányzati képviselő-testületi határozatok csatolásával – az adat keletkezésétől, illetve megváltoztatásától számított nyolc napon belül - törlési kérelem, Kincstárhoz történő benyújtásával kell kérni, a törlés iránt a Társulás elnöke intézkedik a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságán.
4.4. Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben az Mötv., az Áht., az Ávr., az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, továbbá mindazon jogszabályoknak a rendelkezései irányadók, amelyek a társulásban ellátandó feladatokat érintik. A tagönkormányzatok kijelentik, hogy a hivatkozott törvényekben foglaltak alapján létrejött megállapodásuk kölcsönös érdekeiknek mindenben megfelel, tartalmát ismerik, azonosan értelmezik és magukra nézve kötelezőnek elismerve helybenhagyólag írják alá.

Kőszeg, 2017……



……………………………………………
Darabos Béla
Bozsok község polgármestere

………………………………….
Dr. Zalán Gábor
jegyző


………………………………………………
Paukovics Józsefné
Cák község polgármestere

………………………………………
Dr. Vaskó János
jegyző


………………………………………………
Krizmanich István
Horvátzsidány község polgármestere

………………………………………
Fucinné Dorner Anikó
jegyző


……………………………………………….
Bánó Zoltán
Kiszsidány község polgármestere

………………………………………
Fucinné Dorner Anikó
jegyző


………………………………………………
Huber László
Kőszeg város polgármestere

………………………………………
Dr. Zalán Gábor
jegyző


………………………………………………..
Májerhoffer Attila
Kőszegpaty község polgármestere

………………………………………
Dr. Vaskó János
jegyző


………………………………………………..
Takács Péter László
Kőszegszerdahely község polgármestere


………………………………………
Dr. Vaskó János
jegyző


……………………………………………..
Virág János
Lukácsháza község polgármestere


……………………………………
Dr. Vaskó János
jegyző



………………………………………………
Bánó András
Nemescsó község polgármestere

…………………………………
Dr. Vaskó János
jegyző


………………………………………………..
Hergovich Vince
Ólmod község polgármestere

……………………………………
Fucinné Dorner Anikó
jegyző

……………………………………………
Grüll János
Peresznye község polgármestere
…………………………………………
Fucinné Dorner Anikó
jegyző


………………………………………………
Kollarits Kornél
Pusztacsó község polgármestere

…………………………………………
Dr. Vaskó János
jegyző


……………………………………………
Kiss Tibor
Gyöngyösfalu község polgármestere

…………………………………………
Dr. Vaskó János
jegyző


……………………………………………
Szél Józsefné
Velem község polgármestere

…………………………………………
Dr. Zalán Gábor
jegyző

Záradék:

A Társulást alkotó települési önkormányzatok képviselő-testületei jelen megszüntető Megállapodást jóváhagyták:

Bozsok Község Önkormányzata Képviselő-testülete …./2017. (…….) határozatával,
Cák Község Önkormányzata Képviselő-testülete ……/2017. (…...) határozatával,
Gyöngyösfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete …./2017. (…...) határozatával,
Horvátzsidány Község Önkormányzata Képviselő-testülete …../2017. (…...) határozatával,
Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testülete …../2017. (…….) határozatával,
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete …./2017. (…….) határozatával,
Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testülete …./2017. (…..) határozatával,
Kőszegszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testülete …./2017. (…..) határozatával,
Lukácsháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete …./2017. (…...) határozatával,
Nemescsó Község Önkormányzata Képviselő-testülete …/2017. (…….) határozatával,
Ólmod Község Önkormányzata Képviselő-testülete …../2017. (…...) határozatával,
Peresznye Község Önkormányzata Képviselő-testülete …./2017. (…...) határozatával,
Pusztacsó Község Önkormányzata Képviselő-testülete …../2017. (…...) határozatával,
Velem Község Önkormányzata Képviselő-testülete ……/2017. (…..) határozatával.


Kőszeg, 2017. november …